Lukijoilta

Vanhusten on päästävä kopeista liikkumista tukeviin palvelukortteleihin

TARA JAAKKOLA
Kirjoittajien mielestä Suomeen tarvitaan muun Euroopan tavoin vanhusten asumiseen tilanormit, jotka oikeuttavat ikääntyneille palvelutaloasukkaille esteettömän, liikkumiseen riittävän kokoisen asuinympäristön.
Kirjoittajien mielestä Suomeen tarvitaan muun Euroopan tavoin vanhusten asumiseen tilanormit, jotka oikeuttavat ikääntyneille palvelutaloasukkaille esteettömän, liikkumiseen riittävän kokoisen asuinympäristön.

Pelkkä huone asuinalueena ei riitä, jos halutaan varmistaa vanhan ihmisen liikuntakyvyn säilyminen. Pohjoismaiden ja muun Euroopan tavoin Suomeen tarvitaan vanhusten asumiseen tilanormit, jotka oikeuttavat ikääntyneille palvelutaloasukkaille esteettömän, liikkumiseen riittävän kokoisen asuinympäristön.

Asuntojen ahtaus on yleistä 2000-luvun alkupuolella rakennetuissa ikääntyneiden palvelurakennuksissa. Elimistö kuitenkin tarvitsee päivittäistä liikkumisharjoitusta etenkin kuntoutumisvaiheessa sairastamisen jälkeen. Asuinympäristön pitäisi myös innostaa lähtemään liikkeelle. Jos liikkumismahdollisuuksia ei ole, päädytään nopeasti vuodepotilaaksi.

Kuntoutus on tärkeä osa hoiva- ja hoitotyötä. Suunnitelmallisen kuntoutuksen puutteeseen linkittyy usein se, että ikääntyneillä ei ole akuutin sairastamisvaiheen jälkeen kuntoutumista edistäviä asuintiloja puhumattakaan siitä, että kodin tai hoitolaitoksen tilat sallivat omatoimisuuden ylläpitämisen, saati edistämisen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kyse on enemmän asenteista kuin rahasta, koska ikääntyneen toimintakyvyn edistäminen on kustannustehokasta. Asumisväljyys säästäisi myös hoitajien mittavaa työkuormitusta.

Palveluasumisen rahoittaja on ollut ARA, joka hyväksyy rakennushankkeet. Suunnittelun pohjana oli 20 neliömetrin perusruutu, johon jokaiseen on sisällytettävä noin viiden neliömetrin pyörätuoli-wc, jolloin tilaan syntyy kuuden neliömetrin eteinen. Käytännössä asumistilaa muodostuu vain noin 10 neliömetriä, josta sänky vie neljä neliömetriä.

Kyse on enemmän asenteista kuin rahasta, koska ikääntyneen toimintakyvyn edistäminen on kustannustehokasta.

Vapaata, vaikeasti kalustettavaa tilaa jää noin kuusi neliömetriä, joka sisältää myös mahdollisen pyörätuoli- tai rollaattorireitin sängylle. Normaaliin asumiseen liittyvät huonekalutkaan eivät enää mahdu.

Väljyys sinänsä on asumisen viihtyisyyttä lisäävä tekijä, mutta olennaista se on liikuntakyvyn ylläpitämisen ja sairastumisen jälkeisen kuntoutumisen vuoksi.

Kunnallisalan kehittämissäätiön raportin (Ryynänen ym. 2020) mukaan ahdasta tilaa on perusteltu pienemmillä rakennuskustannuksilla. Raportin laskelmat osoittavat kuitenkin, että 2000 euroa/neliömetri maksavassa rakennuksessa vain lattioita ja kattoa kasvattava lisätila maksaa noin 600 euroa/neliömetri. Tilan säästö ei alenna oleellisesti kustannuksia. Sen sijaan ahtaus huonontaa kuntoa ja vuoteeseen jäävä vanhus vaatii kustannuksia lisäävän suuremman työpanoksen hoitajilta.

Tilan riittävyys on välttämätöntä, jos halutaan vanhan ihmisen olevan liikkuva. Vanhat ihmiset tarvitsevat normaalikokoisia yksiöitä tai kaksioita, jotka sopivat myös muulle aikuisväestölle. Kaikkia palveluja ei ole tarkoituksenmukaista tuoda huoneeseen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tutkimusten mukaan (esim. Ruuskanen-Parrukoski 2018) keskitetyt, myös ympäristön ikääntyneille asukkaille avoimet oleskelu- ja ruokailutilat, kuntosali ja sauna ovat jo sosiaalisten suhteiden kannalta tärkeitä. Tilaan kuuluu myös vapaasti käytettävä ulko-oleskelutila.

Muissa Pohjoismaissa ja Keski-Euroopassa vanhuksilla on YK:n ihmisoikeuksiin perustuva tunnin päivittäinen ulkoiluoikeus.

Sosiaali- ja terveysministeriön on laadittava ikääntyneen väestön asumisohjelma ja aikataulu, jossa siirrytään kuntouttavaan ja ikääntyneitä arvostaviin, kustannustehokkaisiin palvelukorttelityyppisiin asumispalveluihin.

Ohjelmassa määriteltävässä palvelukorttelissa voi olla kaikenikäisille sopivia asuntoja ja niihin liittyviä tukipalveluita, jotka ovat avoimia myös ympäristön väestölle.

Maarit Peltomaa

puheenjohtaja

Pirkko Ruuskanen-Parrukoski

hallituksen jäsen

Suomen Senioriliike ry

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​