Lukijoilta

Lukijalta: Kalastuksen ympäristövaikutuksissa alan tulevaisuuden toivon kipinät

Kotimaisesta luonnonkalasta on huutava pula. Ammattikalastajat eivät pysty vastaamaan markkinoiden tarpeeseen. Taloudellisesti kannattava kalastus on enää harvalla alueella mahdollista hylkeiden aiheuttamien vahinkojen takia.

Tarvitsemme kipeästi uusia kalastajia, mutta ilman tulevaisuudenuskoa se ei onnistu. Kalastuksen positiiviset ympäristövaikutukset tuovat toivoa siitä, että kalastajien hätähuutoon vihdoin reagoidaan.

Suomessa on tällä hetkellä käynnissä tai suunnitteilla useita koulutushankkeita, joiden tavoitteena on saada alalle uusia kalastajia.

Hankesuunnitelmat on käynnistetty myös Saaristomerellä, jossa päätoimisten ammattikalastajien määrä on pudonnut noin kolmannekseen vuosituhannen vaihteen jälkeen. Useimmissa tapauksissa syy ammatista luopumiseen on ollut hylkeiden aiheuttamissa vakavissa ongelmissa.

Synkistely ei auta, mutta realiteetit on syytä tunnustaa. Kun houkuttelemme ja koulutamme alalle uusia kalastajia, meidän on pystyttävä varmistamaan heille toimintaympäristö, jossa kalastusammatin harjoittaminen on ylipäätään mahdollista.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Jotta kalastus olisi nuorelle houkutteleva ala, se tarvitsee toivoa paremmasta. Yksi toivon kipinä on kalastuksen positiivisissa ympäristövaikutuksissa, joiden merkitys on alettu ymmärtää ilmastonmuutoksen ja Itämeren rehevöitymisen myötä.

Kotimainen luonnonkala on yksi ekologisimmista proteiininlähteistämme. Lisäksi kala on terveysvaikutuksiltaan omaa luokkaansa.

Saaristomerestä poistuu vuosittain noin 100 tonnia fosforia ammattikalastajien saaliin mukana. Tämä on noin puolet siitä fosforimäärästä, mitä neljä suurinta Saaristomereen laskevaa jokea vuositasolla mereen tuovat.

Ammattikalastajan rooli ilmastoystävällisen elintarvikkeen tuottajana ja Itämeren sekä sen asukkaiden terveyden edistäjänä on kiistaton.

Saaristomeren suojelurahaston mukaan yhden fosforigramman poistaminen Saaristomeren valuma-alueella maksaa noin 50 senttiä. Ammattikalastajat poistavat siten Saaristomerestä 50 miljoonan euron edestä fosforia joka vuosi.

Ruoantuotanto aiheuttaa noin 60 prosenttia keskimääräisen suomalaisen Itämeri-jalanjäljestä. Suomen ympäristökeskuksen (Syke) taulukossa luonnonkala on ainoa ruoka-aine, jonka jalanjälki on negatiivinen. Tämä tarkoittaa sitä, että Itämerestä pyydetyn kalan syöminen pienentää sitä jälkeä, jonka kulutuksemme jättää Itämereen.

Kun verrataan eläinkunnasta saatavien raaka-aineiden ilmastovaikutuksia, kala on huomattavasti ympäristöystävällisempi valinta kuin liha. Syken Ilmasto-oppaan mukaan suomalaisen luonnonkalan hiilijalanjälki on kymmenen kertaa pienempi kuin esimerkiksi naudanlihalla.

Kalan terveysvaikutuksista saadaan jatkuvasti uutta näyttöä. Kala on yksi parhaista D-vitamiinin lähteistä. Säännöllisen kalan syönnin on todettu pienentävän dementian ja sepelvaltimotaudin riskiä. Teini-ikäisillä pojilla tehdyssä tutkimuksessa havaittiin säännöllisen kalan syönnin edistävän aivojen kehitystä. Kela on ohjeistanut opiskelijaravintoloita tarjoamaan kalaa kahdesti viikossa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ammattikalastajan rooli ilmastoystävällisen elintarvikkeen tuottajana ja Itämeren sekä sen asukkaiden terveyden edistäjänä on kiistaton. Jos kalastajat loppuvat, kalastuksen tuottamat hyödyt loppuvat. Tähän meillä ei ole varaa.

Itse asiassa kalastuksen hyödyt saattavat nykyisessä ilmastokriisissä olla niin merkittäviä tekijöitä, että ne pakottavat myös luonnonsuojelujärjestöt hyväksymään vahinkoeläinkantojen vähentämisen.

WWF jo kehottaa tekemään ilmastotekoja lautasella: "Korvaa osa lihasta kasviksilla tai kestävästi kalastetulla kalalla." Toivon kipinöitä on näköpiirissä.

Maria Saarinen

kalatalousaktivaattori

Saaristomeren kalatalousryhmä

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​

Aiemmat viestit (1)

Vanhimmat ensin
Vastaa
Ari Hyvönen
Hyvä juttu
Juuri tällaista oikeaa asiatietoa tarvitaan viherhötön väärien otaksumien oikaisemiseen.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä
Ilmoitus näkyy vain keskusteluiden moderaattoreille, eikä sitä tulla julkaisemaan.

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.