Lukijoilta

Lukijalta: Onko vaativan erityistason saattohoidon järjestäminen mahdollista Varsinais-Suomessa?

Karinakodin lopettamispäätös on herättänyt Turun alueella paljon keskustelua saattohoidon saatavuudesta ja järjestämisestä Varsinais-Suomessa. Viimeksi sunnuntaina 12.5. Turun Sanomien Mielipiteet-palstalla oli erinomainen kirjoitus saattohoitokodin palvelujen tarpeellisuudesta.

Vasta julkaistun sosiaali- ja terveysministeriön asiantuntijaryhmän raportin mukaan saattohoidon ja palliatiivisen eli oireita lievittävän hoidon saatavuus ei ole tasa-arvoista eri puolilla Suomea. Saattohoitoa toteutetaan useimmiten terveydenhuollon perustason yksiköissä, joissa saattohoidon edellyttämä osaaminen vaihtelee. Osaamisvaje on tuotu esille yhtenä puutteena.

Karinakodin lopettamisessa menetetään erityistason yksikön arvokasta osaamispääomaa. Tilanne on raskas niin potilaille, jotka tarvitsevat erityistason hoitoa kuin työhönsä sitoutuneelle henkilöstölle.

Valtakunnallisesti palliatiivisen ja saattohoidon kehittämiseksi on panostettu paljon niin ministeriöissä kuin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Opetus- ja kulttuuriministeriön yhdessä kärkihankkeessa EduPal (Palliatiivisen koulutuksen kehittäminen) haetaan ratkaisuja osaamisvajeen vähentämiseksi ja monialaisen hoitotyön ja lääketieteen koulutuksen kehittämiseksi. Monet meistä muistavat myös Hyvä kuolema -hankkeen ja sen tulokset.

Mutta mihin jää tulosten ja suositusten hyödyntäminen alueellamme?

Palliatiivinen hoito on esitetty järjestettäväksi ns. kolmiportaisen mallin mukaisesti; perustaso (kuten tehostetun palveluasumisen yksikkö), erityistaso (kuten kunnan järjestämä saattohoitoyksikkö) ja vaativa erityistaso (yliopistosairaanhoitopiirien palliatiiviset keskukset).

Valtioneuvoston asetuksen (582/2017) perusteella viiden yliopistollista sairaalaa ylläpitävän sairaanhoitopiirin olisi huolehdittava vaativan palliatiivisen hoidon ja saattohoidon tehtävistä sekä palliatiivisen hoidon ja saattohoidon suunnittelusta ja yhteensovittamisesta alueellisesti.

Miten Varsinais-Suomen alueella me vastaamaamme asetuksen vaatimuksiin? Turun yliopistollisessa sairaalassa on kehitetty palliatiivisen hoidon toteutusta ja tukea, mutta asetuksen mukaista palliatiivisen hoidon keskusta ei ole.

Jään väistämättä pohtimaan, miksi valtakunnallisella tasolla menemme eteenpäin, mutta Varsinais-Suomessa taaksepäin?

Eikö Karinakodista voisi tulla osa yliopistosairaalan vaativan tason palliatiivisen hoidon keskusta ja siten turvaisimme vaativan erityistason saattohoitokodin palvelut maakuntamme alueella?

Myös minä toivon poliittisilta päättäjiltä, sairaanhoitopiirin johdolta ja alueen kuntien virkamiehiltä rohkeutta tarttua asiaan ja varmistaa korkealaatuinen saattohoito ihmisille ja heidän läheisilleen, jotka sitä tarvitsevat – ja paikassa, jossa he haluavat sen järjestettävän.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Virpi Sulosaari

TtT, yliopettaja

Turun ammattikorkeakoulu

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​