Mistä sadat miljoonat eurot ratikkaan
Turun kaupunki kehottaa asukkaitaan ottamaan kantaa tulevan ”pika”raitiotien reitteihin.
Hyvä, että kysytään, vaikka lomakaudella. Kyselyn johdanto-osassa väitetään, että 70 prosenttia turkulaisista on ratikan kannalla.
Tämä luku perustuu netissä tehtyyn galluppiin, joka oli lievästi sanoen johdatteleva. Ja kun kysely tehdään netissä, ei ole vaikeata arvata, miten helppoa on saada toivottuja vastauksia; nuoret kannattajat innostavat toisiaan vastaamaan juuri oikein.
Kertauksen vuoksi kaupunki voisi ilmoittaa, paljonko vastauksia tuli, mitä ryhmiä vastaajat edustivat ikänsä, asuinpaikkansa ja tulotasonsa mukaan.
Raitiotien kustannuksista annetut tiedot perustuvat myyjän, eli Siemensin antamiin lukuihin. Siemens on mukana myös Olkiluodon ydinvoimalan rakentamisessa.
Siellä kustannukset ovat moninkertaistuneet alkuperäisestä ja aikataulu pettänyt uskomattoman paljon. Kävisikö ratikalle samoin?
Siemensille on annettu myös valta esitellä ratikan edullisia vaikutuksia. Harvoin myyjä heikkouksia tuokaan esiin. Ratikan väitetään muun muassa nopeuttavan liikennettä ja tuovan joustavuutta.
Ainakin Runosmäestä katsottuna kävisi päinvastoin. Edelleen hyvänä puolena tuodaan esiin asuntojen arvonnousu, eli kallistuminen. Johtaako tämä siihen, että turkulaiset muuttavat naapurikuntiin halvempien asuntojen vuoksi?
Turun kaupunki velkaantuu holtittomasti, vaikka veroäyriä aiotaan korottaa, omaisuutta myydä ja palveluja supistaa.
Siis mistä sadat miljoonat eurot ratikkaan?
Uskon, että jo lähitulevaisuudessa muun liikenteen seassa kulkevat ratikat ovat vanhanaikaisia. Raitioliikenne rakennetaan tulevaisuudessa joko maan alle tai katujen yläpuolelle.
Siis viimeistään silloin, kun Turku saa jostain riittävästi rahaa ratikkaliikenteen aloittamiseen. Sellaista rahamäärää tuskin lähivuosina löytyy, vaikka veroäyriä nostettaisiin useilla prosenttiyksiköillä.