Lukijoilta

Turun liikuntapaikat uudistusten pyörteissä – minne keskus sijoitetaan?

Turussa on syksyllä 2019 käynnistetty liikuntapalvelukeskuksen johdolla liikuntapaikkaverkoston päivityssuunnitelman laatiminen.

Liikuntapaikkaverkostosta on seuraavien kymmenen vuoden aikana poistumassa elinkaarensa päässä olevia tiloja, joiden korvaamiseksi tarvitaan pikaisia ratkaisuja. Suunnitelman loppuraportin on tarkoitus valmistua vuoden 2020 loppuun mennessä.

Keskeisistä tiloista Liikuntakeskus Alfan vuokrasopimus päättyy vuoden 2023 lopussa ja Lintulan voimistelu- ja sirkustilan toiminnoille on löydettävä korvaavat tilat. Suurimmista kohteista myös muun muassa Impivaaran jäähallin ja jalkapallohallin, Kupittaan urheiluhallin ja Samppalinnan palloiluhallin tulevaisuus on ratkaistava.

Liikuntapaikkaverkostossa on lisäksi muita yksittäisiä kohteita, jotka edellyttävät päivittämistä.

Liikuntapaikatnousivat keskusteluun Turun ratapihahanketta koskevan päätöksenteon yhteydessä. Turun kaupunginvaltuusto päätti kokouksessaan 18.6. periaatepäätöksestä sijoittaa 30 miljoonaa euroa Turun ratapihan areenayhtiöön.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Turkuhallin tulevaisuus on kytköksissä ratapihahankkeen toteutumiseen. Turkuhallia on hankkeen edetessä tarkasteltu mahdollisena liikuntapaikkaverkoston päivittämisen osaratkaisuna. Liikuntapaikkaverkostoratkaisu pyritään samaan kaupunginvaltuuston päätöksentekoon samanaikaisesti, kun lopullista rahoituspäätöstä ratapihahankkeeseen käsitellään.

Liikuntapaikkaverkoston päivityssuunnitelmassa on esitetty kaksi vaihtoehtoista skenaariota liikuntapaikkojen sijoittamiselle. Tarkasteluun on nostettu kolme aluetta, joille liikuntapaikkoja voisi tulevaisuudessa keskittää.

Ensimmäisessä skenaariossa kehitettäisiin Kupittaa-Itäharjun ja Impivaaran keskittymiä. Tätä ratkaisua puoltaa varsin moni seikka: synergia- ja yhteistyöedut, saavutettavuus sekä mahdollisuus kehittää jo olemassa olevia liikuntaolosuhteita.

Voitaisiinko korvaavat tilat toteuttaa resurssiviisaalla rakentamisella ja huomioimalla yhteistyö yksityisten toimijoiden kanssa?

Toisessa skenaariossa liikuntapaikkoja keskitettäisiin Kupittaa-Itäharjun ohella Artukaisiin.

Artukaisissa sijaitsevan Turkuhallin käytöstä on tehty muutostutkielma, jossa välipohjalla muokattaisiin tilat jääurheilulle ja muun muassa kamppailu- ja voimailulajeille. Turkuhalliin siirrettäisiin ainakin Liikuntakeskus Alfassa ja Lintulan voimistelu- ja sirkustilassa sijaitsevia liikuntamahdollisuuksia.

Kunnallisten liikuntaolosuhteiden kokoaminen Turkuhalliin ei ole kannatettava ratkaisu. Vaikka Turkuhallin muuntamisratkaisu välikannen muodossa soveltuisikin tilan ansiosta, sisältää se riskin korkeista investointi- ja käyttökustannuksista sekä jättää hukkaneliöitä.

Turun liikuntapaikoissa on korkeat käyttöasteet. Saavutettavuus voi kuitenkin vaikuttaa käyttöasteeseen. Artukainen ei olisi optimaalinen esimerkiksi koululaisten päiväkäyttöön tai ikääntyneiden liikuntaan.

Turussa on lähes 350 kunnallista liikuntapaikkaa. Liikuntapaikkaverkoston päivittämisessä tulee ottaa huomioon monta tekijää kuten sen laajuus, resurssit, saavutettavuus ja eri käyttäjäryhmät. Liikuntaolosuhteita käyttävät useat eri tahot omatoimiliikkujista seuroihin ja yhdistyksiin sekä erityis- ja soveltavaa liikuntaa tarvitseviin. Eri ikäryhmillä on erilaiset liikuntatarpeet.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Liikuntapaikkaverkoston uudistaminen tarvitsee kokonaisvaltaisen suunnitelman, joka ulottuu pidemmälle tulevaisuuteen. On selvää, ettei kaikkia suunnitelmaan sisältyviä investointeja voida toteuttaa lähivuosina.

Voitaisiinko korvaavat tilat toteuttaa resurssiviisaalla rakentamisella ja huomioimalla yhteistyö yksityisten toimijoiden kanssa?

Liikuntaolosuhteet tulee luoda vastaamaan eri lajien tarpeita harrastus- ja kilpailutoiminnassa. Liikuntakeskus Alfassa ja Lintulassa sijaitsevien toimintojen osalta tämä toteutuisi parhaiten uudishankkeessa.

Liikuntapaikkaverkoston tulee olla monipuolinen ja aktivoida mahdollisimman moni turkulainen liikkumaan. Kaikkia liikuttava Turku -kyselyn kautta jokainen voi kertoa verkossa omat ajatuksensa.

Kysely on auki kuun loppuun asti (kerrokantasi.turku.fi/kaikkialiikuttavaturku). Jokaisen mielipide on tärkeä, kun rakennetaan tulevaisuuden liikunta- ja urheilukaupunkia.

Sini Häkkinen

liikuntalautakunnan varapuheenjohtaja (kok)

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

 • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
 • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
 • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
 • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
 • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
 • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
 • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
 • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​

Aiemmat viestit (2)

Vanhimmat ensin
Vastaa
credo
Miten on?
Liikuntakeskus Alfan osalta tilanne on sama kuin Barkerin ns. taiteilijatilojen. Vuokrasopimukset päättyvät v 2030.
Liikunnan osalta kylläkin, ainakin julkisuuden ja kirjoituksen mukaan, varaudutaan suunnitelmalla korvaavista tiloista. Kulttuurin osalta vastaavaa ei ole näkynyt. Vain taiteilijatahojen huoli tilanteesta ilmenee mediassa.
Tietoa siitä, käydäänkö vuokrasopimuksen jatkosta neuvotteluja sopimusosapuolten kesken, ei ole ,Vai ei haluta asian keskeneräisyyden vuoksi kertoa. Vai onko niin, että tämä vaihtoehto ei tule mitenkään otettavaksi huomioon. Ja että nyt on omistajan oikea aika jalostaa kiinteistöt. Mikä sekin on ymmärrettävää tai pitäisi olla.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

 • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
 • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
 • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
 • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
 • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
 • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
 • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
 • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä
Ilmoitus näkyy vain keskusteluiden moderaattoreille, eikä sitä tulla julkaisemaan.

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
V_P
Vast: Miten on?
Liikunnan vuokrasopimus Alfan tiloihin on kaiketi katkolla jo vuoden 2023 alussa. Lisäksi merkittävä erona on, että kulttuuritilat ovat Barkerin suojelluissa rakennuksissa, jotka voi kyllä peruskorjata uuteen käyttöön, mutta ei purkaa. Liikunnan käytössä oleva rakennus tuskin pitkään on pystyssä enää sen jälkeen, kun sopimus loppuu.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä
Ilmoitus näkyy vain keskusteluiden moderaattoreille, eikä sitä tulla julkaisemaan.

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.