Lukijoilta

Lukijalta: Julkisen vallan huolehdittava työntekijöitä koskevista vastuistaan

Englannissa on viime aikoina herättänyt keskustelua työuupumuksesta itsemurhan tehneen, julkisessa terveydenhoidossa palvelleen lääkärin tapaus.

Hän oli erikoisalansa ainoa lääkäri työpaikassaan. Anomuksista huolimatta hän ei ollut saanut avustavia asiantuntijoita avukseen, vaan joutui virkansa vaatimuksien täyttämiseksi toimimaan suuren ylityötaakan rasittamana aina itsemurhaan johtaneessa työuupumuksessa.

Nyt omaiset ovat haastaneet tämän julkisen työnantajan oikeuteen itsemurhan aiheuttamisesta.

Tämä on Suomessakin otettava vakavasti. Jos virkamiestä ei tueta niin, että hän pystyy tehtävänsä hoitamaan lakien tai muitten asetettujen määräysten vaatimalla tavalla, työnantaja voidaan asettaa vastuuseen.

Tämä tapahtuu sairauden- ja terveydenhoidon tehtävissä, jos henkilökuntaa tai välineistöä ei myönnetä tarpeeksi. Silloin tilanteesta kärsinyt potilas, hänen vanhempansa tai muu tilanteesta kärsinyt taho voi vaatia korvausta. Jos ei potilasaikaa saada ajoissa, jos lääkärillä ei ole tarpeeksi potilaskäyntiaikaa, jos lääkärillä ei ole kaikkia tarpeellisia välineitä (röntgeniä, ultraäänilaitetta, lääkkeitä jne).

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tämä tapahtuu esimerkiksi koulutyössä, jos oppilas kärsii siitä, ettei opettaja ei pysty käyttämään häneen tarpeeksi aikaa (esimerkiksi jos oppilas ei saavuta peruskoulussa säädettyjä tavoitteita – opi lukemaan, laskemaan, kirjoittamaan jne.), jos opettajaa rasitetaan liikaa jne.

Aina siis, kun eduskunta, hallitus tai muu taho antaa määräyksiä, mitä työtekijöiden tulee viroissaan tehdä tai saavuttaa, pitää saman tahon myös varmistaa, että työntekijällä on mahdollisuus tehdä työnsä vaatimusten mukaisesti.

Eli ei ylityöllistettyjä, työtoverien tai työvälineiden vajauksesta kärsiviä työntekijöitä. Jos opetussuunnitelmissa on määrätty tavoitteita, on varmistettava, että työolosuhteet mahdollistavat tavoitteet.

Myös Suomessa huonoa kohtelua julkisen työnantajatahon edustajilta kohdanneet henkilöt tai heidän edustajansa tulevat enenevässä määrin valveutumaan ja vaatimaan etujaan.

Kun julkinen valta huolehtii vastuistaan, saadaan parempia terveydenhoidon, opetuspuolen ja muiden alojen tuloksia. Silloin Pisa-tutkimuksissakin päästään taas parempiin tuloksiin, kansanterveys nousee ja ihmiset alkavat luottamaan politiikkoihin.

Pertti Widén

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​