Lukijoilta

Hoivakodeissa hoidetaan myös koronapotilaita – suojavarusteissa on puutteita

Vanhustenhoito on kriittinen sektori koronakriisin hoitamisessa, sillä kaikki asiakkaat kuuluvat riskiryhmään.

Koronatartunnat ovat maailmalla ja Suomessakin levinneet monessa hoivakodissa, mikä on valitettavaa. Kun tauti leviää vanhustenhoidossa, seuraukset ovat helposti kohtalokkaat, ja tämän estämiseksi on tehtävä kaikki voitava. Jokaisen ihmisen elämä on yhtä arvokas.

Hoivakodeissa hoidetaan paljon koronapotilaita. Koronaan sairastuvaa ei siirretä sairaalahoitoon, vaan hänet hoidetaan omassa asumisyksikössään. Hoitajat eivät keskity vain koronapotilaiden hoitamiseen, vaan he tekevät sitä muun työn lisäksi. Koronapotilaille ei yleensä ole osoittaa erillistä aluetta yksiköissä, vaan samat hoitajat hoitavat koronapotilaita ja muita asukkaita.

Myös kotihoito on kriittinen sektori epidemian hoitamisessa. Kun kotihoidon asiakas sairastuu koronaan, hänet siirretään erikoissairaanhoitoon ja paikat täyttyvät nopeasti, jos tartuntatilanne pahenee. Kotihoidossa hoitajien vaihtuvuus ja siten uusien kontaktien määrä voi olla suuri eikä läheisten vierailuja voida estää.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Riittävä suojautuminen on edellytys taudin leviämisen ehkäisemisessä. Superiin tietoon on tullut, että työnantaja ei ole kaikkialla huolehtinut riittävistä ja riittävän tehokkaista suojavarusteista, esimerkiksi kasvomaskeista, koronapotilaiden hoitajille. Tällaisissa tilanteissa korona leviää tehokkaasti.

Koronatartuntojen ehkäisemisessä tärkeää on myös, että vierailut hoivakodeissa rajoitetaan minimiin, myös juhlapäivinä, vaikka se kuormittaakin henkilöstöä ja asukkaita sekä läheisiä. Myös kotihoidossa kontaktit ja hoitajien vaihtuvuus on rajoitettava vain välttämättömään.

Vanhustenhoidon ongelmien ydin on jo kauan ollut liian vähäinen hoitajien määrä. Osa hoitajista onkin hakeutunut muille aloille, koska ei ole voinut hoitaa asiakkaita niin hyvin kuin olisi halunnut.

Lakiuudistuksen on toivottu tuovan helpotusta tilanteeseen, mutta kaikkialla ei ole vieläkään ryhdytty korjaaviin toimenpiteisiin.

Jotta koronatartunnat saadaan kuriin, hoitohenkilökuntaa on palkattava riittävästi ja hoitajien on voitava keskittyä asiakkaiden hoitamiseen, ei esimerkiksi pyykkäämiseen.

Kriisi on heikentänyt entisestään vanhustenhoidon tilannetta. Tartuntojen ehkäiseminen, koronapotilaiden hoitaminen ja työskentely suojavarusteiden kanssa lisäävät työn kuormittavuutta. Riski omasta ja läheisten sekä asiakkaiden sairastumisesta on läsnä joka päivä.

Tästä huolimatta hoitohenkilökunta on hoitanut koronakriisiä hyvin ja heille tulee maksaa siitä myös rahallinen korvaus.

Koronarokote tuo helpotusta tilanteeseen ja terveydenhuollon ammattilaiset ymmärtävät rokottautumisen merkityksen taudin voittamisessa. Rokottautumalla suojellaan omaa, läheisten ja asiakkaiden terveyttä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Silja Paavola

puheenjohtaja

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Super

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​