Lukijoilta

Lukijalta: Kotihoito saatava kuntoon

Jos haluamme varmistaa, että suurin osa apua ja tukea tarvitsevista ikäihmisistä voi asua omassa kodissaan mahdollisimman pitkään, on kotihoidon toimintamalleja uudistettava nopealla aikataululla.

Yksi tärkeimmistä kehittämisen kohteista on kuntouttavan työn lisääminen. Sen kivijalkana ovat arjen askareet sekä ulkoilu ja liikunta. Lisäksi tarvitaan erilaisia avokuntoutusmahdollisuuksia ja kuntouttavaa päivätoimintaa.

Kotihoitoon tarvitaan lisää kuntoutukseen erikoistuneita työntekijöitä sekä muistihoitajia ja sairaanhoitajia. Gerontologinen osaaminen on taattava kaikille kotihoidon työntekijöille.

Kotihoidossa voidaan hyödyntää myös järjestöjen kanssa tehtävää yhteistyötä. Järjestöt voivat sosiaali- ja terveydenhuollon ammatillisen toiminnan tukena järjestää esimerkiksi kauppa- ja kulttuurikummi- sekä "kotitalkkari"-toimintaa, jonka avulla ikäihmiset saavat apua esimerkiksi lumitöissä tai puiden kantamisessa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tällä hetkellä ikäihmisten palveluiden suunnittelu kotihoidossa lähtee siitä, minkälaisia valmiita palvelupaketteja kuten ateria-, kauppa- yms. palvelut henkilölle voidaan järjestää eikä siitä, miten tuetaan toimintakykyä.

Professori Taina Rantasen tutkimusten mukaan kotiin tuotavat palvelut alentavat ikäihmisten aktiivisuutta. Ikäihmisten auttaminen ulos liikkumaan, ulkoilemaan ja harrastamaan ovat fyysisen, psyykkisen ja kognitiivisen toimintakyvyn ylläpitämisessä tärkeimpiä asioita.

Kotoa pois lähtemisen tulee olla säännöllistä, sillä mitä pidempään ikäihminen on ollut käymättä ulkona, sen vaikeammaksi se hänelle myös psyykkisesti muuttuu. Siinä vaiheessa, kun ulkona liikkuminen loppuu, otetaan pitkä askel kohti kotoa palveluasumiseen muuttamista.

Kotihoidon kehittämiseen kuuluu myös omaishoidon kehittäminen. Viime syksynä Omaishoitajaliiton jäsenilleen tekemän kyselyn mukaan suuri osa omaishoitajista jättää lakisääteiset vapaapäivänsä pitämättä huonosti järjestetyn vuorohoidon takia. Vuorohoidon kehittämisessä esimerkiksi kotiin annettava perhehoito olisi monessa tilanteessa hyvä ratkaisu.

Mikään ei ole pitkällä tähtäimellä niin epäinhimillistä ja kallista kuin jättää ikäihmisen voimavarat käyttämättä. Kotihoitoon kannattaa panostaa.

Toisaalta kotihoidollakin on rajat. Siinä tilanteessa, kun muistisairas ei tiedä, miten syödään ja juodaan tai miten vessassa toimitaan, hänen pitäisi päästä ympärivuorokautisen hoivan pariin. Sielläkin hyvää hoitoon kuuluu aktiivisuudesta huolehtiminen sekä säännöllinen ulkona liikkuminen ja harrastuksiin osallistuminen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Merja Mäkisalo-Ropponen

kansanedustaja (sd)

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​