Lukijalta: Tyttöjen silpomisesta vaietaan, vaikka siihen pitää puuttua kiertelemättä
Silpomisen vastaisessa työssämme törmäämme usein ns. vääristyneeseen kulttuurisensitiivisyyteen. Se tarkoittaa esimerkiksi tilanteita, joissa terveyden- ja sosiaalihuollon ammattilaiset eivät ota silpomista puheeksi ennaltaehkäisevästi tai edes silpomisesta aiheutuneen vaikean synnytyksen jälkiseurannassa.
Asiasta vaietaan, koska siitä on niin vaikea puhua ja koska pelätään rasistiksi leimautumista.
Lasten suojeleminen haitallisia kulttuurisia perinteitä vastaan ei ole rasismia. Silpominen on pahoinpitelyä, johon pitää puuttua kiertelemättä.
On arvioitu (muun muassa THL), että maassamme on noin 650–3 000 tyttöä, jotka saattavat joutua silvotuiksi. Jos arvioisimme, että Suomessa elää sama määrä valtaväestöön kuuluvia lapsia vaarassa tulla pahoinpidellyksi jollakin toisella tavalla, puuttuisimmeko asiaan selkeämmin?
Lapsiin kohdistuvan väkivallan muissa muodoissa osaamme toimia, emmekä jätä lasta yksin. Jos kouluun tulee mustelmille pahoinpidelty lapsi, häneltä kysytään poikkeuksetta, mitä on tapahtunut.
Silpomisesta vaietaan yhä liian usein, vaikka siitä olisi vahva epäily. Emme voi olla kysymättä, suojelemmeko kaikkia lapsia tasa-arvoisesti Suomessa?
Silpominen luokitellaan rikoslain mukaan törkeäksi pahoinpitelyksi. Vanhemmat, jotka valitsevat tyttärelleen silpomisen eivät pidä toimenpidettä pahoinpitelynä. He ajattelevat varmistavansa tyttärelleen paremman tulevaisuuden.
Silpomisen kieltävä erillislaki on vahva työkalu lisäämään tietoisuutta ja poistamaan väärintulkintoja. Yhteiskunnan rajanvedon pitää olla selkeä. Laissa ei voi olla tulkinnanvaraa näin vakavan ihmisoikeusrikkomuksen kohdalla.
YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen 30-vuotispäivää vietetään tänään 20.11. Viimeistään nyt on aika siirtyä tekojen tasolle pohtimaan, miten varmistamme tasa-arvoisen kohtelun ja perusoikeuksien toteutumisen jokaiselle lapselle, etniseen taustaan katsomatta.
Ujuni Ahmed
asiantuntija
Annette Gothóni
ohjelmajohtaja
Suomen World Vision
Kirjoitukseen korjattu 21.11. kello 8.33 mahdollisesti silvotuksi joutuvien tyttöjen määrä. THL:n arvio on 650–3 000 tyttöä, ei 10 000.