Lukijoilta

Lukijalta: Nyt mitataan Turun päättäjien sydäntä

Vuonna 2018 tehdyssä Kunta10-tutkimuksessa Turun kaupungin työntekijöistä 42 prosenttia koki, että työmäärä on ylittänyt sietokyvyn. Vastaava lukema oli 39 prosenttia vuonna 2016.

Lähes puolet tuoreeseen tutkimukseen vastanneista piti nyt työmäärää kestämättömän suurena. Kaupungin työntekijöihin on jäänyt pysyviä arpia kikystä, työajanpidennyksistä, lomarahaleikkauksista, peruspalvelujen leikkauksista sekä yksityistämisistä.

Vanhuspalvelujen kriisi ja koulupuolen isot ryhmäkoot ovat valitettavasti jäävuoren huippu.

Turun tarkastuslautakunnan mukaan kaupungin työntekijöiden työn kuormittavuutta ei ole pystytty tasaamaan riittävästi. Ja sama suomeksi: Töitä on liikaa per työntekijä. Työntekijöitä on liian vähän. Turku tarvitsee pikaisesti lisää hoitajia, lääkäreitä ja opettajia. Työtaakka on kestämätön.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Samainen tutkimus vuodelta 2018 kertoo myös, että 43 prosenttia Turun kaupungin työntekijöistä on kokenut väkivalta- ja uhkatilanteita asiakastyössä. Vuoden 2016 luku oli 30 prosenttia.

Nykytilannetta ei missään nimessä saa pahentaa leikkaamalla lisää elintärkeistä peruspalveluista. Se olisi vastuutonta henkilöstöpolitiikkaa.

Jos kasvatuksen ja koulutuksen ryhmäkokoja vielä nykyisestä paisutetaan, ja jos terveydenhuollon palveluista leikataan, Turun kaupunginvaltuustolla on loppukaudellaan käsissään vieläkin nykyistä rumemmat lukemat.

Kysymys kuuluu, kuinka turvallisista ja terveellisistä työskentelyolosuhteista silloin puhuttaisiin. Potilas- ja oppilasturvallisuudesta puhumattakaan.

Syksyn talousarviopäätöksestä on suljettava pois leikkaukset peruspalveluihin. Säästöjä voidaan sen sijaan hakea seuraavista kohdista: Kaupunginjohtajan toimialalla on tarpeetonta ilmaa, josta voidaan säästää. Ei-kiireellisiä investointeja voidaan myöhäistää ja tarvittaessa osin perua. Kallista ulkoistamista on vähennettävä.

Vääntö työntekijöiden kohtelusta ja kaikille kuuluvista palveluista jatkuu syksyn talousarviopäätökseen asti. Nyt mitataan päättäjien sydäntä.

Jaakko Lindfors

Puheenjohtaja, Turun Vasemmistoliitto

Kaupunginhallituksen jäsen

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​