Lukijoilta

Lukijalta: Tehdään Turusta hyvä asuinpaikka – myös vanhuksille

Monet vanhukset sinnittelevät omassa kodissaan lähes ilman palveluja. Kotipalvelun ja kotisairaanhoidon käynnit on nipistetty minimiin. Huonokuntoinen ja huonosti liikkuva vanhus joutuu usein tulemaan toimeen enintään kolmen päivittäisen kotipalvelukäynnin turvin. Käynnit ovat lyhyitä ja vain välttämättömien perustarpeiden hoitoa.

Yksinäisyys ja turvattomuus on kasvanut isoksi ongelmaksi. Vapaaehtoistyölle ja vanhusten tukiystävätoiminnalle on jatkuvasti kasvava kysyntä.

Samaan aikaan Turun sosiaali- ja terveystoimen kustannukset ovat reilusti ylittäneet budjettinsa. Menoja pitäisi karsia – mutta mistä?

Vanhusten asuminen, perusturva ja hyvä hoito ovat ne pääasiat, joiden toteutumisesta pitää kantaa huolta. Yksilökohtaisilla palvelusuunnitelmilla ja oikein ajoitetulla kuntoutuksella ja kotisairaanhoidolla voidaan auttaa vanhuksia selviytymään pitempään kotonaan. Omaishoitajia, jotka tekevät työtuntejaan laskematta tärkeää hoitotyötä, ei saisi jättää yksin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Todellinen kustannussäästö Turussa löytyy toimivien sosiaali- ja terveyspalvelujen, tuetun kotona asumisen, kotisairaanhoidon ja kuntoutuksen hyvällä yhteistyöllä. Kaikille vanhuksille tulee tehdä yksilölliset palvelu- ja hoitosuunnitelmat. Niiden toteutusta on myös seurattava ja valvottava.

Hyvä malli löytyy veteraanipalveluista, joiden järjestämisessä Turku on vuodesta 2017 alkaen noussut koko maan vertailussa kärkipäähän. Se on myös hyvä esimerkki tuloksekkaasta yhteistyöstä Turun hyvinvointitoimialan ja Turun Sotaveteraanit ry:n välillä. Vapaaehtoinen järjestö- ja yhdistystoiminta ovat tulleet tärkeäksi osaksi vanhuspalvelujamme.

Viime vuosina vanhusten huono kohtelu ja vakavat puutteet niin kotihoidossa kuin hoito- ja hoivakodeissa ovat toistuvasti nousseet otsikoihin julkisessa mediassa. Uusi vanhuspalvelulaki ei olekaan tuonut mukanaan toivottua parannusta palveluihin.

Myös ikäihmiset kuuluvat joukkoomme. Vanhuksia ei tule eristää ja laitostaa, vaan edistää ja tukea heidän elämistään ja asumistaan hyvässä kaupungissamme. Toriparkin ja funikulaarin ohella olisi hyvä käydä keskustelua myös kaikille meille tärkeistä palveluista ja niiden parantamisesta.

Vanhusneuvolatoiminnan kehittäminen, esteettömyys kaupungilla liikkumisessa, vanhusten pankki- ja kauppa-asioinnin helpottaminen, rollaattoria käyttävien vanhusten ja vammaisten maksuton kulku Fölin busseissa sekä arkisen liikunnan ja vapaa-aikatoiminnan monet senioripalvelut ovat eräitä esimerkkejä.

Turussa on selvä puute kodinomaisista palvelu- ja hoivakodeista. Sote-uudistuksen osana on varmistettava kasvavalle vanhusväestölle riittävä määrä niin palveluasuntoja kuin hoito- ja hoivapaikkoja.

Turkukin kilpailuttaa ja ostaa suuren määrän tehostetun palveluasumisen ja ympärivuorokautisen hoidon paikkoja yksityisiltä palveluntuottajilta. Valmistumassa olevat kaksi tehostetun palveluasumisen kotia – Vuokkokoti ja Kulkurin Valssi – pitää nopeasti saada palvelemaan turkulaista vanhusväestöä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Julkisten peruspalvelujen toimintakyky on lähivuosien ykkösasia. Kaupungin omien sosiaali- ja terveyspalvelujen tulee toimia kaikilla alueilla. Lääkäriin tai sosiaalityöntekijän vastaanotolle tulee päästä hoidon tarpeen mukaisesti ilman pitkiä jonotuksia.

Ennaltaehkäisevä sosiaali- ja terveystyö, vanhusten asuminen ja kotona asumista tukevat palvelut sekä kuntouttava toiminta tulee nostaa nykyistä suurempaan rooliin ja merkitykseen palvelujen tarjonnassa.

Ympärivuorokautista hoitoa ja turvaa tarjoava palvelukoti on siellä asuvien vanhusten yhteinen koti – ei pakollinen sijoituspaikka. Vanhukset ansaitsevat arvostuksen, asunnon ja hyvän hoidon voimien ehtyessä.

Toimiva palvelukoti parantaa vanhusten elämän laatua ja omatoimisuuden säilymistä pitempään. Vanhuksen tulisi voida asua palvelukodissa elämänsä viimeiset vuodet, jos hän ei tarvitse jatkuvaa sairaalahoitoa. Viimeisten elinvuosien raskaan laitoshoidon ajan lyheneminen merkitsee monille vanhuksille inhimillisyyttä ja arvostusta elämän päättyessä.

Lopuksi vetoomus Karinakodin puolesta. Sen pitäisi säilyä kauniissa ympäristössään inhimillisen ja hyvän saattohoidon kotina. Se ei voi olla rahasta kiinni.

Risto Kapari

sosiaalineuvos (eläkkeellä)

Turku

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​