Lukijalta: Siivouksen yhtiöittämisellä ikäviä seurauksia hyvinvointitoimialalla
Turun kaupungin hyvinvointitoimialan puhtauspalvelut keskitettiin hyvinvointitoimialan tekniseen huoltoon 1.1.2017 ja siirrettiin Arkean tytäryhtiöön Kaareaan 1.6.2019.
Näkyvimmiltä osin siivous säilyi näiden muutosten pyörteissä ennallaan, vaikka osastoilla siivoustyötä tekevien suunnalta alkoikin kuulua viestiä lisääntyvästä työtaakasta. Konkreettisia puutteita työn jäljessä näkyi niin kutsutuilla yleisillä alueilla, auloissa ja henkilökunnan sosiaalitiloissa, joista huolehtiminen kaadettiin osastoja siivoavan henkilökunnan niskaan.
Maaliskuun alussa sopimus Turun kaupungin ja kaupungin kokonaan omistaman Kaarea Oy:n välillä muuttuu siten, että esimerkiksi vanhainkodin osastolla ennen viikossa 20 huonetta ja yleiset tilat siivonnut työntekijä siivoaakin nyt 40 huonetta ja kaksin verroin yleisiä tiloja, lisäksi toki vuorollaan erillään osastosta sijaitsevat koko talon yleiset tilat.
Asukashuoneiden viikkosiivouksen lisäksi kosketuseristyksessä hoidettavien asukkaiden huoneet siivotaan päivittäin ja tilapäishoidon yksikössä tehdään huoneen perusteellisempi siivous asukkaan vaihtuessa. Tilapäishoidossa vaihtoja voi olla jopa 8 päivässä.
Alkukevään aikana on keskustelua herättänyt Kiinasta leviävä koronavirus. Tavanomaisia, jokatalvisia kulkutauteja hoitolaitosten osastoilla ovat virusten aiheuttamat ripuli- ja oksennustaudit sekä influenssa.
Kulkutautien torjunnassa korostuu hoidettavien, henkilökunnan ja vierailijoiden käsihygienia, mutta yhtä kaikki siivouksen, erityisesti kosketuspintojen puhdistamisen säännöllisyys ja laatu.
Liian vähällä henkilökunnalla kumpikaan ei toteudu, ja palkkaamalla lisähenkilökuntaa vasta epidemian puhjettua ikään kuin kiljaistaan, kun piru on jo päästetty porstuaan, eli toimet ovat auttamattomasti myöhässä.
Vanhainkotien asukkaat maksavat huomattavaa hintaa asuakseen tiloissa, joiden tulisi olla viihtyisiä, kodikkaita ja turvallisia. Laiminlyömällä siivousta mikään näistä kolmesta ei toteudu.
Sijaisia saatikka vakituista henkilökuntaa on turha luulla saavansa luomalla työpaikan, jossa sen kuulemma tärkein voimavara, työntekijä, nääntyy taakkansa alle.
Lisäksi väkeä erikseen kielletään kertomasta työpaikkansa olosuhteista ja ongelmista eteenpäin, muka liikesalaisuuteen vedoten. Salamyhkäisyyden ja salailun ilmapiiri ei sovi julkisomisteisen yhtiön kuvaan.
Kysyisin sekä kaupunginjohtaja Minna Arvelta että Kaarean/Arkean johdolta: tätäkö te todella halusitte?
Vesa Hakamäki
lähihoitaja
Vanhuskeskusten 1-2 varaluottamusmies, JHL