Lukijalta: Tämä Turussa mättää
Vastauksena Jouni Lehikoisen mielipidesivulla (TS 25.2.) esittämään aiheelliseen kysymykseen "Mikä mättää Turku?" totean, että ottamalla selkoa Turun johtamiskulttuurista saa selkeän käsityksen, mistä mättää.
Näkemykseni mukaan sen voi kiteyttää seuraavasti: Epäkohtien poistamisen sijaan kaiken keskiössä on asukaslähtöisen, pehmeitä arvoja korostavan positiivisen mielikuvan luominen rahaa säästämättä.
Uskallan väittää, että kaikille kaikkea hyvää lupaaviin ohjelmiin ja niiden parissa toimivaan hallintorulettiin ja tiedottamiseen sekä kustannusvuotoihin käytetään kymmeniä miljoonia. Siihen verrattuna Lehikoisen esille nostamat inhimilliseen tarpeeseen tarvittavat avustukset ovat pikkusummia.
Valitettavasti Turussa asukaslähtöisyyttä korostavasta mielikuvapolitiikasta huolimatta kansanvalta monista avustuksista on siirretty virkavastuulla tehtäviksi.
Epäkohtien poistamisen sijaan kaiken keskiössä on asukaslähtöisen, pehmeitä arvoja korostavan positiivisen mielikuvan luominen rahaa säästämättä.
Ne, jotka seurasivat 24.2. valtuuston kokousta saivat vähän vihiä, miten tärkeä ja pyhä asia kokoomukselle on virkavastuun loukkaamattomuus.
Heidän näkemyksensä mukaan luottamushenkilön pitää vain luottaa. Se, että pitää virkamiesten esitystä ala-arvoisena ja perustelee sen, on heidän mielestään luottamusaseman väärinkäyttöä. Se on jopa asia, joka edellyttäisi rikosoikeudellisia toimia.
Yhtenä esimerkkinä kokoomuslaisesta kansanvallasta on kaupunginjohtajan päätös avustuksesta Operaatio Ruokakassille. Kaupunginjohtajan päätös lisättiin kaupunginhallitukselle tiedoksi tulevan kohdan pitkään listaan muutama tunti ennen kokousta.
Se toki olisi voitu ottaa käsittelyyn kokoomuslaisen puheenjohtajan toimesta tai hallituksen enemmistön päätöksellä. Mutta sehän olisi fiksujen mielestä "epäasiallista virkamiesten syyllistämistä".
Tässä yksi näkökulma kysymykseen: Mikä mättää Turku?
Jarmo Laivoranta
kaupunginhallituksen jäsen (kesk)