Lukijoilta

Ylisuuri julkinen sektori
tukahduttaa naisyrittäjyyttä

Suomi ja muut Pohjoismaat ovat olleet edelläkävijöitä sukupuolten välisessä tasa-arvossa.

Suomi, Ruotsi, Tanska ja Norja eivät kuitenkaan ole edistyksellisiä naisjohtajien määrällä mitattuna. Eurostatin tilaston mukaan vain 18 prosenttia yksityisen sektorin johtajista on naisia.

Se on merkittävästi vähemmän kuin EU-maissa keskimäärin. Esimerkiksi Puolassa vastaava osuus on 37 prosenttia ja Liettuassa 46 prosenttia. Merkittävä selitystekijä on naisten alhainen osuus yrittäjistä ja yritysten omistajista.

Naisyrittäjyyden vähyys ei ole sattumaa, vaan merkittäviltä osin seurausta Pohjoismaiden harjoittamasta talouspolitiikasta.

Historiallisesti ottaen suuren julkisen sektorin synty on edesauttanut naisten siirtymistä työelämään tarjoamalla käyttäjälle edullisia lastenhoitopalveluita sekä suoraan työllistämällä naisia julkisen sektorin tehtäviin.

Osaltaan julkinen sektori on kuitenkin ajanut naisia ansaan: julkisten monopolististen työnantajien palveluksessa uramahdollisuudet ovat rajallisia, eivätkä työntekijät kilpailun vähäisyyden myötä pätevöidy johtajiksi sellaisiin yrityksiin ja tehtäviin, joissa toimitaan vapailla markkinoilla.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ruotsalaiset ekonomistit Magnus Henrekson ja Mikael Stenkula toteavat tutkimuksessaan ”Miksi tasa-arvoisissa hyvinvointivaltioissa on vähän naisjohtajia?”, että pohjoismaisissa yhteiskunnissa naisten anglosaksisia maita alhaisempi edustus johtajanpaikoissa selittyy osittain julkisen sektorin voimakkaalla roolilla.

Jo vuonna 1998 Kansainvälinen työjärjestö ILO julkaisi raportin otsikolla ”Sukupuoli ja työpaikat: työtehtävien eriytyminen sukupuolen perusteella maailmassa”.

Siinä todetaan, että erityisesti Pohjoismaissa on muodostunut eriytyneet työmarkkinat, sillä naiset sijoittuvat huomattavasti miehiä useammin julkisen puolen tehtäviin.

Johtopäätöksen kannalta on oleellista todeta, että yksilöt lähtevät yrittäjiksi usein niillä toimialoilla, joista heillä on aikaisempaa kokemusta koulutuksen tai työn kautta.

Palvelualoilla 41 prosenttia itsensä työllistävistä on naisia, kun vastaava luku teollisuudessa ja rakentamisessa on vain 12 prosenttia.

Havainto on yhteydessä siihen tosiasiaan, että Suomessa niistä 560 000 työntekijästä, jotka työskentelevät valmistuksen ja rakentamisen parissa, vain 117 000 on naisia. Vastaavasti palvelualoilla naisia on
1 032 000 kaikista 1 762 000 työntekijästä.

Julkisen sektorin dominoivien toimialojen avaaminen kilpailulle Ruotsin mallin mukaisesti hyödyttäisi naisten uramahdollisuuksia.

Ruotsissa enemmistö uusista terveys- ja opetusalan yrityksistä on naisten johtamia.

Vaikka kyseisten alojen yritykset edustavatkin vain seitsemää prosenttia Ruotsin kaikista uusista yrityksistä, ne ovat silti luoneet peräti 15 prosenttia naisten työpaikoista uusien yritysten piirissä.

Tästä kehityksestä olisi syytä ottaa oppia Suomessakin.

Nima Sanandaji, PhD, tutkija

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​