Keskuskoulu ”ketterä” arvovalinta
Puuta, uutta, vanhaa, korjattua, terveyttä, luottamusta ja vastuuta on laiskan seitsemän oikein – vai onko?
Liedon kouluverkkoselvitystyö alkoi varhaiskasvatus- ja koulutuslautakunnassa huhtikuussa 2019. Syksyn 2019 aikana lautakuntaan tuotiin jo alustavia kustannusarvioita Keskuskouluhankkeen osalta, peruskorjauksen hinta 13,7 miljoonaa (arvio) ja uudisrakennus 780 oppilaalle 19,3 miljoonaa (arvio).
Tämä aloitti kunnanhallituksen ketterän päätöksenteon. Aluksi hankkeen lisäselvityksiä lähdettiin tekemään uudisrakennuksen pohjalta, joka selvittelyn ja tutkimusten jälkeen muuttuikin saneeraushankkeeksi. Jota taas selviteltiin ja päädyttiin rakennushankkeeseen, jossa ovat mukana molemmat vaihtoehdot.
Kesäkuussa 2020 perustettiin hanketyöryhmä, joka seuraa ja raportoi uusien tutkimusten tuloksia. Lisäksi koostetaan tarkennetut kokonaiskustannukset ja tilaohjelmat.
Nämä valmistuivat marraskuussa 2020 ja näiden tulosten perusteella kunnanjohtaja esitti hallitukselle hankkeen jatkamista uudisrakennuksella. Tämä ei kelvannut ”ketterälle” kunnanhallitukselle, joka edelleen haluaa uudet hankesuunnitelmat ja hinta-arviot molemmista vaihtoehdoista.
Valtuustossa tuotiin kunnanhallituksen kahden vaihtoehdon esitykselle muutosesitys, joka sisälsi samoja elementtejä kuin varsinainen esitys. Suurimpana erona oli hankkeen jatkaminen uudisrakennuksena, joka oli mitoitettu nykyistä vastaavasti eli noin 500 oppilaalle.
Rakennusmateriaalina käytettäisiin ensisijaisesti puu-hirsirakennetta, jolla saavutettaneen kolminkertainen rakennuksen elinkaari verrattuna nykypäivän betonirakentamiseen.
Kustannusarvion noin 16 miljoonaa hankkeelle laski alan ammattilainen.
Puurakentamisen hyödyt ovat niin mittavat, että olisi vastuutonta lähteä tukemaan betonirakentamista. Puu on terveellinen ja turvallinen rakennusmateriaali. Tutkimusten perusteella puulla on lisäksi antibakteerinen vaikutus. Eli bakteerit kuolevat tehokkaasti puupinnoilla.
Tämän lisäksi puulla on mieltä rauhoittava vaikutus ja sisäilma on ylivoimaisesti parempi kuin betonirakennuksessa.
Puurakentamisen hiilijalanjälki on pieni koko rakentamisen elinkaarta tarkasteltaessa – se sitoo hiiltä tehokkaasti ja pitkäkestoisesti. Puun käyttö rakentamisessa lisää paikallista elinvoimaa ja tukee alueen yrityksiä.
Lisäksi muutosesityksessä oli huomioitu hankkeen vaatimat väistötilakustannukset, jotka olivat kunnanhallituksen esityksestä jääneet pois.
Tämä ei kuitenkaan kelvannut enemmistölle, demokratia on puhunut ja pulinat pois.
Perustelut päätökselle ovat kuitenkin pohdiskelun arvoisia: Miksi veroprosentti nousee yli 22 prosenttiin eli vähintäänkin 2,3 %, jos se toteutetaan uudisrakennuksena, kun samanaikaisesti viimeisen neljän vuoden aikana Liedon lainakanta on noussut 54 miljoonasta 75 miljoonaan, mutta veronkorotus on ollut tuona aikana vain 0,25 %?
Maksatetaanko kouluhankkeen veronkorotuksella vanhatkin velat?
Keskustelussa otettiin myös esille, onko korjaaminen mahdollista. Varmasti on. Nykyään korjataan huomattavasti vanhempia ja huonokuntoisempiakin rakennuksia. Jokainen korjattava kohde on kuitenkin erilainen ja käyttötarve ratkaisee hankkeen järkevyyden. Lisäksi pitää huomioida korjauksen tuoma elinkaari, joten tämän kohteen osalta saneeraushanketta voitaneen pitää melkoisena riskinä.
Nähdäksemme riskeistä vähäisimpiä ei ole korjausrakentamisessa mahdollisesti eteen tulevat yllätykset rakenteissa, jotka saattavat korottaa hankkeen lopulliset kustannukset huomattavasti alkuperäistä kustannusarviota suuremmiksi. Näin ollen uudisrakennuksen ja peruskorjauksen hinnanero jäisikin mitättömäksi.
Lisäksi uudessa koulurakennuksessa tilankäyttö ja tilojen turvallisuus on mahdollista suunnitella nykyvaatimusten mukaisiksi.
Vastuullinen päätös – onko raha ja valta ainut vastuullisuus, jota luottamushenkilön kuuluu vaalia?
Vastuullisuus on paljon enemmän. Sillä luodaan hyvinvointia ja pidetään huolta kuntalaisista. Näiden kaikkien asioiden huomioon ottaminen päätöksenteossa ei ole laiskuutta, vaan kuntalaisten arvostamista.
Nyt tehdyssä päätöksessä unohdettiin koulun oppilaat, opettajat ja muu henkilökunta asettamalla raha, valta ja ”ketterä” päätöksenteko heidän terveytensä ja hyvinvointinsa edelle.
Liedon Keskustan kuntayhdistys: puheenjohtaja Juha Marjomaa, varapuheenjohtaja Jari Vuorinen; Liedon Keskustan valtuustoryhmä: puheenjohtaja Henna Takatalo, varapuheenjohtaja Arto Tikka