Lukijoilta

Tasa-arvon unionissa edistetään vammaisten oikeuksia

Riitta Salmi
EU:ssa on 87 miljoonaa vammaista. Uudella strategialla varmistetaan, että vammaiset voivat osallistua tasavertaisesti kaikilla elämän osa-alueilla, sanoo kirjoittaja.
EU:ssa on 87 miljoonaa vammaista. Uudella strategialla varmistetaan, että vammaiset voivat osallistua tasavertaisesti kaikilla elämän osa-alueilla, sanoo kirjoittaja.

Euroopan unioni ratifioi YK:n yleissopimuksen vammaisten henkilöiden oikeuksista kymmenen vuotta sitten. EU:sta tuli tuolloin ensimmäistä kertaa ihmisoikeussopimuksen osapuoli. Alkoi uusi aikakausi, jonka myötä vammaisten oikeuksien kunnioittaminen ja niistä huolehtiminen on sekä moraalinen että oikeudellinen velvoite.

EU ja sen jäsenmaat ovat kuluneen vuosikymmenen aikana tehneet työtä yleissopimuksen velvoitteiden täyttämiseksi. On varmistettu, että EU:n säännöissä, toimenpiteissä ja ohjelmissa otetaan huomioon vammaiset ja että ne ovat kaikilta osin yleissopimuksen mukaisia ja tekevät Euroopasta osallistavamman.

Yleissopimus sekä syrjimättömyyttä ja esteettömyyttä koskevat EU:n säännöt sitovat kaikkia EU-maita. Maiden on varmistettava vammaisille inklusiiviset koulutusjärjestelmät ja otettava käyttöön lainsäädäntöä, jolla kielletään syrjintä työpaikalla. Lisäksi EU-maiden on huolehdittava siitä, että liikenne ja julkiset rakennukset ovat esteettömiä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Viime vuosikymmenellä EU:n toimia ohjasi Euroopan vammaisstrategia 2010–2020. Vammaisia koskevat asiat olivat EU:ssa keskeisellä sijalla, ja saatiin aikaan kouriintuntuvia parannuksia.

Esimerkiksi EU:n esteettömyyssäädökseen sisältyy vaatimus, jonka mukaan keskeisten tuotteiden ja palvelujen, kuten puhelimien, tietokoneiden, sähköisten kirjojen, pankkipalvelujen ja sähköisen viestinnän on oltava esteettömiä niin, että myös vammaiset voivat niitä käyttää.

EU:n säätämillä matkustajien oikeuksilla varmistetaan, että vammaisilla on mahdollisuus matkustaa niin maitse, meritse kuin lentäenkin. EU on kehityspoliittisten ja humanitaaristen toimiensa kautta näyttänyt suuntaa myös maailmanlaajuisesti vammaisten osallistamiseksi yhteiskuntaelämään.

Koronaviruspandemia on tuonut esiin entistä enemmän eriarvoisuutta, jota vammaiset joutuvat edelleen kohtaamaan. Myös pandemian vaikutukset koettelevat heitä ankarammin. Kun koulut ovat kiinni ja oppitunnit siirtyneet verkkoon, oppimateriaalit ja -välineet eivät aina ole vammaisten oppilaiden ulottuvilla.

Joillekin etäkokoukset, etätyö ja verkko-ostokset voivat muodostaa esteitä. Jopa tiedon saanti viruksesta on osoittautunut haasteelliseksi. Siksi tasa-arvo on EU:n kriisitoimissa asialistan kärjessä.

Oikeudenmukaisessa koronapandemian jälkeisessä toipumisessa keskitytään vammaisten osallistamiseen, jotta he voivat elää ihmisarvoista ja itsenäistä elämää ja saada palveluja, joiden avulla he voivat osallistua täysipainoisesti työmarkkinoille ja yhteiskuntaelämään.

Puheenjohtajamaa Portugali kokoaa huhtikuussa yhteen komission ja jäsenmaat poliittiseen vuoropuheluun, jossa käsitellään vammaisten oikeuksia. Tavoitteena on saada toimiin vauhtia.

Laitamme isomman vaihteen silmään, jotta koronaviruspandemian vaikutukset eivät pysäytä edistystä. Kestävän ja oikeudenmukaisen elpymisen varmistamiseksi uusia politiikkatoimia olisi suunniteltava niin, että kaikki ovat mukana.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Laajojen kuulemisten jälkeen aion esittää entistä vahvemman vammaisten oikeuksia koskevan strategian vuosiksi 2021–2030. Strategialla on tarkoitus kattaa kaikki YK:n yleissopimuksen näkökohdat ja toteuttaa yleissopimuksessa vahvistetut oikeudet käytännössä. Sen avulla varmistetaan, että ketään ei jätetä jälkeen.

Itsenäinen elämä, oppiminen kaikille soveltuvassa toimintaympäristössä sekä työn tekemiselle ja menestymiselle otolliset olosuhteet ovat välttämättömyyksiä. EU:ssa on 87 miljoonaa vammaista. Heidän on saatava elää ilman rakenteellista syrjintää ja kielteisiä stereotypioita.

Näiden tavoitteiden saavuttaminen edellyttää sitoutumista kaikilta. Strategia toimii viitekehyksenä EU:lle, jäsenmaiden hallituksille, työmarkkinaosapuolille, kansalaisyhteiskunnalle ja yksityiselle sektorille. Se helpottaa sitoumustemme täyttämiseen tähtäävää työtä, jota tehdään yhteistyössä vammaisten kanssa. Strategialla varmistetaan, että vammaiset voivat osallistua tasavertaisesti kaikilla elämän osa-alueilla.

Sitoumuksemme ja toimintamme tällä osa-alueella vie meitä jälleen lähemmäs tasa-arvon unionin saavuttamista. Aion tehdä yhteistyötä kaikkien EU:n jäsenmaiden kanssa, jotta EU voi näyttää esimerkkiä osallisuutta, esteettömyyttä ja ihmisoikeuksia koskevissa kysymyksissä.

Näihin toimiin ei pidä ryhtyä ilman vammaisten osallistumista. He tulevat olemaan mukana vuoropuhelussa ja prosessin toteuttamisessa.

Tästä on kyse EU:ssa, joka on ”moninaisuudessaan yhtenäinen”.

Helena Dalli

tasa-arvoasioista vastaava Euroopan komission jäsen

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.