Lukijoilta

Hoitovirheestä sairastuneella ei ole tukea eikä turvaa

Vastaamon tapaus on lajissaan ja laajuudessaan törkeä ja vastenmielinen, mutta ei pidä vähätellä Kanta-palvelun kansalaisille tarkoitetun Omakanta-viestinnän rikkomuksiakaan.

Omakannan sairauskertomus on todistusaineistoa. Erityisesti hoitovirheen sattuessa potilas on hankaluuksissa lähtiessään selvittämään asioita.

Erittäin vaikeassa asemassa ovat ne, jotka ovat luottaneet lääkäreihin eivätkä ole seuranneet sairauskertomukseensa merkittyjä tapahtumia.

Tilastojen mukaan noin 50 prosenttia käyttää tiedostoa. On monia syitä, miksi sitä ei käytetä.

Tasapuolisuuden ja oikeudenmukaisuuden vuoksi täytyy huomioida ja turvata kaikki samalla tavalla.

Potilas hakee oikeudenmukaisuutta lähtiessään selvittämään sattunutta hoitovirhettä ja kantelemaan siitä. Sitä hän ei välttämättä saa, koska sairauskertomuksen tiedoissa voi olla paljon muunneltua totuutta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Potilas on monesti aivan yksin asiassaan. On erittäin traagista, kun hän sairaana joutuu lukemaan itsestään perättömyyksiä, jopa kunnianloukkauksia.

Moni jättääkin kantelut tekemättä, keskeyttää kantelemisen terveyssyistä tai menehtyy prosessin uuvuttamana.

Hoitovirheestäsairastuneella ei ole minkäänlaista tukea ja turvaa. Ei ole kriisiapua. Poliisikin on turhautunut vallalla olevaan järjestelmään. On myös resurssipula.

Lääkärit pystyvät suojaamaan selustansa muuttamalla potilaan tietoja. Harvemmin he sanelevat siinä potilaan läsnäollessa tiedostoa varten tietoa eteenpäin.

Potilaalle ei jää mitään konkreettista todistusaineistoa käynnistään esimerkiksi akuuttitilanteessa vastaanotolla. Jälkeenpäin sitten jos jaksaa ja pystyy huomaa, että sairauskertomuksessa voi olla diagnoosi aivan muuta kuin on vastaanotolla saanut kuulla.

Eikä potilas saa asiaa muutettua muuksi, häntä ei kuunnella. Muu henkilökunta toimii sen mukaan jatkossa, mitä lääkäri on kirjannut. Ei uskota potilasta, vaikka tämä olisi oikeassa ja käyttää Omakanta-oikeuttaan.

Ei riitä jatkossa, kun hallintoviranomaiset sanovat, että pitää pyytää muuttamaan tiedostoon se oma kanta asiasta ja tehdä oikaisupyyntö. Ei sillä saa hoitovirheitä tekemättömäksi.

Omakannan sairauskertomustiedosto onkin enemmän hoitohenkilökunnan turva ja erityisesti lääkärien. Koko sairaanhoitohallintojärjestelmä pitäisi uusia, sillä siellä on liian suppea ja yksipuolinen virkamiesjoukko, joka koostuu lääkäreistä, jotka ovat lojaaleja ammattikunnalleen. Katsovat sormien läpi. Mukaan pitää saada maallikkoja päättämään puolueettomasti näin suurista asioista.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Myös valitusprosessi pitää tehdä helpommaksi. Se on nykyisellään erittäin raskas ja uuvuttava sairastuneelle ihmiselle.

Omakannan sairauskertomus on todistusaineistoa ja lokikirja myös. Ne täydentävät toisiaan. Lokikirjakin pitää muuttaa tarkemmaksi. Ei riitä, että siellä on ainoastaan kirjauksia kävijöistä, päiväykset, käyntiajat ja -kestot. Kyllä pitää olla enemmän tarkkuutta käynnin syistä ja sairaudesta, sillä lokikirjahan perustuu sairaskertomuksen tietoihin.

Mielestäni hallintoviranomaisten toiminta on nykyisellään liian pinnallista. Se jättää potilaan hoitovirheet liian heikolle tutkinnalle.

Järjestelmä ei ole oikeudenmukainen. Potilasta ei ole huomioitu ja kuunneltu häntä kunnioittaen ja oikeudenmukaisesti.

Kuinkahan monia sairaita potilaita tälläkin hetkellä on, jotka on jätetty heitteille osin kehnojen järjestelmien takia tai jostain muusta syystä? He voivat tosi huonosti.

Lääkärit pitää saada vastuuseen työstään. Niin joutuvat muutkin ammattikunnat tekemään.

Yksi kokemusasiantuntija

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​