Lukijoilta

Nyt on perheviljelmien aika

Tytöt hävisivät syrjäkyliltä kuusikymmentäluvun loppupuolella. Monet kouluttautuivat hyvään ammattiin. Vanhimmasta pojasta toivottiin tilalle jatkajaa, tyttöjen oli etsittävä elanto muualta. Monet nuoret isännät jäivät ilman vaimoa ja perhettä.

Maatalousyrittäjille Euroopan unioni oli vaikea pala. Kuluttajat irvailivat maataloustuista, ymmärtämättä, että näin taattiin heille itselleen puhdas, laadukas ja halpa ruoka. Tilakoot kasvoivat ja isäntäväen työmäärä muuttui kohtuuttomaksi. Oli pakko erikoistua.

Ennen koronaa vuosittain lopetti noin tuhat maatalous- ja puutarhayrittäjää. Korona lienee kiihdyttänyt tätä kehitystä.

Maatalous on taitolaji ja elämänmuoto. Alan yrittäjiä on enää alle 3 prosenttia työikäisestä väestöstä ja hekin vanhenevat joka päivä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Olen huolissani tiloilla käytettävästä energiasta. Turpeen poltto loppuu 10 vuoden päästä. Tilakohtaiset biokaasulaitokset hyödyntäisivät eläintilojen lantapatteristoja. Samalla joet ja järvet puhdistuisivat pysyvästi.

Ruuan 80-prosenttinen omavaraisuus on kauppaketjujen markkinointikikka. Polttoaineen lisäksi tarvitaan kasvinsuojeluaineita, lannoitteita ja muun muassa soijaa. Kaikkia niitä tuodaan ulkomailta.

Maatalous elättää välillisesti tuhansia ihmisiä. Logistiikkaketjut ovat pitkiä. Entä jos ketjut pettävät eikä elintarvikkeita saada ajoissa kaupan tiskille? Emme voi paeta ilmastonmuutosta, se on jo täällä.

Olen huolissani suomalaisten arvoista. Moni luottaa rahaan ja tavaraan. Ekonomistit uskovat, että lama selätetään kymmenessä vuodessa. Euroopan unioni rakentaa massiivista elvytysrahastoa.

Yrittäjälle on kova paikka päätyä kaverin sohvalle ja ruokajonoon. Ennen koronaa asiat olivat hyvin.

Maalla keskitytään nyt kesätöihin. Syksyllä selviää, mikä tila jatkaa, mikä lopettaa. Tärkeintä on pitää huolta omasta perheestä.

Positiivinen laittomuus lisääntyy. Enää ei tarvitse pyytää viranomaisten lupaa kaikkiin asioihin. Maalaisjärjen käyttö on sallittua.

Tuula Viitala

Helsinki

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​