Lukijoilta

Lukijalta: Saattohoitokoteja tarvitaan tulevaisuudessakin

Mediasta lukemani perusteella Turussa sijaitseva saattohoitokoti, Karinakoti, on lakkautettu, mutta Turun kaupunginhallitus käsittelee saattohoidon toteuttamista uudestaan vielä lähiaikoina.

Saattohoidon pioneeriksi nimetty Cicely Saunders on sanonut, että ”se, miten ihminen kuolee, säilyy niiden mielessä, jotka elävät”. Viisaita sanoja. Hän käynnisti 40-luvun lopulla Englannissa kuolevan ihmisen kohtaamiseen liittyvän kehittämistyön, jonka ideologia pohjautuu rakkauteen. Kehittämistyön jatkumona syntyivät hospice-kodit eli saattohoitokodit, joita Karinakoti osaltaan edustaa.

Nyt näyttää kuitenkin siltä, että saattohoidon erityisosaamisyksikkötoimintaa ollaan romuttamassa. Saattohoitokodit kun eivät tuota terveitä ja tuottavia työvuosia, vaan arvostavaa ja ihmisläheistä läsnäoloa, turvallista ja rakastavaa vierellä kulkemista, iloa ja elämyksiä viimeisiin päiviin, ammattimaista kivun ja kärsimysten poistamista. Vähemmän arvostettua tehoyhteiskunnassamme, vai? En lähtisi vastakkainasetteluun.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ihmisen elämä johtaa vääjäämättä kohti kuolemaa. Tämä aihe koskee siis myös sinua. Kukaan meistä ei jää tänne, me kaikki kuolemme ja kukaan meistä ei tiedä, milloin hetkemme on. Kuolema on meille tuntematon ja monen on vaikea edes puhua siitä, juuri sen tuntemattomuuden pelon vuoksi.

Kuolema alkaakin olla ainoa asia, jota ihminen ja tiede eivät vielä hallitse, vaikka haluaisivatkin. Suomessa kuolee noin 50-60 000 ihmistä vuosittain, joukossa lapsia, nuoria, työikäisiä ja ikäihmisiä. Jotkut lähtevät äkillisesti, toiset ehtivät siihen valmistautua.

Jokaisen ihmisen kuolema on ainutkertainen ja ainutlaatuinen, eikä sitä voida ”uusia”. Kukaan meistä elävistä ei voi täysin ymmärtää, mitä kuoleva käy läpi, koska emme ole itse vielä kuolleet. Kuoleva on tavallaan tämän valtavan asian kanssa hyvin yksin. Emme tiedä, miltä tuntuu kuolla, ja mitä on sen jälkeen, kun on kuollut.

Tilanteen mittasuhteita laitettaessa kohdalleen voidaan todeta, että kuoleva joutuu luopumaan ihan kaikesta, rinnalla olijat yhdestä ihmisestä. Jokainen kokee kuoleman hyvin yksilöllisesti.

Saattohoito on yhtä aikaa sekä vaativa että antoisa työn tekemisen ympäristö, joka edellyttää koulutusta ja työnohjausta. Kuolevat ihmiset ovat erittäin herkkiä tekemään havaintoja ympäristöstään ja läsnä on aina koko tunteiden kirjo.

Saattohoidon työntekijöiden tärkeimpiä ominaisuuksia kuolevien kertomana ovat muun muassa kyky olla aidosti läsnä ilman aktiivista toimintaa tai puhetta, empatia, aito kuunteleminen, ilo ja toivon ylläpitäminen kuoleman läheisyydestä huolimatta.

Suurimpina pelkoina esille nostetaan hallitsemattomat kivut ja tukehtumisen pelko. Karinakodin asiakashaastattelun perusteella parasta saattohoitokodissa oli muun muassa saattohoitokodin vapaus ja se, että sai olla juuri se ihminen joka on.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Te, jotka nyt päätätte Turussa Karinakodin tulevaisuudesta, linjaatte nyt myös laajemmin tulevaisuuden saattohoidosta Suomessa. Oletteko ajatelleet, että linjaatte myös omaa tulevaa kuolemaanne?

Minun mielestäni on suomalaisen hyvinvointivaltion häpeä, jos saattohoitokodit ajetaan alas. Sotelakiin tulisi kirjata, että Suomessa on x-määrä Karinakodin, Pirkanmaan hoitokodin ja Terhokodin kaltaisia saattohoitokoteja tasaisesti maantieteellisesti sijoitettuna siten, että kaikilla ihmisillä, iästä, varallisuudesta ja maantieteellisestä asemasta riippumatta on mahdollisuus kuolla yksilöllisesti, arvokkaasti ja omalla äidinkielellä kielilainsäädännön mukaisesti.

Luonnollisesti tälle on suunnattava sen tarvitsemat resurssit.  Resurssitarkastelussa ei kannata mennä vastakkainasetteluun (keskussairaalat/terveyskeskukset/saattohoitokodit) sairauksien parantamisen ja saattohoidon välillä. Hedelmällisempää on miettiä resursointia edellä mainittujen yksiköiden työnjaon kautta kuolevan ihmisen näkökulmasta.

Päätöksenne on kauaskantoinen. Olisiko Karinakodilla sittenkin tulevaisuus?

Kristiina Strandman

hallintotieteiden tohtori,
Keski-Suomi

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​

Aiemmat viestit (1)

Vanhimmat ensin
Vastaa
Jurmalainen
Miksi asia on esillä vasta nyt
Karina-kodin taloudellinen tilanne ei ole voinut tulla yllätyksenä. Kenen intresseissä on ollut, että asia otettiin esiin vasta kun kaikki oli jo menetetty? Nyt kaadettua organisaatiota ja tapoja tuskin palautetaan, vaikka toiminta käynnistyisikin. Epäilyttää siis tämä nyt pyörivä ruljanssi. Toiminnan vastuun siirtoa olisi voitu valmistella hyvän ajan kanssa ja se olisi voinut turvata toiminnan jatkumisen. Perusteita siihen olisi ollut, kun tiedetään esimerkiksi Kaskenlinnan kuormittuminen ja hoitokustannusten ero Karinakodin hyväksi. Nyt pohdinta asiasta alkaa olla kaatuneen maidon kaapimista kuppiin takaisin. Ei siitä mitään entisen veroista koskaan tule. Jos nyt irtisanottu henkilöstö palautuu mahdollsien myönteisen jatkopäätöksen jälkeen töihin, päästään lähimmäksi optimaalista tulosta hoidettavien kannalta, tietenkin sillä edellytyksellä, että uudet isännät sen hyväksyvät. Jos koti joutuu palkkaamaan uutta väkeä, on sillä edessään toimintatapojen ja kulttuurin luominen, eli se ottaa oman aikansa. Ja muodostuu omanlaisekseen.
Olen tuossa talossa käynyt hyvän ystävän viimeisenä iltana ja voin vain ihmetellä paikan tunnelmaa. Siellä oli varmasti hyvä odottaa viimeistä unta. Jos kaupunginhallitus tekee päätöksen toiminnan jatkamisesta, onko edelleen niin. Mikään talo, mitkään seinät eivät luo sitä henkeä, jolla turvataan ihmisen viimeisten hetkien hyvä olo ja tunnelma. Siihen tarvitaan ihmisiä, joille tuon tunnelman luominen on tärkeää ja siihen tarvitaan päättäjien ymmärrys niitä tarpeita varten, jotka tähän asiaan liittyvät.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.