Lukijoilta

Lukijalta: Poliittiset virkanimitykset ovat korruptiota

EU:n nimityskäytännöt eivät aina kestä päivänvaloa. Saksalaisen Martin Selmayrin pikanimitys EU-komission pääsihteeriksi on herättänyt laajaa arvostelua.

Komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin kabinettipäällikkönä toiminut Selmayr nostettiin kyseenalaisin keinoin muutamassa minuutissa ensin varapääsihteeriksi ja sitten pääsihteeriksi.

Myös Euroopan parlamentin useiden korkeiden virkamiesten valinta tehdään poliittisin perustein, ja päätökset tehdään etukäteen suljettujen ovien takana.

Selmayrin nimitys oli skandaali, ja hänen tulisi viipymättä erota tehtävästään. Hämmästyttävää oli, että osa suomalaismepeistä ei nähnyt Selmayrin pikanimityksessä ongelmia, vaan he hyväksyivät menettelytavat, kun äänestimme niistä erikseen täysistunnossa keväällä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Haluan muutoksia tapaan, jolla EU:ssa täytetään korkeiden virkamiesten tehtäviä.

Muutama vuosi sitten keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä lupasi luopua poliittisista virkanimityksistä.  "Poliittiset paketoinnit virkanimityksissä syövät poliittista uskottavuutta. Sulle-mulle-politiikan aika on yksinkertaisesti ohi", Sipilä perusteli näkemystään.

Toisin kuitenkin kävi. Sipilä nosti pääministerinä ollessaan esimerkiksi puoluetoverinsa kovapalkkaiseen virkaan Euroopan tilintarkastustuomioistuimeen.

Suomi on saanut kyseenalaista kunniaa myös Euroopan parlamentin keskusteluissa juuri tämän tilintarkastustuomioistuimen nimityksen johdosta. Keskusteluissa Suomi rinnastettiin nimityskäytäntöjen johdosta eräisiin Itä-Euroopan maihin.

Poliittiset virkanimitykset ovat korruptiota. Sääntöjä ja käytänteitä on tiukennettava, jotta tästä hyvä veli -järjestelmästä päästään eroon.

Kaikkiin julkisiin virkoihin pitää aina valita pätevin ja paras hakijoista. Se on aina myös veronmaksajan etu.

Toivottavasti Antti Rinne ja Juha Sipilä kirjaavat tämän tasa-arvoiseen oikeusvaltioon kuuluvan itsestäänselvyyden tulevaan hallitusohjelmaan.

Pirkko Ruohonen-Lerner

europarlamentaarikko (PS/ECR)

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​