Lukijoilta

Lukijalta: Sieidissä kuuluu monen kansan myyttinen menneisyys

Tanssikriitikko Mia Hannula kritisoi (TS 20.10.) Eri-tanssiteatterin 30-vuotisgaalassa kantaesitettyä Tiina Lindforsin tanssiteosta Seita (Sieidi) keskittyen siihen, että tämä Sieidi-lyömäsoitinkonserttooni luotu koreografia ei suo sijaa saamelaisten omalle äänelle.

Hannulan mielestä "saamelaistaiteilijat ja -aktivistit tekevät vaikuttavinta tämän hetken taidetta, jonka ytimessä ovat kulttuurisensitiivinen ote ja moniulotteinen historian käsittely".

Lindforsin hienoon koreografiaan ja sen suvereeniin tanssilliseen tulkintaan ei muutoin puututa ollenkaan.

Jos Hannula olisi kuunnellut musiikkia tarkemmin, hän olisi huomannut, että teos alkaa afrikkalaisen djemben rummutuksella, josta siirrytään arabialaiseen darabukaan ja edelleen eurooppalaisten lyömäsoittimien kautta itämailta peräisin olevaan tamtamiin, kunnes palataan käänteisessä järjestyksessä takaisin alkuun.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Sävellyksen lähtökohtana oli siten kaikkien kansojen (myös saamelaisten ja suomalaisten) yhteiseen myyttiseen menneisyyteen liittyvä rituaalisuus ja shamanismi ja sen yhdistäminen nykyaikaan. Teoksen tulkitseminen puhtaasti saamelaiseksi olisi ratkaisevasti kutistanut sen sisältöä.

Annoin konsertolle saamenkielisen otsikon Sieidi siksi, että teos kantaesitettiin 2012 Lontoossa, ja jo tuolloin oli tiedossa lukuisia muitakin ulkomaisia esityksiä.

Otsikolla halusin muistuttaa kuulijoita, että maailmassa on paljon saamelaisten kaltaisia pieniä kieleltään ja kulttuuriltaan uhanalaisia kansoja; teos on samalla heidän puolustuspuheensa.

Tiina Lindforsin koreografia on mielestäni hänen kaikkein mestarillisimpia töitään; musiikki ja tanssi tukevat toisiaan siinä täydellisellä tavalla. Kun lisäksi Erin kaikki tanssijat pystyvät fantastisesti ilmentämään musiikin vaihtuvia sävyjä ja näyttämöllepano ja valaistus ovat hyvin vaikuttavia, ei ole ihme, että teos sai täydeltä katsomolta hurmioituneen vastaanoton.

Kalevi Aho

Säveltäjä

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​