Lukijoilta

Lukijalta: Tunnetko Operaatio Ruokakassin?

Operaatio Ruokakassi ry (OR) on Suomen ensimmäinen keskitetyn logistiikan ja jakelun ruoka-aputoimija ja yksi viidestä suurimmasta toimijasta Suomessa. Menossa on 12. toimintavuosi.

Koordinoimme 37 jäsenjärjestön ruokajakoja kolmentoista kunnan alueella Varsinais-Suomessa. Toiminnan pääpaino on Turussa, jossa tehdään noin 80 prosenttia kaikesta työstä. Toimimme vahvasti esimerkiksi Perno-Pansiossa, Varissuolla, Jäkärlässä, Runosmäessä ja Halisissa.

Olimme ensimmäinen silloisen RAY:n (nykyään STEA) avustusta saanut ruoka-apujärjestö Suomessa vuonna 2012.

Kokonaisvaltainen toimintamme kattaa ruokahävikkiketjun vaiheet alkutuotannosta ja hävikin noudosta aina kassinhakijalle saakka. Hävikkiruoan varastointi, säilytys, ruoka-apu, vaateapu, palveluohjaus, työllistäminen ja yhteisöllisyys, yhdessä syöminen ja osallisuus – työssämme on kaikki tämä mukana.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Jaetun ruoan määrä oli noin 1 400 tonnia vuonna 2018. Ruokakasseja jaettiin 187 000 kappaletta ja lämmin ateria tarjottiin 25 000 kertaa.

Yhteisöruokailut merkitsevät satojen ihmisten yhteisöllistä kohtaamista ja yhdessä syömistä joka viikko. OR:n antama apu on avointa ja ilmaista kaikille avuntarvitsijoille, eikä se edellytä osallistumista seurakuntien hengellisiin tilaisuuksiin tai kuulumista jäsenjärjestöihin.

Vapaaehtoisia koko toiminnan piirissä on noin 600. Vapaaehtoiset tekivät vuonna 2018 ruoka-aputyössä noin 105 000 tuntia vapaaehtoistyötä.

Muissa isoissa kaupungeissa on panostettu satoja tuhansia euroja pelkästään hävikkiruokaterminaaleihin. Esimerkiksi Helsinki on Kirkko ja Kaupunki -lehden tuoreen artikkelin mukaan panostamassa työhön 1,2 miljoonaa euroa lähitulevaisuudessa.

Turussa tilanne on paljon parempi, koska muilla paikkakunnilla tehtyjä suuria perusinvestointeja ei Turussa enää tarvita. Meillä on jo hyvin toimiva logistiikkaketju ja riittävä kalusto, varasto- ja toimistotilaa 800 neliömetriä ja kylmätilaa noin 140 neliömetriä. Meillä on laaja yhteistyöverkosto ja luottamukselliset suhteet eri tahoihin, jotka on saavutettu pitkäjänteisen, vuosia kestäneen yhteistyön kautta.

Riittävä vakituinen henkilökunta on perusedellytys laadukkaalle ruoka-aputoiminnalle. Tukityöllistäminen on keskeinen osa työtä.

Palkkatuetut työsuhteet ovat kuitenkin lyhytaikaisia ja vaihtuvuus suurta. Siksi työn sujuvuus ja turvallisuus edellyttävät, että mukana on riittävästi vakituista henkilöstöä.

Turun kaupungin avustuksen kautta kyettiin vuonna 2019 toteuttamaan pitkään kaivatut rekrytoinnit ruoka-aputyön perustoimintaan, ja meillä on nyt kokoaikainen logistiikkapäällikkö ja osa-aikaiset varastoesimies sekä kaksi kuorma-auton kuljettajaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Turun kaupungin tuki on toimintamme jatkuvuudelle välttämätöntä. Vetoamme Operaatio Ruokakassin ensi vuoden tukiasiassa Turun kaupungin päättäjiin. Kiitos kun huomioitte tekemämme arvokkaan työn ja saamme teiltä riittävän tuen työhömme.

Pertti Verho

hallituksen puheenjohtaja

Jari Niemelä

toiminnanjohtaja

Operaatio Ruokakassi ry

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​