Lukijoilta

Lukijalta: Kutistuva kansantaloutemme on tulevaisuuden uhka

Pystymmekö pitämään Suomen asutettuna sivistysvaltiona muutaman laivanrakennustelakan ja sellutehtaan hankkimilla vientituloilla? Suomen ansaintalogiikkahan toimii niin, että vientiteollisuuden hankkimalla lisäarvolla kustannamme osan kotimaisesta kulutuksesta ja palveluista.

On kuitenkin käynyt niin, että yhä harvempi viennistä hankittu euro poikii uutta kasvua valtion kirstusta.

Taloutemme tukeutuu entistä laajemmin kotimaan markkinoihin ja kulutukseen. Palvelemme toinen toisiamme ja pesemme toinen toistemme paitoja.

Olemme muuttumassa hyvää vauhtia suljetuksi taloudeksi, jonka rahavirtoja ohjailevat ylikansalliset yritykset.

Vuoden 2008 talouslaman seurauksena Suomen talouden koko supistui ja teollisuuden ja tuotantotalouden volyymistä häipyi noin kaksikymmentä prosenttia. Sen seurauksena tuotantopotentiaalimme heikentyi nopeammin kilpailumaihin verrattuna.

Vaihtotaseemme on pysynyt vuodesta 2010 lähtien miinuksella, kun se vielä vuonna 2000 oli yksitoista prosenttia plussalla.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Vuonna 2008 kymmenen suurimman yrityksen joukossa oli seitsemän viennistä pääasiallisesti tulonsa hankkivaa yritystä, suurimpana Nokia.

Näiden yritysten jalostusarvo oli viisitoista miljardia, joista pelkästään Nokian osuus lähes viisi miljardia euroa. Vuonna 2013 tässä joukossa vientiä harjoittavia yrityksiä oli enää viisi ja suurimmat liikevaihdoltaan olivat pankkeja ja kauppaketjuja.

Ryhmän jalostusarvo oli pudonnut 11,2 miljardiin. Sen jälkeen tilanne ei ole suuresti muuttunut.

Yhä useampi suomalainen ja kansainvälistynyt pörssiyhtiö investoi maamme rajojen ulkopuolelle lähemmäksi markkinoita ja raaka-ainelähteitä. Niiden investoinnit hyödyntävät kyseistä kohdemaata ja myös ansaittu voitto kotiutuu sinne tai uusiin investointeihin, ei kuitenkaan Suomessa.

Samaan aikaan meillä eritoten terveyspalveluissa toteutuu käänteinen ilmiö. Ulkomaiset sijoitusyhtiöt ostavat vanhustenhoitoon ja terveyspalveluihin erikoistuneita yrityksiämme ja muuttavat ne rahantekoautomaateiksi.

Lainoittamalla paikallisia yrityksiään ylikorkeilla sisäisillä koroilla ne tulouttavat saamisensa veroparatiiseihin ja jättävät paikalliset yritykset ”huonolle hapelle”. Samalla valtiolta jää saamatta miljoonien verotulot.

Myös kansalliset tukijalkamme työllinen väestö ja syntyvyys ovat laskemassa kuin lehmän häntä. Yhä harvempi käsi hankkii elannon eläkeläisille, sairaille ja työttömille. Sosiaali- ja terveydenhoitomenot uhkaavat karata käsistä.

Samaan aikaan kuitenkin valmistellaan kansalaispalkkaa ilman työllisyysvelvoitetta. Suurimmat kaupungit kasvattavat omaa volyymiään ja imevät loputkin resurssit autioituvasta peräpohjolasta.

Osana EU:n ydintä eli euroaluetta olemme yhä tiukemmin vastuussa myös muiden tekemisistä. Suomen saatavien määrä oli 2017 suurempi kuin budjetti ja kolmannes maamme bruttokansantuotteesta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tämän lisäksi suoria EVM- (Euroopan vakausmekanismin), ERVV- (Euroopan rahoitusvakausväline) ja Kreikka-vastuita Suomen valtiolla on kaksikymmentä miljardia euroa, joka on neljäkymmentä prosenttia valtion budjetista.

Ison-Britannian eron vaikutukset näkyvät valtion tulevissa budjeteissa. Samaan aikaan ilmavoimien hävittäjähankinnat nostavat valtion menoja vuosiksi eteenpäin.

Valtion ja kuntien menoja on karsittava vähintään 2–3 prosenttia vuodessa hallintoa virtaviivaistamalla ja henkilöstömenoja karsimalla.

Valtion maksamat tuet on arvioitava niiden vaikutusten mukaan muun muassa muuttamalla yritystuet ehdollisiksi. Toimintoja on ohjattava tulosperusteiseksi. Tulos tai ulos.

Paavo Kajander

Metsänhoitaja

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​