Lukijoilta

Kliinisen laboratoriotieteen ja radiografiatieteen koulutus on käynnistettävä uudelleen

Korona on tuonut esiin diagnostisten terveyspalvelujen asiantuntijuuden merkityksen. Laboratorion, kuvantamisen ja hoitotahon saumaton yhteistyö on terveydenhuoltomme toiminnan kivijalka.

Terveydenhuollossa laboratorio- ja kuvantamispalveluilla on keskeinen asema potilashoidon toteutumisessa. Laadukkaiden palvelujen tuottamiseen tarvitaan osaavaa ja ammattitaitoista henkilökuntaa. Viime vuosina bioanalyytikkojen ja röntgenhoitajien työn vaatimukset ovat kasvaneet ja tiedekorkeakoulutuksen saaneen henkilöstön tarve on lisääntynyt merkittävästi.

Tällä hetkellä Suomessa ei ole yliopistotasoista kliinisen laboratoriotieteen ja radiografiatieteen koulutusta. Tämän myötä on olemassa riski, että diagnostisten terveyspalvelujen vaatimaa asiantuntijuutta ja osaamista ei ole tulevaisuudessa työmarkkinoilla riittävästi saatavilla.

Oman tieteenalan jatko-opinnot tiedekorkeakoulussa ovat välttämättömiä bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille oman työn ja ammatin kehittämiseksi sekä työelämän tarpeisiin vastaamiseksi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Mahdollisuudet jatkokouluttautumiseen ja urakehitykseen ovat merkittäviä veto- ja pitovoimatekijoitä terveydenhuoltoalalla. Jotta voimme varmistaa alan houkuttelevuuden ja työn mielekkyyden myös tulevaisuudessa, on bioanalyytikoilla ja röntgenhoitajilla oltava yhdenvertaiset jatko-opintomahdollisuudet tiedekorkeakoulussa suhteessa muihin terveydenhuollon ammattilaisiin.

Tiedekorkeakoulutuksen saaneen henkilöstön tarve on lisääntynyt merkittävästi.

Työvoiman tarpeen ollessa suurin pääkaupunkiseudulla olisi koulutus loogisinta järjestää Helsingin yliopistossa.

Ehdotamme, että Helsingin yliopistossa käynnistetään terveystieteiden maisterin koulutus, johon sisällytetään diagnostiikan ja terveystutkimuksen maisteriohjelma. Maisteriohjelma yhdistäisi kaksi eri tieteenalaa ja sen tavoitteena olisi kouluttaa kliinisen laboratoriotieteen ja radiografiatieteen asiantuntijoita terveydenhuollon suunnittelu-, kehittämis- ja tutkimustehtäviin. Nopeasti kehittyvät laboratorion ja kuvantamisen alat tarvitsevat tutkimusta ja tiedekorkeakoulutuksen käynnistäminen tukisi tätä.

Tulevina vuosina diagnostisten palvelujen rooli terveydenhuollossa tulee enenevissä määrin kasvamaan ja asiantuntijuuden varmistamiseksi koulutukseen pitää panostaa. Laadukas johtaminen, asiantuntijuus ja tutkimus ovat edellytyksiä diagnostisten terveyspalvelujen kehittymiselle.

Sina Nordman, puheenjohtaja, Uudenmaan Bioanalyytikot ry; Ekaterina Saukko, puheenjohtaja, Radiografian tutkimusseura ry; Päivi Wood, toiminnanjohtaja, Röntgenhoitajaliitto; Tuula Salmivaara, varapuheenjohtaja, Bioanalyytikkoliitto

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​