Lukijoilta

Lukijalta: Turvapaikanhakijoiden uskonnonvapautta suojeltava

Geneven pakolaissopimus määrittelee pakolaiseksi henkilön, jolla on perusteltu syy pelätä kotimaassaan vainoa etnisen taustansa, uskontonsa, kansallisuutensa, tiettyyn yhteiskunnalliseen ryhmään kuulumisen tai poliittisen mielipiteen vuoksi.

Turvapaikkaprosessissa maahanmuuttoviranomaisten kuuluu arvioida vaara, johon henkilö joutuisi, mikäli hänet palautettaisiin kotimaahansa.

Kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin ja Suomen perustuslakiin kirjattuun uskonnon ja omantunnon vapauteen sisältyy oikeus tunnustaa ja harjoittaa uskontoa, oikeus ilmaista vakaumus ja oikeus kuulua tai olla kuulumatta uskonnolliseen yhdyskuntaan.

Yhä useampi turvapaikanhakija on kiinnostunut kristinuskosta ja kääntynyt kristityksi. Kääntymykset voivat olla haasteellisia, mikäli kääntymyksellä on rooli henkilön turvapaikkaprosessissa. Siksi hänen vakaumuksensa aitoutta arvioidaan Maahanmuuttovirastossa osana turvapaikkapuhuttelua.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Olemme analysoineet eri lähteistä saamiamme sekä negatiivisia että positiivisia turvapaikkapäätöksiä, joissa hakemuksen yhtenä turvapaikkaperusteena on kääntyminen kristinuskoon.

Kielteisten päätösten sisältämät ilmaisut "maltillinen" ja "matalan profiilin kristitty" pitävät sisällään oletuksen siitä, että henkilö ei voi harjoittaa uskontoaan uskonnonvapauden määritelmän mukaisesti. Nämä käsitteet viittaavat käytännössä siihen, että ei-suvaittua vakaumusta tai uskontokuntaa edustavan odotetaan piilottavan vakaumuksensa lähtömaassaan.

Toisaalta taas toisen, Helsingin hallinto-oikeuden tekemän päätöksen mukaan se, että turvapaikanhakija "ei harjoita käännytystoimintaa" on osoitus siitä, että hän ei ole aidosti kristitty. Näin ollen sekä kristillisen vakaumuksen julkinen esiintuominen että sen piilottaminen voidaan tulkita hakijan kannalta negatiivisesti.

Seuraukset kääntymyksestä voivat olla kovia. Esimerkiksi Iranissa kristityksi kääntymisestä voidaan tuomita vankilaan 10–15 vuodeksi. Äärimmäisenä uskonnonvapauden rajoittamisen muotona Iranissa on käytössä kuolemantuomio, jota myös sovelletaan.

Uhka ei kohdistu ainoastaan kristittyihin, vaan myös muihin henkilöihin, jotka kuuluvat vähemmistönä oleviin uskontokuntiin tai ovat uskonnottomia. Sama uhka koskee myös seksuaalivähemmistöihin kuuluvia.

Seurakuntien työntekijät ovat viestineet Maahanmuuttoviraston linjan koventuneen suhteessa kristityksi kääntyneisiin. Maahanmuuttoviraston turvapaikkapäätöksiä analysoidessamme havaitsimme, että seurakuntien edustajien antamat lausunnot ovat toisarvoisia, siitä huolimatta, että he ovat olleet turvapaikanhakijoiden elämässä läsnä toisin kuin puhuttelijat.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Päätöksissä kuvataan usein turvapaikanhakijan kertomusta kristittynä elämisestä pintapuoliseksi, mikä on johtanut kielteiseen päätökseen. Toisaalta vastaavia pintapuolisia kuvauksia on dokumentoitu päätöksissä, jotka ovat myönteisiä. Tämä viestii siitä, että kysymys on päätöksentekijän tulkinnasta.

Päätösten analysointi johtaa kysymään, onko erilaisesta kulttuuritaustasta tulevien tapa ilmaista uskoaan erilainen yhteisöllisyydessään ja "mekaanisessa" tavassaan kuvata kristinuskoa ja tulkitsevatko päätöksentekijät sitä omasta suomalaisesta, usein uskonnollista kulttuuria tuntemattomasta positiostaan käsin.

Kristityksi kasvamisen prosessi jää tällöin huomioimatta, vaikka päätöksissä usein todetaankin, että vakaumuksen vaihtaminen on hidas prosessi.

Hallinto-oikeuteen asti edenneissä tapauksissa on selvästi etua siitä, että hakija on päässyt suullisesti kuultavaksi oikeuden istuntoon.

Päätöksistä löytyy myös viitteitä hakijan saamista uhkauksista. Ne otetaan vain osin todesta ja osin ohitetaan pelkkinä oletuksina tai todentamisongelmaisina.

Sosiaalisen median kautta leviävä tieto henkilön kääntymisestä saavuttaa kuitenkin helposti sekä sukulaiset että viranomaiset.

Turvapaikkaprosessissa tulisi olla ennen muuta kiinnostunut turvapaikanhakijaan kohdistuvasta vainon uhasta ja sen asianmukaisesta arvioinnista, ei kääntymyksen aitoudesta tai oikeaoppisen uskonnollisuuden määrittelystä.

Maahanmuuttoviraston päätökset perustuvat sen omaan maatietoon. Maatietoa päivitetään jatkuvasti. Kielteiset päätökset ja kääntyneiden palauttaminen esimerkiksi Afganistaniin, jonka on raportoitu olevan yksi maailman kristittyvastaisimmista maista, viittaavat siihen, ettei lähtömaan suhtautumista kristityksi kääntymiseen ole otettu tarpeeksi vakavasti huomioon.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tulkitseeko Maahanmuuttovirasto lähtömaan tilannetta siten liian positiivisesti suhteessa islamista kristinuskoon kääntyneisiin?

Talvikki Ahonen

post doc -tutkija, Itä-Suomen yliopisto (väitellyt kirkkoturvasta)

Ulla Siirto

maahanmuuttoasiantuntija, Kirkkohallitus (tutkinut mm. seurakuntien turvapaikkatyötä)

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​

Aiemmat viestit (2)

Vanhimmat ensin
Vastaa
Yrittäjä
Uskottomat etusijalle
Ennenkaikkea pitäisi etusijalle laittaa ne, jotka ei anna elämäänsä vaikuttaa eri uskontojen taruhenkilöt. Suomi voisi näyttää esimerkkiä ja arvostaa niitä, jotka itse päättävät rlämästään, ja tuoda esiin, että täällä on mahdollista kokonaan luopua uskonnosta ja rohkaista vanhempia olemaan jakamatta uskonasioita alaikäisille lapsille. Ja vain Suomen lait määrittävät hyväksyttävät normit, ei mitkään eepokset, ei raamattu, koraani, talmud yms.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Ratamo
Sokeria siirretään lusikalla, ei pinseteillä
Tämä on taas esimerkki ongelmasta, jota turvapaikkajärjestelmää ei ole suunniteltu ratkaisemaan. Se on luotu yksittäisiä henkilöitä ajatellen, mutta soveltuu huonosti kokonaisiin kansanryhmiin. Esimerkiksi Iranissa on n. 300 000 – 400 000 kristittyä, joista kaikkiin hallinto suhtautuu lähtökohtaisesti negatiivisesti. Olisi kuitenkin kestämätön ajatus ajatella, että koko tämä ihmisryhmä voitaisiin siirtää Eurooppaan. Oikeat ratkaisut tämän skaalan kysymykissä ovat ulkopoliittinen painostaminen tai sitten sen hyväksyminen, että asia kuuluu Iranin suvereeniin määräysvaltaan.

Toinen ongelma on systeemin vedättäminen ja siihen liittyvät kannustimet. Kukaan ei varmastikaan pidä tarkoituksenmukaisena, että jos henkilö haluaa Suomeen/Eurooppaan pääasiallisesti taloudellisin motiivein, tämä hankkiutuu tahallaan ongelmiin (tai ainakin potentiaalisiin sellaisiin) yhteisönsä kanssa päästäkseen sinne. On kuitenkin varmaa, että näin jossain mitassa tapahtuu. Viranomaisen on tietysti hankalaa päästä käsiksi kenenkään todellisiin motiiveihin, mutta systeemitasolla asia on syytä tiedostaa ja ymmärtää myös se, että tieto suomalaisiin viranomaisiin parhaiten toimivista ja samalla yrittäjälleen kotimaassa mahdollisimman pienen riskin tuottavista keinoista leviää kyllä myös.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.