Lukijoilta

Lukijalta: Asepalvelus voi johtaa talousvaikeuksiin

JORI LIIMATAINEN
Kirjoittajien mielestä taloudelliset edellytykset on turvattava myös asepalveluksen aikana.
Kirjoittajien mielestä taloudelliset edellytykset on turvattava myös asepalveluksen aikana.

Julkisuudessa on viime aikoina nostettu esille asepalvelus erityisesti siitä näkökulmasta, että yhä useampi mies jättää armeijan käymättä. Myös puolustusministeri Antti Kaikkonen on ilmaissut huolensa asiasta.

Yhdeksi syyksi ongelmaan on esitetty sitä, että yhdessä asuminen kasarmilla saattaa ahdistaa miehiä.

Keskustelussa on syytä nostaa esiin toinen tunnetusti ahdistusta aiheuttava asia: armeija-aika voi johtaa talousvaikeuksiin.

Päivärahalla elävä varusmies tienaa palveluksen alussa käytännössä noin 150 euroa kuukaudessa. Vaikka Kela korvaa asumisen kustannukset palvelusajalta, on summa pieni suhteessa nykypäivän menorakenteeseen. Pelkästään älypuhelimen kuukausimaksu saattaa hotkaista viidenneksen koko kuukaudelle varatusta rahasummasta.

Helsingin Yliopiston Kuluttajatutkimuskeskus on julkaissut kohtuullisen minimin viitebudjetteja. Jos armeijan päiväraha suhteutetaan niihin, tulee selväksi, että varusmiehen on vaikea tulla toimeen pelkällä päivärahalla vapaa-ajallaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Talousasiat stressaavat erityisesti pienituloisia, ja harva ihmisryhmä Suomessa on pienituloisempi kuin varusmies.

Päiväraha nousee palvelusajan pidentyessä, mutta toimeentulo sen varassa ei silti ole helppoa. Eläminen ja liikkuminen lomapäivinä maksaa. Osamaksut sekä luottojen lyhennykset on hoidettava myös armeija-aikana ilman, että niihin saa maksuvapaata.

Pikalainayhtiöt tarjoavat näennäisesti helppoja ratkaisujaan pienituloisten vaikeaan tilanteeseen. Korkeakorkoinen laina elämän perustarpeiden rahoittamiseksi kärjistää kuitenkin usein maksuvaikeuksia.

Tutkimusten mukaan lähes puolet suomalaisista kokee, että raha-asiat kuuluvat kolmen eniten stressiä aiheuttavan tekijän joukkoon elämässä. Talousasiat stressaavat erityisesti pienituloisia, ja harva ihmisryhmä Suomessa on pienituloisempi kuin varusmies.

Ongelman ratkaisemiseksi tarvitaan sekä rakenteellisia uudistuksia että neuvontaa.

Kannatamme ajatusta palvelusaikaan yhdistetystä ennakoivasta talousneuvonnasta, joka turvaa taloustaidot myös tulevaisuudessa siviilissä.

Talousosaamisen vahvistaminen ei kuitenkaan riitä, mikäli rakenteet eivät tue armeija-ajasta selviytymistä. Olennainen kysymys on, miten turvataan taloudelliset edellytykset myös palvelusaikana.

Erkki Ukkola

hankekoordinaattori

Marttaliitto

Minna Markkanen

kehittämispäällikkö

Takuusäätiö

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​