Lukijoilta

Jo riittää!

Sami Liuhto on vapaa toimittaja.
Sami Liuhto on vapaa toimittaja.

Turun Sanomien mielipidesivuilla Teija Lindholm puuttui (”Julkisuuden henkilöilläkin yksityisyyden suoja”, 12.5.) tärkeään aiheeseen eli ”median”, jota ennen tavattiin sanoa tiedotusvälineiksi, hengenvaaralliseen toimintaan.

”Media” on korottanut itsensä valtiomahdiksi ja kansalaiselta vaaditaan ”medialukutaitoa”. Mielestäni tällaista lukutaitoa emme tarvitse. Enemmän ”media” tarvitsee ihmisten lukutaitoa, pienten ihmisten, joiden elämässä on niin iloa ja surua, mutta enimmäkseen sitä väliosaa, arkea.

Kun tavallinen ihminen sitten temmataan julkisuuteen niin ei hän siellä osaa käyttäytyä, miksi osaisikaan, ei julkisuus ole mitenkään tavoiteltava olotila. Sen sijaan julkisuuden parissa työskentelevien ihmisten on opastettava tavallista ihmistä, eikä suinkaan kirjattava hänen päättömiä tekojaan ja lausuntojaan kaiken kansan nähtäville.

l

Ihminen menettää väkivaltaisesti lapsensa, se lienee pahimmasta päästä mitä ihmiselle voi tapahtua. Mitä tekee ”media”? Tämä joukko siteeraa hätääntyneen ja kaikin tavoin poissa tolaltaan olevan pienen ihmisen sanoja, karkeasti näyttää hänen hätänsä maailmalle. Tästä hätä vain suurenee, lausunnot menevät yhä vain hullummiksi ja ”media” jatkaa kuvaamistaan. Toisessa tapauksessa ihminen on ollut vaarallisessa leikkauksessa, jossa sananmukaisesti sorkitaan hänen mieltään ja ihminen voi olla vaikka miten herkässä tilassa. Mitä tekee ”media”? He syyttävät ihmistä törkeästä rikoksesta. Ja kun syytetään niin jo tuomitaan. Tällainen on ”media”.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

”Median” valta perustuu pitkälti hiljaisiin ja kuuliaisiin kansalaisiin, jotka ottavat yökerhoissa matkapuhelinvalokuvia julkisuuden henkilöistä.

Toinen asia on se, ettei suinkaan kaikkea kerrota. Julkisuuden henkilö voi olla vaikka millainen moninnaija tahansa, mutta silti hänen törttöilyistään ei hiiskahdetakaan, päinvastoin hänen vanhemmuustaitojaan suorastaan ylistetään ”mediassa”.

Paljon on julkisia salaisuuksia, huhupuhetta riittää ”mediassa” ja sen ympärillä. Se sopii heille. Huhu on heidän onnensa lähde. Onko tosiaan niin, että roskalehti tekee julkisuuden henkilöiden kanssa vuoden mittaisia sopimuksia, joissa määritellään milloin ollaan ”lööpissä” ja mitä ”lööpissä” on? Vuoden jälkeen pieni ihminen onkin sitten taas omillaan, paitsi se urheilija, jolla on loppuelämän kestävä sopimus.

l

Jo riittää tiedotusvälineiden hirmuvalta! Tavallinen pieni ihminen kaipaa varmoja uutisia. Jatkuva juoruilu on inhottavaa ja kaikkia osapuolia alentavaa. Perinteisten tiedotusvälineiden ei pidä millään lailla tukea näitä tahoja, joille mikään ei tosiaan ole pyhää. Miten voisikaan olla? He eivät näytä tietävän pyhästä mitään.

Kirjoittaja on turkulainen vapaa toimittaja.