Lukijoilta

Lukijalta: Paremman hoidon ydin on yksinkertainen – Iäkäs ihminen keskiöön

Viimeisten 15 vuoden aikana olen puhunut yli
10 000 vanhustyöntekijälle ihmislähtöisyydestä ja toimintakulttuurin muutoksen tarpeesta. Nyt tarvitaan, Aira Samulinin sanoin, iloinen vallankumous.

Viime aikoina paljon puhuttaneet vanhustenhoidon ongelmat eivät alkaneet tänä keväänä vaan vuosia sitten. Ongelmia on ollut niin yksityisellä kuin julkisellakin puolella, mutta tällä kertaa keskustelussa julkisen puolen ongelmia ei nostettu esiin.

Olen seurannut alaa 40 vuoden ajan, työelämäni alkuvaiheessa Espoon kotisairaanhoidon vastuulääkärinä ja myöhemmin vanhusten palvelujen johtajana.

On selvää, että koko hoiva-alan ongelmista vastuun kantavat johtajat. Johtajat eivät ole aikaisemmin uskaltaneet tarttua ongelmiin tai muuttaa toimintatapoja, mutta nyt, ensimmäistä kertaa, uskalletaan.

Nyt uskalletaan sulkea hoitokoteja ja sanoa, että tämä ei käy. Sellainen edellyttää, että johtaja valvoo, seuraa ja puuttuu.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ensimmäistä kertaa julkisessa keskustelussa on nähtävissä syvyyttä ja vilpitöntä halua rakentaa Suomeen parempaa vanhusten hoivakulttuuria.

Ikäihmisten hoiva on huonoa silloin, kun unohdamme, että olemme töissä iäkkäitä ihmisiä varten. Uskon, että tänä keväänä tämä on tullut kaikille selväksi.

Paremman hoidon ydin on yksinkertainen ja ainoa mahdollinen: ikäihminen on jatkossa laitettava keskiöön.

Hoivan tarkoitus on yksinkertaisesti taata mahdollisimman hyvä elämä iäkkäille ihmisille. Asenteen muutos alkaa järjestelmän tasolta. Palvelujärjestelmää pitää rakentaa seniorikansalaisten ja heidän omaistensa näkökulmasta.

Kun puhun alan tilaisuuksissa, tapanani on kysyä, kuinka monelle kuulijoista vanhusten hyvinvointi on henkilökohtaisesti tärkeä asia. Lähes sataprosenttisesti ihmiset nostavat kätensä.

Sen näkeminen vavahduttaa. Lähtökohdat ihmiskeskeiselle hoidolle ovat hyvät. Jatkossa ikäihmiset on nähtävä uudella tavalla oman elämänsä kapellimestareina ja aktiivisina toimijoina.

Minua harmittaa, että hoivaongelmiin tarjotaan aina tärkeimpänä ratkaisuna hoitajamitoitusta. Tarvitsemme minimisuositukset, mutta hyväkään hoitajamitoitus ei takaa hyvää hoidon laatua. Se on tutkimuksin osoitettu.

Sama henkilöstömäärä voi hoitaa samanlaisen joukon asiakkaita hyvin tai huonosti. Tulos riippuu esimiestyön laadusta ja henkilökunnan ammattitaidosta.

Ehdotettu 0,7 minimi mitoituksessa ei yksinään ratkaise hyvää hoivaa, koska henkilöstölisäys ei välttämättä johda vanhusten yksilöllisten tarpeiden parempaan huomioimiseen.

Jotta suomalainen vanhusten hoiva nostettaisiin sille tasolle, että voisimme olla siitä kansainvälisestikin ylpeitä, yritysten ja julkisten toimijoiden on panostettava voimallisesti työntekijöiden asenteisiin, ammattitaitoon ja johtamistaitoihin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Niissä kaikissa on todennäköisesti parantamisen varaa. Vanhojen ihmisten sairauksien havaitseminen ja hyvä hoito edellyttävät sellaista osaamista, mihin monet opinahjoistamme eivät anna riittäviä eväitä. Tarvitaan geriatrista ja gerontologista osaamista. Sen hankkiminen on toki työnantajan vastuulla mutta myös jokaisen vanhusten parissa työskentelevän omalla vastuulla.

Meidän on pyrittävä siihen, että Suomeen saadaan kansalliset laatumittarit hyvästä vanhushoivasta. Kunnalliset päättäjät ovat vastuussa virkamiesten kanssa päätöksistä.

Valtakunnan tasolla tärkeä asia on se, että sosiaali- ja terveysministeriö rakentaa tulevaisuuteen katsovan ikästrategian 2030.

On tärkeää, että siinä otetaan tavoitteeksi muuttaa koko järjestelmää proaktiivisesti niin, että jatkossa panostetaan entistä enemmän ennaltaehkäisyyn, akuuttihoitoon ja kuntoutukseen.

Meidän pitäisi pyrkiä siihen, että ihmiset voisivat asua nykyistä pidempään kotona. Mielestäni emme ole vielä lähelläkään optimitilannetta. Tavoitteen saavuttaminen edellyttää järjestelmätason muutoksia ja uudenlaisia toimintatapoja. Teknologia voi tässä tulla avuksi.

Ikäihmisten hoidossa pitää kilvoitella hyvässä. Kaikkien toimijoiden on pyrittävä parhaaseen mahdolliseen hoidon ja hoivan laatuun. Tarvitaan kansalliset laatuindikaattorit, ja tulosten tulee olla julkisia.

Jaakko Valvanne

Tampereen yliopiston
geriatrian emeritusprofessori,

Esperi Caren laaturyhmän
puheenjohtaja

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​