Lukijoilta

UNHCR tarvitsee Suomen vahvaa kumppanuutta tulevaisuudessakin

EPA/STRATIS BALASKAS
Kirjoittajien mielestä kaikkien valtioiden on osallistuttava nykyistä vahvemmin pakolaiskriisin ratkaisuun. 
Kirjoittajien mielestä kaikkien valtioiden on osallistuttava nykyistä vahvemmin pakolaiskriisin ratkaisuun. 

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n perustamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 70 vuotta. Samaan aikaan maailmanlaajuinen pandemia ravistelee valtioita ja asettaa kansainväliselle yhteistyölle valtavia haasteita vaikuttaen miljooniin ihmisiin.

Kotinsa pakon edessä jättäneitä on tänään enemmän kuin koskaan toisen maailmansodan jälkeen, lähes 80 miljoonaa.

Pandemia on heikentänyt pakolaisten oloja aiheuttaen paitsi terveys- myös sosioekonomisen kriisin. Monet paossa olevat perheet ovat ajautuneet köyhyyteen, minkä vakavia seurauksia emme vielä osaa täysin arvioida.

UNHCR perustettiin toisen maailmansodan jälkeen, jolloin eurooppalaiset olivat pakolaisia. Siitä lähtien olemme puolustaneet vainon ja sotien takia suojelua tarvitsevien oikeuksia sekä kehittäneet niin tilapäisiä kuin pitkäkestoisia ratkaisuja pakolaiskriisien ratkaisemiseksi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tänään työmme yli 130 kohdemaassa on tärkeämpää kuin koskaan, mutta yksin emme siinä onnistu. Tarvitsemme rinnallemme niin valtioiden vahvaa kumppanuutta kuin kansalaisyhteiskunnan tukea. 

Suomen Pakolaisapu perustettiin 55 vuotta sitten, ja sen perustajan Helvi Sipilän missiona oli kerätä varoja YK:n pakolaisjärjestön työhön.

Vuonna 2020 Suomi on valtiona UNHCR:n luotettava ja sitoutunut kumppani, joka toimii myös hyvänä esimerkkinä muille siitä, kuinka pienellä maalla voi olla suuri merkitys.

Suomi tunnetaan rauhanvälityksestä sekä sitoutuneisuudesta globaaleihin kestävän kehityksen tavoitteisiin, tasa-arvon edistämiseen ja köyhyyden poistamiseen.

Suomi on osoittanut todellista solidaarisuutta ja kykyä toimia ottaessaan vastaan turvapaikanhakijoita ylikuormittuneista maista EU:n sisäisten siirtojen kautta sekä jatkanut kaikista hädänalaisimpien kiintiöpakolaisten vastaanottamista myös koronapandemian keskellä.

EU:ssa Suomi on merkittävä ihmisoikeustoimija. Suomeen saapuneet pakolaiset saavat tukea ja laadukkaita kotouttavia palveluita, joita kunnat ja valtio pitkäjänteisesti kehittävät.   

Globaali pakolaiskriisi näyttää tänään erilaiselta kuin UNHCR:n alkuaikoina. Yhä useammat ihmiset ovat sisäisessä paossa omassa kotimaassaan. Konfliktit ovat pitkittyneet, tarkoittaen, että yhä harvempi pääsee palaamaan kotiinsa.

Suurin osa, 85 prosenttia kotinsa jättäneistä, on paossa kehittyvissä maissa. Euroopan maissa pakolaisia on suhteutettuna väkilukuun 0,6 prosenttia.

Maailmanlaajuinen pakolaisten määrän kasvu tarkoittaa paitsi inhimillisen kärsimyksen myös rakenteellisen eriarvoisuuden kasvua ja sitä myötä epävakautta maailmalle. Siksi kaikkien valtioiden on osallistuttava nykyistä vahvemmin kriisin ratkaisuun.   

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Pakolaiskriisiä ei ratkaista ainoastaan rahoittamalla pakolaisleirejä ja toimenpiteitä siellä. Kansainvälisen yhteisön on puututtava pakolaisuuden perimmäisiin syihin ja pystyttävä luomaan rauhaa ja vakautta, jotta useammat pakolaiset voivat palata kotiinsa ja kukaan ei joutuisi pakenemaan.

Pitkittyneissä tilanteissa suojelua tarvitsevien ihmisten on päästävä turvalliseen maahan jatkamaan elämäänsä olosuhteissa, joissa lasten on mahdollista saada koulutus ja aikuisten ihmisarvoista työtä.

Suomen tulisi yhdessä muiden EU-maiden kanssa kehittää ennakkoluulottomasti uusia ratkaisuja pakolaisten vastaanottoon. Pakolaisten uudelleensijoitukset kiintiöiden kautta ovat ennätyksellisen alhaisella tasolla, ja on entistä tärkeämpää nostaa kiintiötä systemaattisesti.

Monet perheet joutuvat pakomatkan aikana erilleen. Perheen yhtenäisyys on perusoikeus, ja siksi on tärkeää pyrkiä kaikin tavoin helpottamaan perheenyhdistämistä.

Kiintiöpakolaisten vastaanoton lisäksi valtioiden tulisi kehittää vaihtoehtoisia reittejä pakolaisille. On luotava tapoja, joilla kansainvälistä suojelua hakevat voivat päästä turvalliseen maahan ilman, että he joutuvat vaarantamaan henkensä matkalla.

Pakolaisten tulisi voida hakea nykyistä helpommin työn tai opiskelun kautta pysyvää asuinpaikkaa turvallisesta maasta. Suomen ja EU:n tulisi katsoa rajojaan kauemmas ja luoda kokonaisvaltainen näkemys pakolaiskriisin ratkaisemiseksi.

Moni asia on muuttunut UNHCR:n ja Suomen Pakolaisavun perustamisen jälkeen. Tehtävämme auttaa kotinsa pakon edessä jättäneitä ei ole kuitenkaan ohi.

Olemme sitoutuneet siihen, että ketään ei jätetä ja jokaisesta huolehditaan. Toivomme, että Suomi ja suomalaiset jatkavat meille osoittamaansa arvokasta tukeaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Henrik M. Nordentoft

YK:n pakolaisjärjestön Baltian ja Pohjoismaiden edustaja

UNHCR

Annu Lehtinen

toiminnanjohtaja

Suomen Pakolaisapu ry

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​

Aiemmat viestit (3)

Vanhimmat ensin
Vastaa
eläkenomi
YK vs EU
"Puututtava pakolaisuuden permmäisiin syihin " Lähtömaissa nykyiselle kansainvaellukselle voi olla monenlaisia perusteita. Vain pieni osa täyttää pakolaistunnuksen. Muita voidaan pitää jo maahantunkeutujina !
Tämän yhä paisuvan ihmismäärän erottelu käy mahdottomaksi, koska tulijoita on liikaa. YK:n on puututtava tähän ihmisoikeuteen lisääntyä, koska tilanne ei näin voi jatkua.. Tätä odotellessa valtiot voivat ohjata väestökehitystä avustusohjelmiensa ehdoilla.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä
Ilmoitus näkyy vain keskusteluiden moderaattoreille, eikä sitä tulla julkaisemaan.

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Mankala
Vast: YK vs EU
Miten YK voi puuttua ihmisten lisääntymiseen? Aivan ufojuttua.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä
Ilmoitus näkyy vain keskusteluiden moderaattoreille, eikä sitä tulla julkaisemaan.

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Paavo Manninen
YK vs EU
"Kansainvälisen yhteisön on puututtava pakolaisuuden perimmäisiin syihin ja pystyttävä luomaan rauhaa ja vakautta, jotta useammat pakolaiset voivat palata kotiinsa ja kukaan ei joutuisi pakenemaan."

Tämän kirjoituksen lauseen "kansainvälinen yhteisö" tarkoittaa kaiketi YK:a. Siis heittäisin pallon takaisin. Kirjoituksen muu sanoma oli se, että nimenomaan EU:n pitäisi ratkaista pakolaisongelma ottamalla nykyistä enemmän pakolaisia EU:n alueelle. Mielestäni EU:n tärkein tehtävä on toimia jäsenvaltioiden ja niiden kansalaisten hyväksi. Liian salliva muutto tuhoaa Euroopan kulttuurin, kuten on nähty esimerkiksi Amerikan mantereella. Sitäpaitsi osoittautui edellisessä muuttoaallossa, että vain jotain 10-20 prosenttia tulijoista täytti pakolaisstatuksen, muut olivat siis siirtolaisia.

Ehdotan, taas kerran, YK:lle kansainvälistä perheensuunnitteluohjelmaa, johon kuuluisi mm. ehkäisykierukoiden jakaminen kehittyvien maiden naisille. Onhan järjetöntä synnyttää uusia kansalaisia kärsimään nälästä, työttömyydestä ja toivottomuudesta, jolloin ainoa ajatus nuorille on päästä pois omasta maastaan.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä
Ilmoitus näkyy vain keskusteluiden moderaattoreille, eikä sitä tulla julkaisemaan.

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.