Lukijoilta

Lukijalta: Ikääntyneiden oikea-aikaista tukea on vahvistettava

Ikääntyneiden palvelut voidaan jakaa niiden kustannusten ja vaikuttavuuden perusteella karkeasti kolmeen eri kategoriaan.

Korjaavissa palveluissa asiakkaalla on usein ympärivuorokautisen tuen tarve ja voimavarat itsenäiselle arjessa selviytymiselle ovat rajalliset.

Varhaisen tuen palvelut tukevat sujuvaa arkea esimerkiksi kunnan järjestämän koti- ja omaishoidon turvin.

Ehkäisevällä vyöhykkeellä tuen tarve ei välttämättä ole näkyvää tai se on vähäinen.

Kunnallisesti tuotetusta ehkäisevästä asiakasohjauksesta vastaavat tyypillisesti asiakas- ja palveluohjausyksiköt sekä hyvinvointineuvolat.

Korjaava ja varhainen tuki on usein kunnan itsensä tuottamaa palvelua, jossa mahdollisuudet kuntalaisen hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen ovat rajalliset.

Lisäksi hintalappu on oikea-aikaiseen yhteistyöhön verrattuna moninkertainen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Preventiivisellä vyöhykkeellä on lukuisia soten ulkopuolisia toimijoita, esimerkiksi kunnan vapaa-aika, liikunta- ja kulttuuripalvelut voivat kantaa kortensa kekoon kuten lähiyhteisöt, laaja yhdistys- ja järjestökenttä ja pienet ketterät yrityksetkin.

Kunnan rooli palvelujen järjestämisvastuullisena tahona tulisikin olla hajallaan olevaa ehkäisevää toimijaverkostoa koordinoiva.

Puutteellisesta koordinaatiosta johtuen preventiivinen toimijaverkosto on valtaosin hyödyntämätön resurssi.

Puutteellisesta koordinaatiosta johtuen preventiivinen toimijaverkosto on valtaosin hyödyntämätön resurssi.

Vastikään päättyneessä kansallisessa ikääntyneiden koti- ja omaishoidon (I&O) kärkihankkeessa yhtenä keskeisenä painopisteenä oli ennakoivan asiakasohjauksen vahvistaminen.

I&O-projektin tuloksena maakunnallisille käytettävyydeltään jokseenkin heikkotasoisille verkkosivuille on koottu suurehko määrä tietoa ikääntyneiden hyvinvointiin vaikuttavista tekijöistä ja palveluista.

Verkkosivut ohjaavat kuntalaista lähes poikkeuksetta ottamaan yhteyttä kunnan itsensä tuottamaan palvelu- ja asiakasohjaukseen. Kysyntä ohjautuu sinne, missä ei ole sen enempää resursseja kuin riittävää tietopohjaakaan kohdehenkilön tuen tarpeesta tai pirstaleisesta preventiivisestä toimijaverkostosta. Tältä osin toiminnan vaikuttavuus on syytä kyseenalaistaa.

On selvää, että inhimillisesti kestävän ja taloudellisesti tuottavan yhteiskunnan on panostettava arkiympäristöissä tapahtuvaan oikea-aikaiseen yhteistyöhön.

Sote on ainoa kunnan toimiala, josta kate voidaan ottaa ennaltaehkäisyyn. Ei kuitenkaan korjaavia tukitoimia suoraviivaisesti karsimalla, vaan niiden tarvetta vähentämällä – ja tämä kehitys on pystyttävä mahdollisimman objektiivisesti osoittamaan.

Tavoitteen näkökulmasta tarvitaan digiratkaisuja, joiden avulla kysyntää voidaan kohdentaa tarvelähtöisesti ensisijassa muiden kuin kunnan itsensä tuottamiin ehkäiseviin palveluihin. Esimerkiksi sosiaaliset kontaktit ehkäisevät masennusta tai päihde- ja mielenterveysongelmia.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Vastaavasti ravitsemukseen liittyvä tietopohja saattaa kaivata vuosikymmenien jälkeen päivittämistä, jotta esimerkiksi diabeteksen ja sydän- ja verisuonitautien riski vähenee.

Esimerkkitapauksissa interventio voi olla kevyimmillään kertaluontoinen asiantuntijan konsultaatio. Nämä asiantuntijat eivät aina löydy eikä tarvitsekaan löytyä kunnallisesti tuotetuista ehkäisevistä palveluista.

Niko Lankinen

yhteiskuntatieteiden lisensiaatti

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​