Lukijoilta

Lukijalta: Teknologia on hyvä renki myös hoitotyössä

Keskustelussa hoivan laadusta usein unohdetaan hoitajien apuvälineet eli monet teknologiset ratkaisut, jotka vaikuttavat hoitotyön sisältöön ja tehtäviin.

Nostimet, liukulakanat, kamerat ja anturit kuuluvat nykyaikaiseen hoivaympäristöön yksinkertaisesti siksi, että niistä on hyötyä – sekä hoitajalle että hoidettavalle.

Suomalainen hyvinvointiteknologia on maailman huippua ja kasvava vientituote. Siitä on kiittäminen kotimaista kehitystyötä, johon osallistuvat myös käyttäjät ja muut toimijat – erityisesti oppilaitokset, joissa koulutetaan hoitotyön ammattilaisia. Teknologian kehityskulku koskettaa kaikkia ammattialoja.

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon opetussuunnitelman myötä hyvinvointiteknologian monipuolinen hyödyntäminen on tullut osaksi uudistunutta lähihoitajakoulutusta.

Hyvinvointiteknologian mahdollisuuksiin tutustutaan hoitajan perusopinnoissa niin asiakkaan, hänen toimintakykynsä tukemisen kuin myös hoitotyön kehittämisen uusien mahdollisuuksien avulla.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kaikille lähihoitajaopiskelijoille tarjottavien opintojen lisäksi Turun ammatti-instituutti tarjoaa ensimmäisten koulujen joukossa valinnaista ammatillista opintoa ”Hyvinvointiteknologia toimintakyvyn edistämisessä”. Koululla tarjottavien opintojen lisäksi teknologian hoito- ja kuntoutustyölle tarjoamia mahdollisuuksia avataan opiskelijoille myös uutta teknologiaa käyttöön ottaneissa hoitokodeissa, asumisyksiköissä sekä kotihoidossa.

Oppilaitos ja opettajat olisivat mahdottoman äärellä, jos yrittäisimme omin voimin vastata hyvinvointiteknologian osaamisen kehittämisestä. Tarvitaan yhteistyötä työelämän, hyvinvointiteknologiayritysten ja oppilaitosten kesken.

Turun ammatti-instituutilla on ollut ilo löytää monia hyvinvointiteknologian mahdollistamien palvelujen kehittämisestä kiinnostuneita yhteistyökumppaneita.

Ihmisen havainnointikyky on rajallinen eikä hoitaja voi valvoa hoidettavan vieressä 24/7. Hahmontunnistuskamerat, anturiteknologia ja pilveen yhdistetyt oppivat algoritmit vahtivat ja havaitsevat ajoissa pidemmän ajan muutokset asiakkaan kognitiivisten kykyjen heikkenemisessä tai nesteytyksen vajavaisuudessa.

Hoidon laatu kasvaa, kun yöhoitajia voi siirtää päivätoimintaan silloin, kun teknologia on varmistanut ja jopa parantanut yöaikaista turvaa asiakkaan unta häiritsemättä.

Teknologian avulla pystytään avaamaan asiakkaalle uusia mahdollisuuksia myös vuorovaikutukseen ja kommunikointiin, laajentamaan sosiaalista verkostoa, monipuolistamaan kanssakäymistä ja rakentamaan keinoja osallistua omien kiinnostusten mukaisiin harrastuksiin.

Teknologian avulla mahdollistetaan osallisuutta esimerkiksi elämänpiirin yllättäen supistuessa sairauden, ikääntymisen tai vaikka omaishoitajuuden myötä. Parhaimmillaan teknologiaa hyödyntävissä palveluissa käyttökokemuksen turvallisuus yhdistyykin asiakkaan yksilölliseen ja itsenäisyyttä tukevaan toimintatapaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Valtaosa nykyopiskelijoista on kasvanut älypuhelinten ja applikaatioiden kanssa ja pystyy omaksumaan uusia avustavia teknologisia ratkaisuja ehkä jopa enemmän kuin viranomaiset, lainsäätäjät ja opettajat uskaltavat odottaakaan.

Aluehallintovirasto on jo kannustamassa teknologisten ratkaisujen käyttöön, kun huolehditaan siitä, että ne eivät loukkaa yksityisyyden suojaa ja parantavat hoidon ja kuntoutuksen laatua. Teknologisten ratkaisujen hyödyntäminen edellyttää erityistä eettistä tarkastelua myös kuntouttavan hoitotyön opetussisällöissä.

Aina kun uutta teknologiaa on otettu käyttöön, mahdollisen alkuvastustuksen jälkeen kukaan ei halua palata ”vanhaan” toimintatapaan. Esimerkkejä on lukuisia etälääkärivastaanotosta lääkkeenjakoautomaattiin, yöhoitajan kamerakäynnistä unirytmin ja aktiivisuuden muutosten seurantaan.

Teknologian avulla tieto asiakkaan toimintakyvystä saavuttaa hoitajan jo ennen asiakkaan tapaamista. Näin hoitajalle jää enemmän aikaa asiakkaan kohtaamiselle. Siinä ihminen on ja pysyy parhaana toimijana.

Taina Halsvaha

lehtori, Turun ammatti-instituutti

Tommi Lunden

tuotejohtaja, Everon Oy

Teija Yli-Hollo

lehtori, Turun ammatti-instituutti

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​