Lukijoilta

Lukijalta: Mielen hyvinvoinnin tukeminen ei ole ikäkysymys

Sirkkaliisa Heimonen ja Meri Larivaara nostivat puheenvuorossaan (TS 23.10.) esille merkittäviä asioita liittyen ikääntyvien mielenterveyden vahvistamiseen ja sen kannattavuuteen.

Kirjoittajat tuovat esille, että julkisessa keskustelussa on noussut kyllä esille nuorten ja työikäisten mielenterveysasiat ja kuormittuneisuus, mutta ikääntyvien mielenterveys on jäänyt katveeseen.

Heimonen ja Larivaara painottavat, että mielenterveys tulee ymmärtää hyvinvoinnin tilaksi, jossa ihminen pystyy näkemään omat kykynsä ja selviytymään elämään kuuluvissa haasteissa sekä ottamaan osaa yhteisönsä toimintaan. Ikääntyvien kohdalla yleinen keskustelu ja myös hallituksen kärkihankkeet ovat keskittyneet ikääntyvien palveluiden kehittämiseen ja fyysisen toimintakyvyn edistämiseen.

Kirjoittajat muistuttavat, että 65 vuotta täyttäneet ovat merkittävä voimavara yhteiskunnalle esimerkiksi isovanhempina, omaishoitajina ja vapaaehtoistyön tekijöinä. On taloudellisesti ja inhimillisesti kannattavaa edistää ikääntyneiden mielenterveyttä, eli nyt tarvitaan panostuksia ikääntyvien mielenterveyteen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Mielenterveyden ongelmat ovat ongelmia mielen hyvinvoinnissa. Valitettavan yleisesti mielenterveyteen liittyvät asiat ovat kuitenkin iäkkäämpien kohdalla yhä vaiettu aihe.

Asiasta tulisi keskustella paljon enemmän ja avoimemmin, jotta myös ikääntyneet saisivat keinoja ja tukea oman mielenterveyden hoitamiseen. Samalla madallettaisiin kynnystä hakea apua, jolloin ongelmiin pystyttäisiin puuttumaan ennen niiden kärjistymistä.

Ikääntyvillä mielen hyvinvoinnin ongelmia voivat aiheuttaa esimerkiksi vaikean elämäntilanteen aiheuttama mielen järkkyminen, yksinäisyys tai vanhojen traumojen mieleen palaaminen tässä hetkessä. Erilaiset elämänmuutokset kuten leskeytyminen, oma tai puolison sairastuminen, muutto tai eläkkeelle jääminen ovat tilanteita, jotka kuormittavat mieltä ja voimavaroja.

Työpaikkakiusaamisen jättämät jäljet saattavat näyttäytyä jälleen eläkkeellä ollessa sosiaalisten suhteiden kaventuessa. Lapsettomuuden mahdollisesti aiheuttamat tunteet voivat puolestaan nousta uudelleen esille voimakkaastikin kuunnellessa ikätovereiden tarinoita omista lapsenlapsistaan.

Mielenterveyden ongelmien hoitamisen lisäksi olisi tärkeää panostaa myös iäkkäiden mielenterveyden ongelmien ennaltaehkäisyyn, sillä mielen hyvinvointia voi vahvistaa samoin kuin fyysistä kuntoakin. Mielen hyvinvoinnin vahvistaminen antaa puskuria kestää myös vastoinkäymisiä.

Myötätunnon opettelu sekä itseä että muita kohtaan on tärkeää. Samoin esimerkiksi mahdollisuus keskustella luottamuksellisesti omista tuntemuksista ja kokemuksista muiden saman kokeneiden kanssa sekä omien vahvuuksien tunnistaminen ovat keinoja, joissa järjestöjen toiminta, kuten Turun Kaupunkilähetys ry:n Senioripysäkki, voivat vahvistaa mielen hyvinvointia.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Vallalla on liian vahvasti vanhentuneet ja suppeat mielikuvat ikääntyvistä. Sopii kysyä, kuullaanko ja nähdäänkö ikääntyneitä aidosti yksilöllisesti, vai kategorisoidaanko heidät osaksi suurempaa ja suppeampaa "ikämassaa"?

Ikääntymisen myötä meissä jokaisessa tapahtuu muutoksia, jotka ovat yksilöllisiä ja tapahtuvat eriaikaisesti. Oikea-aikainen ja yksilölle oikeanlainen apu edistää myös mielenterveyttä.

Myöskään vanhuuden kehitystehtävistä ei puhuta riittävästi ja niitä ei oivalleta kunnolla. Mikäli näin olisi, olisi hyvinvointi- ja poliittisissa strategioissa otettu huomioon, että tarvittaessa Kelan tukemaa terapiaa olisi tarjolla myös eläkeikäisille.

Järjestöissä on kehitetty monenlaisia menetelmiä ikääntyvien mielenterveyden edistämiseen. Monille järjestöjen tarjoama matalan kynnyksen toiminta on helpoin tapa lähteä hakemaan itselleen apua, koska lähetettä ei tarvita.

Lisäksi järjestöjen vapaaehtoistoiminta tarjoaa mahdollisuuden kokea itsensä edelleen aktiiviseksi yhteiskunnan tärkeäksi jäseneksi. Siellä vuosien mittaan kertynyttä yksilöllistä elämänkokemusta, elämäntaitoja ja asiantuntijuutta arvostetaan.

Esimerkiksi vapaaehtoisena tukihenkilönä toiselle ikäihmiselle toimiessa omat selviytymiskeinot haastaviin tilanteisiin ovatkin ainutlaatuista vertaistukea, jota työikäiset ammattilaiset eivät voi tarjota.

Katja Tujunen

senioripysäkkitoiminnan koordinaattori

Katja Suominen

toiminnanjohtaja

Tukenasi.fi - Turun Kaupunkilähetys ry

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​