Lukijoilta

Kuinka kauan hoitajat venyvät?

JANE ILTANEN
On käsittämätöntä, että hoitajien oletetaan kestävän kaiken mitä vastaan tulee ja jaksavan loputtomiin, sanoo kirjoittaja.
On käsittämätöntä, että hoitajien oletetaan kestävän kaiken mitä vastaan tulee ja jaksavan loputtomiin, sanoo kirjoittaja.

Turussa ollaan koronan leviämisvaiheessa ja tämän seurauksena tartuntoja on alkanut löytyä myös laitoksista suojaimien käytöstä huolimatta. Vaikka ikäihmisiä ja perussairaita suojellaan kaikin mahdollisin keinoin, on kuitenkin vain ajan kysymys, koska kaikki leviää käsiin.

Ihmettelen, miten kaupunki hoitaa koronasta aiheutuvaa hoitajapulaa. Ymmärrän, että sijaisia on vaikea saada, hoitotyön kuormittavuus kasvaa entisestään koko ajan ja koronan vuoksi henkilökuntaa olisi saatava enemmän.

Onko kuitenkaan paras ratkaisu, että etsitään toisista yksiköistä/osastoista hoitajia ja heidät siirretään koronapaikkoihin?

Eikö ongelmaa näin vain siirretä eteenpäin ja mahdollisesti nämä siirretyt hoitajat eivät pääse palaamaan takaisin omaan yksikköön kun olisi tarkoitus, vaan sairastuvat koronaan tai joutuvat karanteeniin suojauksista huolimatta? Näin ollen syntyy ongelmia, kun hoitajia ei ole tarpeeksi, vaikka koronaa ei olisikaan kyseisessä yksikössä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tässä nähdään, mitä jatkuva hoitajapula tuo nyt mukanaan.

Lisäksi kuormittavuutta lisää se, että yksikön oma lääkeluvallinen työntekijä korvataan sijaisella, jolla ei välttämättä lääkelupaa ole, eikä aikaisempaa työpäivää kyseisessä yksikössä. Eli pahimmillaan yksikössä saattaa olla yksi/kaksi omaa työntekijää työvuorossa ja loput sijaisia, joten vastuu ja kuormittavuus kasvaa jatkuvasti oman henkilökunnan sisällä.

Toki jokainen on vastuussa työstään, mutta kuka ottaa lopulta vastuun, jos jotain kyseisessä vuorossa tapahtuisikin? Pelkona on, että syyttävä sormi osoitetaan juurikin tätä yksikön omaa työntekijää kohtaan.

Toki Turun kaupunki etsi lisää hoitajia ylimääräisiin sijaisuuksiin mikä on hienoa, mutta puututtiinko myös täällä ongelmaan liian myöhään? Ennakointi tässäkin tilanteessa olisi voinut olla hyödyksi, kun nyt ollaan tilanteessa, missä henkilökunta lopulta pakotetaan koronapaikkoihin.

Olisi mielenkiintoista tietää, kuka tässäkin ottaa vastuun, jos työntekijöitä siirretään mielivaltaisesti ja joillakin hoitajilla on perussairauksia. Työnantajan lähtökohtana on kuitenkin suojella myös työntekijäänsä. Kuka loppupeleissä kartoittaa tilanteen niin hyvin, että nämä muualta siirretyt hoitajat eivät ole juuri niitä riskiryhmään kuuluvia perussairaita eivätkä joudu omaa terveyttään riskeeraamaan ensimmäisenä?

Ovatko hoitajat vain heittopusseja ja jos jotain tapahtuu, niin verhoudutaan kutsumuksen taakse tai kliseisesti sanotaan ”kuuluu työnkuvaan”?

Kyllä hoitajallakin on perhe ja läheisiä, jotka varmasti ovat todella huolissaan tilanteesta ja siitä miten tämä tilanne lopulta päättyy.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

On käsittämätöntä, että hoitajien oletetaan kestävän kaiken mitä vastaan tulee ja jaksavan loputtomiin.

Keväästä asti jo pelkkä maskien käyttö on aiheuttanut monilla erilaisia vaivoja ja muun muassa hapensaanti on ollut vaikeaa. Nyt tilanne kiristyy ja käyttöön otetaan lisäksi visiirit varotoimenpiteenä.

Onko maskeista niin paljon hyötyä kuin annetaan ymmärtää, koska tartuntoja tapahtuu silti ja mitään muutoksia koronan leviämisessä ei ole tapahtunut, päinvastoin tilanne pahenee koko ajan? Ihmiset eivät osaa tai eivät ole kiinnostuneet käyttämään maskeja oikein, mutta halutaan uskoa, että juuri maski on pelastus.

Tähän voisikin mainita, että seuratkaa seuraavan kerran maskien käyttäjiä ja sitä, miten käytetty maski sujahtaa taskuun, on pelkästään suun edessä tai leuan alla. Tämän jälkeen uudestaan laitetaan ”oikeaoppisesti” kasvoille ja katsotaan pahasti niitä, joilla ei maskia ole.

Hoitohenkilökunnan ohjeistukset laitoksissa ovat tiukat, mutta ihmetyttää, että omaiset saavat kulkea osastoille ja oikeastaan heiltä ei voida kieltää mitään. Osa omaisista on välinpitämättömiä eivätkä ymmärrä tai halua ymmärtää asian vakavuutta. Vaikka kuinka ohjeistetaan niin toimitaan eri tavalla ja valitukset kohdistetaan tietysti hoitajiin.

Hoitajat eivät kuitenkaan ole niitä, jotka ohjeet ja suositukset tekevät, vaan toimivat niiden mukaan ja saavat lisäksi vastaanottaa negatiivisen ja töykeänkin palautteen.

Ristiriitaista, että omainen saa tehdä lähes mitä haluaa, mutta hoitohenkilökunta ei. Eikö samat säännöt tulisi olla kaikilla? Miksi omainen ei samalla tavalla voisi kuljettaa koronaa osastolle, kuten hoitohenkilökuntakin? Omaisten huoli ja hätä varmasti ymmärretään, mutta samat säännöt ja ohjeistukset olisivat nyt paikallaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Onneksi Turussa ei vielä ainakaan huudella valmiuslain perään, vaan yritetään muilla keinoin eli rahallisesti korvata mahdollista hoitajapulaa etenkin pyhien aikana. Tämä lisää varmasti hoitohenkilökunnan motivaatiota enemmän kuin pakottaminen. Jokainen meistä voi miettiä omalle kohdalleen kumpi on mielekkäämpää, raha vai pakottaminen.

Toivottavasti pääsemme pian elämään normaalia arkea ja toteamaan, että tästäkin selvittiin. Sitä ennen olisi syytä muistaa pitää maalaisjärki matkassa.

Väsyneiden hoitajien puolesta

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​

Aiemmat viestit (1)

Vanhimmat ensin
Vastaa
Samppa
Yleisen turvallisuuden ministeriö
Tätä corona-pandemiaa on verrattu monasti sotatilaan. Sotia varten meillä on puolustusvoimat ja sitä hallinnoiva puolustusministeriö. Siviiliturvallisuutta hoitaa poliisi ja rajavartiolaitos. Sitä hallinnoi sisäasiainministeriö.
Maan puolustamiseen ja siihen rekrytöitävän henkilöstön "pakko-otto" perustuu asevelvollisuuteen.
Yhteiskunnan turvallisuuteen vaikuttavat monet muutkin asiat kuin sota tai rikollisuus. Tämä corona sen selvimmin osoittaa.
Pitäisikö maahan perustaa Yleisen turvallisuuden ministeriö, joka pitäisi sisällään kaikki kansakuntaa tai ympäristöä uhkaavien vaarojen hoidon ja ennalta ehkäisyn. Käytännössä perustaminen voisi tapahtua sisä-ja puolustusministeriö yhdistämällä.. Tämä katto-organisaatio linkkiytyisi sosiaali-ja terveysministeriöön ja ympäristöministeriöön. Laajennetulla vastuualuella voitaisiin hoitaa kaikki kansakunnan yleistä turvallisuutta uhkaavat asiat ilmastomuutoksesta sotatilaan.
Yleisen turvallisuuden yllä pitäminen edellyttäisi yleistä ja pakollista turvallisuuskoulutusta tietylle ikäryhmälle sukupuoleen tai aatesuuntaan katsomatta. Tämä kattava koulutus voisi vallan mainiosti liityä yleiseen oppivelvollisuuteen sen loppuvaiheessa.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä
Ilmoitus näkyy vain keskusteluiden moderaattoreille, eikä sitä tulla julkaisemaan.

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.