Merivoimien rahankäytöstä
Reservin kapteeni kirjoitti yleisöpalstalle merivoimien holtittomasta rahankäytöstä (TS 22.7.). Miinalaiva Pohjanmaa telakoitiin vuonna 1996 ja käytännössä päivitettiin tälle vuosituhannelle sanan varsinaisessa merkityksessä.
Esimerkiksi Pohjanmaan silloinen keulatykki Bofors 120 mm oli ammuttu loppuun, eikä valmistaja tukenut enää asetyyppiä.
Taistelunjohtojärjestelmät sekä merenkulkujärjestelmät samaten kokivat täydellisen uudistuksen. Tästä ei ole siis muutamaa vuotta, vaan kokonaiset 17 vuotta.
Ennen Somalian operaatiota alukselle asennettiin välttämätön ilmastointi. Ilman sitä miehistöllä olisi ollut todella tukalat oltavat tehtävää suorittaessaan.
Ilmatyynyalus Tuuli tuli taas mielestäni merivoimille edulliseksi, koska projekti ajettiin nopeasti, eikä takkiin tullut kuin yksi ilmatyynyalus ilman asejärjestelmiä. Hämeenmaa-luokan miinalaivat saatiin modernisoitua ilmatyynyaluksille tarkoitetuilla järjestelmillä. Tämä oli hyvä ja varsin järkevä keksintö.
Huonona merivoimien päätöksenä näkisin Helsinki-luokan ohjusveneiden hylkäämisen. Ennalta suunniteltu modernisointi hesareille olisi pitänyt ne jopa Rauma-luokkaa pidempään iskukykyisinä palveluksessa.
Rauma-luokan tällä hetkellä etenevä telakointi ja modernisaatio on hyvin kevyt päivitys. Voidaan enemmänkin puhua pelkästään täkäläisen telakkateollisuuden elvyttämisestä.
Modernisoinnista on uutisoitu paljon ja merivoimia kehuttu, mutta jotain on unohdettu myös mainita. Vanhentunut Mistral-ilmatorjuntaohjus poistettiin, ja tilalle tuli uusi harhamaaliheitin.
Onko siis Rauma-luokan ilmatorjuntakyky pelkästään enää vanhanaikaisen 40 mm keulatykin varassa?
Uudet Katanpää-luokan miinanetsijät ovat taas kansallisen puolustuksen kannalta merivoimien kaikkien aikojen typerin hankinta. Pienellä maalla kuten Suomella ei ole varaa panostaa pieniä resurssejaan sodan jälkeiseen miinojen etsintään kalliilla Katanpää tyyppisillä aluksilla.
Suomen tulee keskittyä jatkossakin merivoimien päätehtäviin, eli turvata Suomen koskemattomuus sekä kauppamerenkulku. Nämä vaativat ennen kaikkea vahvaa ilmatorjuntakykyä sekä kykyä vaikuttaa huomattavasti tehokkaammin vihollisen sukellusveneitä vastaan.
Ovatko Katanpää-luokan miinanetsijät sittenkin taas vain yksi askel Naton jäsenyyteen? Ainakin vähän haiskahtaa siltä.