Työllisyysasteen arviointi voi johtaa harhaan
Tiistaina 17.11. Turun Sanomissa työelämäprofessori Olli Kangas toi kolumnissaan esille tärkeitä työllisyysasteeseen liittyviä seikkoja. On todellakin tärkeätä havaita, että eri maiden työllisyysasteiden vertailu voi johtaa pahasti harhaan. Kannattaa myös muistaa, että työllisyysasteen määrittelyn muutokset, esimerkiksi EU:n tilastojen yhtenäistämispyrkimykset johtavat helposti harhaan.
Kankaan ansiokkaaseen kolumniin olisin kaivannut vahvempaa viestiä siitä, että meille on ensisijaisen tärkeätä saada aikaan työllisyysasteen muutoksen suuruus, koska vai silloin voimme ottaa kantaa siihen, onko esimerkiksi hallituksen toimenpiteillä ollut minkäänlaista vaikutusta muutokseen.
Kankaan esille tuomat seikat osoittavat, kuinka vaikeata talouden vertailu eri maiden välillä on.
Toinen aiheeseen liittyvä seikka, joka mielestäni kaipaa laajempaa keskustelua, on vertailujen perustaminen työaikaan. Olen sitä mieltä, että työllisyysasteen ja tehdyn työajan välinen korrelaatio johtaa meitä pahasti harhaan. Sehän ei millään tavalla huomioi työn tuottavuutta. Työajan mittaamisen rinnalle ja edelle pitäisi tuoda tuottavuuden mittaus.
Edellisen hallituksen toimenpiteet, joilla maamme kilpailukykyyn saatiin jonkinlainen parannus, eivät ainakaan työajan muutoksiin liittyvien päätösten osalta johtaneet tuottavuuden paranemiseen. Liian monella on edelleen virheellinen käsitys, että suorittava työ tehdään käsillä, ei aivoilla.
Pentti Jäntti
ekonomi