Lukijoilta

Lukijalta: Lastensuojelussa ammattitaito ei riipu seinistä tai palveluntuottajan nimestä

Turun Sanomat uutisoi (21.2.) lastensuojelun nykytilanteesta. Artikkelissa haastatellun varatuomari Leeni Ikosen mukaan ”huostaanottojen ympärille on luotu valtava bisnes”, jonka syövereihin lapset katoavat. Jutusta saa mielikuvan, että maassamme toimii ”huostaanottoapparaatti” lähes ilman viranomaisia tai valvontaa.

On totta, että sijaishuollossa olevien lasten määrä on lainsäädännön muutoksista huolimatta kasvanut. Ennaltaehkäisevät ja kevyemmät palvelut eivät tällä hetkellä toimi suunnitellulla tavalla lainsäädännöllisestä ohjauksesta huolimatta. Toisaalta sijaishuoltoon tulevien lasten ja nuorten tarpeet ovat monimutkaistuneet ja tuen tarve kasvaa koko ajan. Vika ei kuitenkaan ole palveluita tuottavissa tahoissa, vaan aivan muualla.

Perjantaina 21.2. vietettiin sijaishuollossa olevien lasten ja nuorten Care Day -päivää. Siihen liittyen luovutettiin päättäjille 101 lastensuojelunuoren kirjettä. Kirjeiden perusteella tärkein ongelma tällä hetkellä on kuntien sosiaalityöntekijöiden vaihtuvuus ja liian vähäinen määrä. Myös palveluiden yksilölliseen suunnitteluun tulee jatkossa kiinnittää enemmän huomiota.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Alan yritykset ja järjestöt tekevät koosta riippumatta korvaamatonta työtä maamme lasten ja nuorten hyväksi. Alan ammattilaiset koulutetaan samoissa oppilaitoksissa samoin opetussuunnitelmin, olipa tuleva työpaikka sitten julkisella tai yksityisellä sektorilla. Ammattietiikka ei riipu seinistä tai palvelun organisointitavasta. Yrityksissä, järjestöissä ja kunnissa toimii tuhansia alan huippuammattilaisia yhteisenä tavoitteenaan ratkaista perheen ongelmat siten, että lapsi tai nuori saa kasvaa lähipiirissään, silloin kun se lapsen edun mukaista.

Jutussa mainitun Kadotetut lapset -yhteisön tavoitteena on, että lasta kasvatetaan siten, että lapsi saa osakseen ymmärtämystä, turvaa ja hellyyttä. Lasta ei saa alistaa, kurittaa ruumiillisesti eikä kohdella muulla tavoin loukkaavasti. Kukapa näitä periaatteita vastustaisi?

Hyvien periaatteiden lisäksi alan ammattilaisilta edellytetään korkeatasoista ammattiosaamista vaikeasti oirehtivien nuorten kohtaamisessa ja auttamisessa. Lastensuojelussa on yhä enemmän tilanteita, joissa meidän vanhempien tai isovanhempien syli ei riitä.

Lapsen sijoituksesta, palveluiden sisällöstä ja muista vastaavista asioista päättää kunnan sosiaalityöntekijä, ei palveluita tuottava lastensuojeluyksikkö. Lastensuojelun hoitopäivän hinta sekä julkisessa että yksityisessä laitoshoidossa on korkea, koska työntekijöitä on vähintään yksi tai useimmiten enemmän lasta kohden. Toiminta vaatii melko suuret investoinnit esimerkiksi toimitiloihin, olipa tuottajana kunta tai yksityinen.

Alan yritysten ”voitot” ovat korkeintaan kohtuullisia. Yritysten palvelut kilpailutetaan ja hinnat ovat kautta linjan pienempiä kuin kunnan oman toiminnan kustannukset. Hyödyntämällä yksityisen tuotannon joustavuutta ja laadukasta palvelua voi kunta taata apua useammalle perheelle.

Aino Närkki

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Johtava elinkeinoasiantuntija

Hyvinvointiala HALI ry

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​