Musiikkitaloon lisää taidetta ja tiedettä
Johan Hollstén osui naulan kantaan musiikkitaloa käsittelevässä kirjoituksessaan (TS 5.1.).
Ensin on oltava yksimielisyys siitä mitä haluamme, eli millaisen musiikkitalon tai tapahtuma-areenan esiintymislavoineen, harjoittelumahdollisuuksineen, toimivine kulkuyhteyksineen ja paikoituksineen Turku tarvitsee. Sen jälkeen katsotaan, mikä paikka on rakennukselle sopivin.
Ollakseen myös taloudellisesti kannattava on rakennuksen oltava niin monipuolinen, että se houkuttelee kuuntelijoita ja katselijoita huomattavasti enemmän kuin nykyinen Turun konserttisali Anninkaistenmäellä. Tanssi-, baletti- ja sirkustaide sekä tilat jotka mahdollistavat samanaikaiset vierailevien taiteilijoiden esiintymiset ja kaupungin sinfoniaorkesterin ja muiden vakiokäyttäjien tarpeet antavat joustavuutta talon käytölle.
Nykyistä konserttitaloa käyttävät Åbo Akademi ja Turun yliopisto ahkerasti sekä tohtoripromootioiden järjestämiseen että kuorojensa ja orkestereittensa konsertteihin. Monet tieteelliset kongressit ovat valitettavasti päätyneet Tampereelle ja Helsinkiin sopivien tilojen puuttuessa Turusta.
Uuden musiikkitalon yleisökapasiteetin tulisi olla lähempänä 1500, jotta se palvelisi täysmääräisesti myös kaupungin yliopistoja ja korkeakouluja.
Musiikkitalon suunnittelua ei tarvitse aloittaa alusta, mutta konseptia on katsottava Turun sinfoniaorkesteria laajemmalti. Talosta tulee tehdä monipuolinen ja muuntuva, jotta se tarjoaa puitteet tilaisuuksille ja esiintymisille monen taiteen ja tieteen alalla.
Ulla Achrén
Turun kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja (r)