Lukijalta: Tehdään Turusta hyvä asuinpaikka – myös vanhuksille
Monet vanhukset sinnittelevät omassa kodissaan lähes ilman palveluja. Kotipalvelun ja kotisairaanhoidon käynnit on nipistetty minimiin. Huonokuntoinen ja huonosti liikkuva vanhus joutuu usein tulemaan toimeen enintään kolmen päivittäisen kotipalvelukäynnin turvin. Käynnit ovat lyhyitä ja vain välttämättömien perustarpeiden hoitoa.
Yksinäisyys ja turvattomuus on kasvanut isoksi ongelmaksi. Vapaaehtoistyölle ja vanhusten tukiystävätoiminnalle on jatkuvasti kasvava kysyntä.
Samaan aikaan Turun sosiaali- ja terveystoimen kustannukset ovat reilusti ylittäneet budjettinsa. Menoja pitäisi karsia – mutta mistä?
Vanhusten asuminen, perusturva ja hyvä hoito ovat ne pääasiat, joiden toteutumisesta pitää kantaa huolta. Yksilökohtaisilla palvelusuunnitelmilla ja oikein ajoitetulla kuntoutuksella ja kotisairaanhoidolla voidaan auttaa vanhuksia selviytymään pitempään kotonaan. Omaishoitajia, jotka tekevät työtuntejaan laskematta tärkeää hoitotyötä, ei saisi jättää yksin.
Todellinen kustannussäästö Turussa löytyy toimivien sosiaali- ja terveyspalvelujen, tuetun kotona asumisen, kotisairaanhoidon ja kuntoutuksen hyvällä yhteistyöllä. Kaikille vanhuksille tulee tehdä yksilölliset palvelu- ja hoitosuunnitelmat. Niiden toteutusta on myös seurattava ja valvottava.
Hyvä malli löytyy veteraanipalveluista, joiden järjestämisessä Turku on vuodesta 2017 alkaen noussut koko maan vertailussa kärkipäähän. Se on myös hyvä esimerkki tuloksekkaasta yhteistyöstä Turun hyvinvointitoimialan ja Turun Sotaveteraanit ry:n välillä. Vapaaehtoinen järjestö- ja yhdistystoiminta ovat tulleet tärkeäksi osaksi vanhuspalvelujamme.
Viime vuosina vanhusten huono kohtelu ja vakavat puutteet niin kotihoidossa kuin hoito- ja hoivakodeissa ovat toistuvasti nousseet otsikoihin julkisessa mediassa. Uusi vanhuspalvelulaki ei olekaan tuonut mukanaan toivottua parannusta palveluihin.
Myös ikäihmiset kuuluvat joukkoomme. Vanhuksia ei tule eristää ja laitostaa, vaan edistää ja tukea heidän elämistään ja asumistaan hyvässä kaupungissamme. Toriparkin ja funikulaarin ohella olisi hyvä käydä keskustelua myös kaikille meille tärkeistä palveluista ja niiden parantamisesta.
Vanhusneuvolatoiminnan kehittäminen, esteettömyys kaupungilla liikkumisessa, vanhusten pankki- ja kauppa-asioinnin helpottaminen, rollaattoria käyttävien vanhusten ja vammaisten maksuton kulku Fölin busseissa sekä arkisen liikunnan ja vapaa-aikatoiminnan monet senioripalvelut ovat eräitä esimerkkejä.
Turussa on selvä puute kodinomaisista palvelu- ja hoivakodeista. Sote-uudistuksen osana on varmistettava kasvavalle vanhusväestölle riittävä määrä niin palveluasuntoja kuin hoito- ja hoivapaikkoja.
Turkukin kilpailuttaa ja ostaa suuren määrän tehostetun palveluasumisen ja ympärivuorokautisen hoidon paikkoja yksityisiltä palveluntuottajilta. Valmistumassa olevat kaksi tehostetun palveluasumisen kotia – Vuokkokoti ja Kulkurin Valssi – pitää nopeasti saada palvelemaan turkulaista vanhusväestöä.
Julkisten peruspalvelujen toimintakyky on lähivuosien ykkösasia. Kaupungin omien sosiaali- ja terveyspalvelujen tulee toimia kaikilla alueilla. Lääkäriin tai sosiaalityöntekijän vastaanotolle tulee päästä hoidon tarpeen mukaisesti ilman pitkiä jonotuksia.
Ennaltaehkäisevä sosiaali- ja terveystyö, vanhusten asuminen ja kotona asumista tukevat palvelut sekä kuntouttava toiminta tulee nostaa nykyistä suurempaan rooliin ja merkitykseen palvelujen tarjonnassa.
Ympärivuorokautista hoitoa ja turvaa tarjoava palvelukoti on siellä asuvien vanhusten yhteinen koti – ei pakollinen sijoituspaikka. Vanhukset ansaitsevat arvostuksen, asunnon ja hyvän hoidon voimien ehtyessä.
Toimiva palvelukoti parantaa vanhusten elämän laatua ja omatoimisuuden säilymistä pitempään. Vanhuksen tulisi voida asua palvelukodissa elämänsä viimeiset vuodet, jos hän ei tarvitse jatkuvaa sairaalahoitoa. Viimeisten elinvuosien raskaan laitoshoidon ajan lyheneminen merkitsee monille vanhuksille inhimillisyyttä ja arvostusta elämän päättyessä.
Lopuksi vetoomus Karinakodin puolesta. Sen pitäisi säilyä kauniissa ympäristössään inhimillisen ja hyvän saattohoidon kotina. Se ei voi olla rahasta kiinni.
Risto Kapari
sosiaalineuvos (eläkkeellä)
Turku