Lukijoilta

Lukijalta: Ilmastomuutoksen taru ja totuus

YK:n ilmastohuippukokouksessa puhui äskettäin vihainen ruotsalainen 16-vuotias ilmastoaktivisti Greta Thunberg, joka osoitti syyttävät sanansa maailman johtajille. Thunberg sanoi näiden pettäneen hänen sukupolvensa, koska kasvihuonepäästöjen torjunnassa on epäonnistuttu.

Puheen kohderyhmä oli oikeastaan väärä, koska maailmalla ei ole johtajaa. Maailmalla on vain ihmisryhmä, josta kukin voi johtaa lähinnä vain omaa maataan, vaihtelevin valtuuksin ja vaihtelevan ajan, joka on jokaisella liian lyhyt ilmastomuutoksen torjumiseen. Ja vastassa on mahtava vihollinen nimeltään taloudellinen kasvu.

Jos meillä olisi armeija, jossa taistelua johtaisi parisataa ryhmänjohtajaa, komppanianpäällikköä, rykmentin-, prikaatin- ja divisioonankomentajaa, joista jokainen tekisi itsenäisiä päätöksiä, niin miten luulisitte tässä sodassa käyvän? Varsinkin kun viidellä päälliköllä on veto-oikeus vesittää mikä tahansa päätös.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Yhden kokouksessa puhuneen päällikön, nimittäin kapteeni Sauli Niinistön mukaan Suomi haluaa johtaa esimerkin voimalla ja tavoitteeseen pääsemiseksi Suomen pitää nopeuttaa päästöjen vähentämistahtia. Samalla on vahvistettava hiilinieluja.

Ja sitten puhui ylikenraalimarsakka Donald Trump: "Tulevaisuus ei kuulu globalisteille. Tulevaisuus kuuluu isänmaallisille. Tulevaisuus kuuluu suvereeneille ja itsenäisille kansakunnille, jotka tekevät kustakin maasta erityisen ja ainutlaatuisen." Mitä Trump ei sanonut, mutta tarkoitti: "Jokainen kansakunta siis päättää itsenäisesti, onko se kansakunnan, ja erityisesti sen päällikön etu, jos se osallistuu ilmastotalkoisiin vai ei. Minun aikana johtamani maa ei osallistu."

Trumpin puheessa ilmenee ongelman ydin. Ongelma ei ole siinä, etteivätkö useimmat päälliköt näkisi ilmastomuutosta vastaan taistelemista tarpeelliseksi, vaan että he tietävät samalla, että omassa maassa se ei saisi aiheuttaa mitään toimenpiteitä, jotka häiritsisivät taloudellista kasvua tai saattaisivat jopa herättää taantuman.

Äsken julkaistiin Suomen 2020 budjetti, ja siinä onkin esimerkkiä muulle maailmalle. Ei se ole esimerkki, jos laitetaan jokin tavoite johonkin 15 vuoden päähän, jolloin voidaan olla varmoja, että nykyiset päättäjät eivät ole enää päättämässä ja vastuussa asioista.

Kyllä Suomenkin hallitus on valmis pienentämään raakaöljyn ja kivihiilen käyttöä, niitä kun ei täältä maasta irtoa ja tuonti vain maksaa. Mutta ei Suomessa pystytä leikkaamaan turpeella tuotettua sähköä, jota on tuettu syöttötariffien avulla vuosikausia. Ja turpeen osuus julkisesta taloudesta on kuitenkin alle 0,5 prosenttia.

Mahdoton tehtävä niin edelliselle kuin nykyisellekin hallitukselle siitä huolimatta, että turpeen poltto on kaksinkertainen vahinko, kun ensin tuhotaan Suomen ainoa aito hiilinielu suon valmistelussa turvetuotantoon ja sitten Valtion omistama Vapo Oy muuntaa vuosittain 12 000 000 kuutiota energiaturvetta hiilidioksidiksi ilmakehään.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

On kuitenkin myönnettävä, ettei Suomi ole pahemmasta päästä, täällä sentään päästöt ovat viime vuosina hieman pienentyneet päinvastoin kuin monissa muissa maissa.

Maailmassa on maita, joiden budjetista yli 50 prosenttia tulee fossiilisten polttoaineiden viennistä. Miten siellä päällikkö pystyy selittämään kansalaisille, että budjettia joudutaan leikkaamaan 50 prosenttia, kun Suomessakin 0,5 prosentin leikkaus on ylivoimaista?

Taloudellinen kasvu on niin sisäänrakennettu ihmisten ajatusmaailmaan, että onko torjuminen yleensä mahdollista maailmassa, jossa se on noin kahdensadan itsenäisen toimijan budjettien perusta ja kasvun hidastumista, joka vääjäämättä seuraa fossiilisten raaka-aineiden käytön vähentämisestä, kaikin tavoin vältetään?

Miten voitaisiin tehdä jyrkkä muutos 250 vuotta jatkuneeseen kasvutrendiin maailmassa, jossa tänäkin vuonna porataan vielä yli 100 000 uutta öljykaivoa ja suunnitteilla tai rakenteilla on 1160 uutta hiilellä toimivaa voimalaitosta?

Yksi ilmastomuutoksen tekijöistä on lihantuotanto ja Suomessakin jaetaan suoraa lihantuotantotukea noin 100 miljoonaa euroa vuodessa. Luonnollisesti panostus elintarvikevientiin sisältyy myös hallitusohjelmaan. "Food from Finland" -vientiohjelman tavoitteena on kaksinkertaistaa Suomen elintarvikevienti vuoteen 2023 mennessä.

Tämä ei sinänsä ole merkittävä osa kasvihuonepäästöistä, mutta osoittaa enemmänkin, miten pienikin kasvun lisäys on tärkeämpää kuin ilmastomuutoksen torjunta.

Ilmastotutkijoiden sanoma on selvä: Jos mitään ei tehdä, niin tulee suuria vaikeuksia. Ja samalla jokaisessa raportissa ollaan optimistisia, koska on olemassa teknisiä edellytyksiä pysäyttää ilmastomuutos.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

He ovat optimisteja, koska he ovat tiedemiehiä ja tietävät mitä voitaisiin tehdä. Mutta jos he olisivat käyttäytymistieteilijöitä tai politiikan asiantuntijoita, niin optimismi saattaisi olla vähissä.

Juhani Aalto

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​

Aiemmat viestit (3)

Vanhimmat ensin
Vastaa
Ari Hyvönen
Vielä tätä jaksetaan
Ilmastokatastrofia ei vaan kuulu vaikka sitä on ennustettu jo vuosikymmeniä ja aian joudutaan toteamaan, että ei se vielä tullut mutta ihan kohta. No maapallon ilmasto on muuttunut aina ja niinhän se tekee nytkin. Eiköhän tuo hysteriakin kohta lopu kun mitään omituista ei tapahdu.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä
Ilmoitus näkyy vain keskusteluiden moderaattoreille, eikä sitä tulla julkaisemaan.

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Masa_Pasa
Vast: Vielä tätä jaksetaan
Et vaan näe sitä, koska et näe pihaasi pidemmälle. Se tapahtuu koko ajan, ei se ole jokin yksi mullistava tapahtuma. Se on tapahtunut jo pitkän aikaa ja kiihtyy koko ajan. Eiköhän kaltaisesi huutelijat hiljene, kun aika jättää ja koiranputki kasvaa. Onneksi edustat vähemmistöä, vaikka koko ajan oletkin äänessä. Yksin.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä
Ilmoitus näkyy vain keskusteluiden moderaattoreille, eikä sitä tulla julkaisemaan.

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Alf
Tehdäkö vai eikö tehdä?
Niin...päättäjillä ja maailman johtajilla on nyt kaksi vaihtoehtoa joista valita: Tekisikö vaikeita päätöksiä joista suurin osa kansalaisista ja etenkään suurpääoma eivät ollenkaan tykkäisi (lue: poliittisen itsemurhan)...vai kannattaisiko, hillotolpan säilyttääkseen, olla tekemättä yhtään mitään? Uskon jälkimmäisen vaihtoehdon olevan huomattavasti suositumpi päättäjien keskuudessa.

Kokonaan toinen asia on se, että kuinka moni ilmaston tilasta huolestunut ja tiukkoja päätöksiä vaativa kansalainen on valmis oikeasti itse tekemään radikaaleja muutoksia elämässään? Huolestuneiden kansalaisten muutoshalukkuuden esiintuonti kun tahtoo kovin usein alkaa sanoilla: "Minä yritän vähentää...".
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä
Ilmoitus näkyy vain keskusteluiden moderaattoreille, eikä sitä tulla julkaisemaan.

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.