Lukijoilta

Lukijalta: Kaupunki ilman raatihuonetta?

Markus Hiekkanen ja Liisa Seppänen arvelevat (TS 8.2.) allekirjoittaneen tehneen "loogisen kuperkeikan", kun arvelen Turun alueella sijainneen jo aiemmin kauppapaikan, jota voitiin kutsua myös kaupungiksi (TS 23.1.). Heidän mukaansa näin saataisiin "mikä tahansa esihistoriallinenkin asuinpaikka, jossa on voitu käydä kauppaa, muuttumaan kaupungiksi."

Eteenpäin keskustelussa päästään vain määrittelemällä sana kaupunki. Onko kaupunkina pidettävä vain sellaista asutuskeskittymää, joka on juridisesti perustettu kaupungiksi omine raateineen, privilegioineen ja itsehallintoineen?

Hiekkanen ja Seppänen lienevät oikeassa siinä, että 1300-luvun alkuvuosina rakennettiin juuri tällainen saksalaistyyppinen kaupunki.

Mutta Turku ei ennen vuotta 1300 suinkaan ollut "mikä tahansa esihistoriallinen asuinpaikka". Aurajokilaakso oli välittänyt ulkomaankauppaa (varsinaiseen) Suomeen jo viikinkiajoista lähtien.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Viime vuonna kuolleen etevän arkeologian professorin Unto Salon mukaan kauppaa käytiin pitkään ilman varsinaista keskusta Aurajoen ja Vähäjoen varsilla. Salo arvioi, että kauppa keskittyi vuoden 1100 tienoilla Koroisten kauppapaikkaan tai "kauppakylään". Tätä "Vanhaa Turkua" voidaan Salon mukaan noin vuodesta 1230 alkaen kutsua "muinaiskaupungiksi".

Hämeen Härkätien varhaisvaiheita tutkinut Jaakko Masonen yhtyy Salon käsitykseen ja toteaa "Vanhan Turun" muodostavan kehitysvaiheen, joka Aurajokilaaksossa johti "muinaiskaupungista" Koroisten välityksellä keskiajan saksalaistyyppiseen kaupunkiin.

Turun porvariyhteisön vaiheita tutkinut Mika Kallioinen arvioi puolestaan, että Turusta alkoi 1200-luvun puolivälin paikkeilla kasvaa keskiaikainen kaupunki, jonka asutus oli alusta alkaen saksalaista alkuperää.

Koroinen siis tarjoutuu Vanhan Turun kaupungin sijaintipaikaksi. Sitä on kuitenkin arkeologisesti tutkittu anteeksi antamattoman vähän.

Tilanne on toivon mukaan paranemassa. Juuri helmikuun alussa uutisoitiin (TS 7.2.) Turun yliopiston arkeologi ja geologi Jussi Kinnusen vanhoja rakenteita etsivästä maatutkakartoituksesta, jossa Koroistenniemeltä löytyi "kuumia alueita".

Sitten on vielä kysymys dominikaanien vuonna 1249 perustamasta Pyhän Olavin konventista. On syytä tähdentää, että dominikaanijärjestö perusti – monista muista sääntökunnista poiketen – luostarinsa juuri kaupunkien yhteyteen. Näin siis ainakin munkit näyttävät pitäneen Turkua tuolloin jo jonkinlaisena kaupunkina.

Hiekkanen ja Seppänen kyseenalaistavat Turun 800-vuotisjuhlan viettämisen piispanistuimen Nousiaisista Koroisiin siirtämisen muistoksi, koska kirkko oli vain yksi toimija eikä se kaupunkeja perustanut.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Historian tutkijan tulisi mielestäni kuitenkin ensimmäiseksi esittää kysymys, miksi siirto tehtiin? Ei sitä kaupungin perustamiseksi tehty, vaan siksi, että piispanistuin haluttiin saada (varsinaisen) Suomen silloiseen keskukseen, joka oli Turku.

Paremman puutteessa kelvatkoon tapahtuma Turun syntymän hetkeksi.

Timo Niitemaa

tietokirjailija, tiedetoimittaja

Turku

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​