Lukijoilta

Lukijalta: Vanhusten hoivakeskustelussa käsitteet ja asiat pahasti sekaisin

Kuumana käyvässä keskustelussa vanhusten hoivasta näyttävät menevän käsitteet ja asiat pahasti sekaisin. Eduskunnassa liian moni kansanedustaja ei tiedä mistä puhuu, hoetaan vain vanhustenhuollon katastrofaalisesta tilasta Suomessa. Ei näin ole.

Ensin käsitteistä. Suomessa noin 1 000 000 yli 65-vuotiasta. Ylivoimainen enemmistö heistä ei tarvitse mitään ikäpalveluja, ei kunnallisia, ei yksityisiä. Yli 85-vuotiaita on noin 150 000. Osa heistäkään ei juuri sote-palveluja tarvitse, mitä nyt lääkäriä silloin tällöin.

Laitosmaisessa hoidossa tai hoivassa olevia on alle 50 000. Siis puhutaan n. yhdestä prosentista suomalaisia. Uskooko joku, etteikö näin pientä joukkoa pystyttäisi hoitamaan hyvin?

Lisää käsitteistä. Nyt puhutaan hoivapalveluista ja niiden puutteista ymmärtämättä, mitä tällä tarkoitetaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Yksinkertaistettuna on kunnan järjestämää tehostettua palveluasumista ja yritysten kunnille myymiä hoivapalveluja, joiden sisällön on kunta määritellyt ostosopimuksia tehdessään. Siis kunta vastaa myös yksityisten tai siis oikeammin yritysten järjestämistä palveluista.

Sen tehtävä on myös valvoa, että sopimuksia noudatetaan. Kaikki eivät tätä osaa, vaikka haluaisivatkin.

Kun vanhenevan suomalaisen tavoite on saada asua kotona mahdollisimman pitkään, kodilla tarkoitetaan tavallista asuntoa tai erilaista palveluasumista.

Tehostetulla palveluasumisella taas tarkoitetaan liian paljon laitosta muistuttavaa asumisyksikköä, jota ennen kutsuttiin vanhainkodiksi tai joskus jopa terveyskeskuksen vuodeosastoksi. Niiden toiminta perustui liikaa hoidon tarpeeseen ja makuuttamiseen toimintakykyä ylläpitävän kuntouttavan asumisen sijaan.

Sitten taas valitetaan liian pieniä resursseja ja että tarvitaan lisää auttavia käsipareja. Niitä varmasti tarvitaankin, mutta tarvitaan myös asennemuutos vanhustyötä kohtaan.

Lääninhallinnon perinneyhdistyksessä on valtava määrä tietoa vanhustenhuollon asumisyksiköistä ja luulenpa, että tässä yhdistyksessä tiedetään, mistä puhutaan. Ainakin kolmen vuosikymmenen ajan on puhuttu samaa: vanhustenhoito on huonoa, vanhoja ihmisiä ei arvosteta ja puuttuu hoitajia.

Nyt on olemassa vanhuspalvelulaki, josta löytyvät pääosin kaikki ne vaatimukset, joita hyvä vanhusten hoito ja hoiva edellyttää. Se on ollut voimassa jo yli viisi vuotta. Miksi se ei ole tuottanut tulosta?

Se on perustunut pääosin kuntia sitomattomiin suosituksiin, joita ei ole noudatettu. Sen vuoksi lakiin on saatava kuntia ja palveluntuottajia sitova minimimääräys 0,7 hoitotyötä tekevästä hoitajasta yhtä hoidettavaa kohti. Näin palveluntuottajien ja kuntien valvontaan saadaan oikeudellinen normi ja mittari.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Se tosin merkitsee sitä, että kun mitoituksen tulisi olla minimi, siitä tulee helposti maksimi, johon tasoon pudottavat hoitonsa nekin, jotka jo nyt ylittävät tämän mitoituksen, ja niitä on paljon. Tätäkö halutaan?

Kaikilla menee keskimäärin kohtalaisesti, mutta hyvään ei kukaan pyri. Jotta näin ei kävisi, ohjaavien viranomaisten ja sopimuksia tekevien kuntien tulee huolehtia siitä, että näin ei pääse käymään.

Kun vanhuspalvelulakia nyt tarkistetaan, on 0,7 hengen mitoituksen kanssa yhtä tärkeää, että laissa määrätään tekemään jokaiselle hoiva-asiakkaalle moniammatillinen hoiva- ja palvelusuunnitelma. Sen mukaan tulee määräytyä myös tarpeen mukainen, laillisen minimitason ylittävä henkilömitoitus ja koulutustaso asukkaan tarpeiden mukaan, ei matemaattisena keskiarvona.

Laissa se on nytkin, mutta tekstiä on terävöitettävä pakolliseksi asianmukaisen valvonnan mahdollistamiseksi.

Hyvän ja turvallisen vanhustenhoidon paras takuu on riittävä ja osaava henkilökunta. Hyvä johtaminen, työmotivaatio ja työhön sitoutuminen tekevät hyvät palvelut. Määrällinen mitoitus ei sitä vielä tee.

Valvonnan tehostamiseksi myös sanktioita eli rangaistuksia vaaditaan lakiin. Niitä voisi olla kolmenlaisia.

Pahimmissa tapauksissa otetaan asumisyksiköltä lupa pois, jolloin toiminta keskeytyy, mutta mihin siirretään asukkaat, jonkin muun yksikön lisärasitteeksiko ilman lisähenkilöstöä?

Toiminta voidaan myös keskeyttää siksi aikaa, että asiat saadaan kuntoon. Mitä tapahtuu hoidettaville tänä aikana? Taas heidät siirretään johonkin.

Kolmantena rangaistuksena voi olla uhkasakko. Sanktion vaikutus jää kyseenalaiseksi, jos palveluntuottaja voi maksattaa ja ulosmitata sen asiakasmaksujen korotuksella.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Siis rankaisumahdollisuuksia on, mutta niitä säädettäessä on huolehdittava siitä, että niistä eivät kärsi hoivan tarpeessa olevat asukkaat.

Tässä tilanteessa oikea ratkaisu on jonkinlainen sote. Me tarvitsemme sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen, jossa vastuu siirtyy riittävän suurelle vähintään maakunnan kokoiselle sotealueelle. Sillä tulee olla riittävästi voimaa sekä julkiselle palvelutuotannolle että yritysten julkisia palveluja tukevalle tuotannolle ja keskinäiselle kilpailulle.

Sillä tulee olla myös oikeata tietoa kilpailuttaa riittävän laadun varmistamiseksi. Silloin yritysten maineen menetys on varmin hyvän hoivan tae, sillä huonoihin ei kukaan halua.

Pekka Paatero

puheenjohtaja

hallitus

Lääninhallinnon Perinneyhdistys

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​