Hyvät taloustaidot lisäävät nuoren hyvinvointia
Miika Alhopuro kirjoitti mielipidekirjoituksessaan Turun Sanomissa 9.1. osuvasti siitä, miten nuorten taloustaitojen opettelu lähtee kotoa.
Syksyllä 2020 julkaistuista talouden Pisa-tutkimuksistakin käy ilmi, että vaikka suomalaisten nuorten taloustaidot ovat kansainvälisessä vertailussa hyvät, vaikuttaa perheen sosioekonominen asema juuri Suomessa huolestuttavalla tavalla osaamisen tasoon. Siksi koulun tasa-arvoistava rooli on tässäkin asiassa tärkeä.
Alhopuro pohtii kirjoituksessaan, pitäisikö peruskoulun opetukseen sisältyä talousopetusta. Pitäisi ja onneksi näin jo onkin. Uusimmassa peruskoulun opetussuunnitelmassa talousopetuksen alkamista on aikaistettu ja taloustaitojen opettaminen tulee aloittaa jo 4. luokalta alkaen.
Omaa oppiainetta tähän ei ole, vaan opetus tapahtuu osana eri oppiaineiden opetusta ja vaatii toki onnistuakseen koulun opettajien hyvää yhteistyötä.
Esimerkiksi Talous ja nuoret TAT tarjoaa kouluille erityisosaamista ja opetussuunnitelman tavoitteita vastaavia sisältöjä lasten ja nuorten talousosaamisen kartuttamiseksi. Keskeisin näistä on Yrityskylän oppimiskokonaisuus 6.- ja 9.-luokkalaisille.
Kuudesluokkalaisten Yrityskylä-opinnoissa lapset opiskelevat ensin talouden, yrittäjyyden ja työelämän asioita kymmenellä oppitunnilla ja harjoittelevat sen jälkeen taitoja käytännössä pienoiskaupungissa, jossa he eri ammateissa pyörittävät yhteiskuntaa päivän ajan. Palkka maksetaan pankkikortille ja siitä maksetaan verot. Rahaa voi kuluttaa ja verorahojen käytöstä äänestetään.
Taloustaidot ovat väline elämänhallintaan ja jopa terveyteen.
Lisäksi taloustaitoja kartuttavat TATin sisällöistä muun muassa Leikitään taloutta -sisällöt 1.–2.-luokkalaisille, Taloussankari.fi-peli yläkoululaisille, Sijoittajakoulu lukiolaisille sekä Bisneskurssit toisen asteen opiskelijoille.
Taloustaidot ovat väline elämänhallintaan ja jopa terveyteen. Jo aiemmin on todettu, että lapsuuden perheen toimeentulovaikeudet lisäävät nuorten masennusriskiä myöhemmällä iällä.
Nyt Digiconsumers -tutkimusohjelman tutkijat ovat osoittaneet, että myös nuoren aikuisen itsenäistymisvaiheen taloushuolet koettelevat mielenterveyttä. Rahasta puhuminen on terveysteko.
Jenni Järvelä
toimitusjohtaja
Talous ja nuoret TAT
Suvi Ylikylä-Elers
aluepäällikkö
Yrityskylä Varsinais-Suomi
Talous ja nuoret TAT