Lukijoilta

EU:lla on mahdollisuus kestävän kehityksen veturiksi kauppapolitiikan armottomalla kentällä

HARRI TOIVOLA
Euroopasta halutaan kestävän kehityksen veturi ja esimerkki muulle maailmalle. Visio on täsmälleen oikea, mutta sen toteutus uhkaa romuttaa talouden, mikäli EU ei kykene kasvamaan mahtitekijäksi myös kauppapolitiikassa, toteaa kirjoittaja.
Euroopasta halutaan kestävän kehityksen veturi ja esimerkki muulle maailmalle. Visio on täsmälleen oikea, mutta sen toteutus uhkaa romuttaa talouden, mikäli EU ei kykene kasvamaan mahtitekijäksi myös kauppapolitiikassa, toteaa kirjoittaja.

Vihreän kehityksen ohjelma on EU:n kärkihanke. Euroopasta halutaan kestävän kehityksen veturi ja esimerkki muulle maailmalle.

Visio on täsmälleen oikea, mutta sen toteutus uhkaa romuttaa talouden, mikäli EU ei kykene kasvamaan mahtitekijäksi myös kauppapolitiikassa.

EU neuvottelee myös suomalaisia yrityksiä ja kansalaisia koskettavat kauppasopimukset kolmansien maiden kanssa. EU asettaa omille yrityksilleen tiukat tuotantovaatimukset ja pyrkii kauppasopimuksien kautta vaatimaan vastaavaa myös tuontitavaroilta.

Sopimukset ovat kuitenkin löysiä ja Eurooppaan virtaa tuotteita, jotka eivät täytä omia normejamme. Kilpailuasetelma on vääristynyt.

Ongelma kärjistyy maataloudessa. Esimerkiksi naudanlihan tuotannossa EU vaatii eläinten koko elämän dokumentointia ja valvontaa. Pienestäkin puutteesta seuraa sanktio. Tuonnissa riittää olematon tieto eläimen viimeisistä kuukausista. Jäljitettävyydessä ja laadun valvonnassa on suuria aukkoja.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kauppapolitiikka on kovaa peliä. Sen ovat Yhdysvallat ja Kiina näyttäneet. EU on silti talousmahti ja sillä on myös aidosti mahdollisuus kestävän kehityksen veturiksi kauppapolitiikan armottomalla kentällä. Vastaiskuihin on varauduttava, mutta vaihtoehtoja ei ole.

Löysä kauppapolitiikka huolettaa maatalousyrittäjiä. Osana vihreän kehityksen ohjelmaa oleva Pellolta pöytään -ruokastrategia on kiristämässä viljelijöiden tuotantostandardeja. Lisää rajoituksia lannoitteiden, torjunta-aineiden ja lääkkeiden käyttöön sekä tiukempia eläinten hyvinvointivaatimuksia.

Tavoite on hyvä, mutta elinkeino kärsii, jos ulkorajat vuotavat kuin seula. EU:n elintarvikesektori on ajautunut kaksien tuotantostandardien loukkuun. EU:n tuottajiin kohdistetaan kiristyviä laatu-, ympäristö-, ilmasto-, biodiversiteetti- ym. vaatimuksia, mutta samat vaatimukset eivät koske kaikkia markkinoilla olevia elintarvikkeita.

Toivoa sopii, että brexitin myötä EU:n kauppapolitiikka ryhdistäytyy nyt todelliseen johtajuuteen. Neuvottelujen luontainen lopputulos on brittien kanssa yhdessä luotu sääntöpohja. Hyvä sopimus on myös tie muiden sopimusten avaamiseen ja uudistamiseen.

Hiilitullit ovat poliittisesti hyvä avaus luoda tasavertaisempi kilpailuasetelma. Parhaimmillaan hiilitullit voisivat toimia sementin, teräksen tai sähkön kohdennettuna toimenpiteenä, mutta niillä ei ratkaista standardieroja elintarvikeketjussa. Hiilitullien läpivientikään ei ole helppoa ilman uusia EU:hun kohdistettuja pakotteita ja WTO-riitoja.

Yhdysvaltain kauppaedustaja Robert Lighthizer on jo ehtinyt tyrmäämään EU:n esityksen Pellolta pöytään -strategiaksi. Keskeistä USA:lle on ollut ”tiedepohjaisen” ruokatuonnin vapauttaminen EU-markkinoille. Käytännössä se vaatii kloorilla pestyjen kanojen, hormoneilla kasvatetun lihan ja gmo-tuotteiden vapaata tuontia. Linjaa eivät presidentinvaalit muuta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tuoreessa Yhdysvaltain maataloushallinnon raportissa arvioidaan, että EU:n ruokastrategia ja vihreän kehityksen ohjelma johtavat kauppasotaan tai eurooppalaisen tuotannon supistumiseen kilpailukyvyn romahtaessa.

EU vaatii kauppasopimuksiin kestävän kehityksen kirjaukset. Näitä on kiristettävä ja täsmennettävä uuden vihreän kehityksen ohjelman myötä. Tähän asti pääpaino on ollut ihmisoikeuksissa ja kansainvälisen työjärjestön (ILO) työelämän perusperiaatteissa ja -oikeuksissa.

Oman lukunsa muodostaa EU:n ja Etelä-Amerikan kauppasopimus. Neuvottelutuloksessa osapuolet sitoutuivat Pariisin ilmastosopimukseen. Sitoumus ei kuitenkaan kerro mitään, millä tasolla Pariisin ilmastotavoitteisiin sitoudutaan tai mitkä ovat sanktiot, jos sitoumuksessa ei pysytä. Erityisesti Amazonin alueen metsäpalot ovat nostaneet asian uudelleen pöydälle. Monet EU-maat ovat jo ilmoittaneet, että neuvottelutulosta ei voida hyväksyä.

Jos EU haluaa aidosti olla kestävän kehityksen suunnannäyttäjä, sen on avattava Etelä-Amerikka-sopimus. Brittien kanssa on saatava aikaan tasapainoinen kauppasuhde. Muiden kauppasopimusten osalta on aloitettava massiivinen uudistamiskierros, jossa on varauduttava moneen riitaan. Maailman kauppajärjestö on hyvä saada uudelleen henkiin luomaan parempaa maailmaa.

Juha Marttila

puheenjohtaja

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​

Aiemmat viestit (5)

Vanhimmat ensin
Vastaa
S.F.
Ideologia edellä päin seinää
"Euroopasta halutaan kestävän kehityksen veturi ja esimerkki muulle maailmalle. "
- aina kun mennään ideologia edellä, mennään yleensä päin mäntyä. Talous ja raha ovat ne, jotka ratkaisevat. Kauppa- ja ilmastosopimukset ovat aina kompromisseja ja jos itse noudattaa niitä tiukemmin kuin muut, tuhoaa vain oman kilpailukykynsä suhteessa muihin. EU on maailmanpolitiikassa heikko peluri. Miten pystyisimme jämäkkään päätöksentekoon ja omien etujemme ajamiseen muiden suurvaltojen seurassa, kun se ei onnistu edes Euroopan omissa sisäisissä asioissa? EU:lle käy kuten pienemmässä mittakaavassa Suomelle, kilpailukykymme ja taloutemme uhrataan vihreän ideologian alttarille eikä maailman hiilijalanjälki siitä pienene yhtään.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Angus
Vast: Ideologia edellä päin seinää
Ymmärrän väitteet, että ei vaikuta sitä eikä tätä, mitä Suomi tekee. Sillä kuitenkin on maailmallekin merkitystä, mitä EU kokonaisuutena tekee. Olemme vielä keskimäärin korkean elintason maanosa, eli tuotamme ja kulutamme paljon, ajamme paljon autoa jne.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Mankala
Vast: Ideologia edellä päin seinää
Onko parempi antaa kapitalismin viedä ja itse vikistä? Sen tien pää on jo nähty.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Pasi Lehmuspelto
Vast: Ideologia edellä päin seinää
Aggressiiviset ideologiat tulevat aina kalliiksi ja tuottavat lopulta pelkkää tuhoa, meidän tulevaisuuttamme uhkaa tällä hetkellä pahimmin vihervasemmistolainen luonnon ja ympäristön nimissä harjoitettava tuhopolitiikka, joka sivuuttaa kaiken luonnontieteellisen tiedon.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Mankala
Vast: Ideologia edellä päin seinää
Kapitalismi tämän maan on tuhonnut.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.