Lukijoilta

Talous ja työ on huomioitava luonnon monimuotoisuuden turvaamisessa

EU:n komissio julkaisi 20.5. uuden biodiversiteettistrategian, jonka tavoitteena on kääntää Euroopan luonnon monimuotoisuus elpymisen uralle vuoteen 2030 mennessä. Strategiassa esitetyillä keinoilla voi olla merkittävä vaikutus Suomen kansantalouteen, sillä keinot ovat rajoitekeskeisiä ja korostavat kestävyyttä ainoastaan ympäristön näkökulmasta.

Biodiversiteettistrategiassa esitetään, että EU:n maa-alasta 30 prosenttia suojellaan ja edelleen 10 prosenttia tiukasti. Merkittävä osa turvemaista tulisi suojella tiukasti, kuten myös kaikki vanhat metsät. Tiukalla suojelulla tarkoitetaan yleensä sitä, että alueilla ei saa harjoittaa metsätaloutta.

Suojelutoimenpiteitä ei ole suoraan jyvitetty jäsenmaille, vaan jäsenmaiden on tarkoitus esittää komissiolle ehdotuksia siitä, miten suojelua voidaan lisätä. Toimeenpanosta voi kuitenkin tulla epäreilu muutamalle EU-jäsenmaalle, joihin myös Suomi lukeutuu.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Jo pelkästään turvemaihin kohdistuva suojeluaikomus kohdistuu lähinnä Pohjoismaihin, Baltiaan ja Irlantiin, sillä näillä alueilla esiintyy turvemaita.

EU:n tiukasti suojelluista metsistä yli 50 prosenttia sijaitsee Suomessa.

Metsien suojelu koskettaa metsäisiä maita. Suomen maapinta-alasta 75 prosenttia on metsää. Kolmasosa metsäpinta-alastamme ja neljännes puuvarannosta sijaitsee turvemailla. Alueelliset vaihtelut ovat suuria, ja siten myös lisäsuojelun vaikutukset aluetalouteen merkittäviä.

Mikäli suojelutoimenpiteiden kohdentamisessa jätetään niiden taloudelliset ja sosiaaliset vaikutukset arvion ulkopuolelle, on vaarana, että maamme joutuu EU-tason monimuotoisuustoimien nettomaksajaksi.

Suomessa on tehty metsissä vaikuttavaa työtä luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi. Keinovalikoimaan kuuluvat niin suojelu kuin talousmetsien luonnonhoidon toimenpiteet, joita toteutetaan sekä lainsäädännöllä että erilaisin vapaaehtoisin keinoin vankkaan tietopohjaan perustuen.

Onkin hyvä muistaa, että EU:n tiukasti suojelluista metsistä yli 50 prosenttia sijaitsee Suomessa. Samaan aikaan Suomessa 93 prosenttia talousmetsistä on sertifioitu kansainvälisten järjestelmien puitteissa.

Nyt tarvitaan vahvaa kansallista edunvalvontaa EU-tasolla, jotta suomalaisen metsäsektorin toimintaedellytykset turvataan myös jatkossa. On tärkeää, että Suomi korostaa kokonaiskestävyyttä ja EU-jäsenmaiden kansallista päätäntävaltaa metsäasioissa.

Tuomas Nirkkonen

kansainvälisten ja EU-metsäasioiden päällikkö, Metsäteollisuus ry

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​