Lukijoilta

Elämäntaito
suomalaisilta hukassa

Kiitos Jussi Kujanpäälle kirjoituksesta ”Mikä meitä vaivaa?” (TS 15.2.). Toinen Suomen rakastaja vastaa. Meillä on menossa valtaisa tyhmistymisprosessi, jonka yksi juonne on kaiken, kuten lääkkeiden, ruoan, tavaran, viihteen ja ”kiireen”, hallitsematon lisääminen. Päämme on niin täynnä sälää ja hälyä, että ajatuksia ei enää mahdu sekaan. Meistä on tullut orjamaisia törmäilijöitä, jotka juoksemme suoraan sinne, minne viihde- tai muu moguli kulloinkin osoittaa. Kritiikki ja itsekritiikki ovat kadonneet.

Kaikki tuo aiheuttaa epämääräistä pahaa oloa, jota yritetään lääkitä lisäämällä samoja kiihokkeita. Kierre on valmis. Toinen henkisesti pahoinvoivan ihmisen käyttämä parannusyritys on kaiken haukkuminen – ja mikä olisi läheisempi kohde kuin oma maa.

Elämäntaito on suomalaisilta hukassa. Tässä olisikin muutamia parannusehdotuksia. Mietitään aina ensin sekä yksilön että yhteiskunnan tasolla, mitä voidaan jättää pois. Vähemmän lääkkeitä, vähemmän vauhtia, vähemmän roskaa. Lyödään myös yhteen jäljellä olevat viisaat päät ja mietitään, miten koulujen tilannetta voidaan vakavasti parantaa. Paljon enemmän voisi olla esimerkiksi oman maan historian, kielen ja kulttuurin opetusta. Melua ja törkeää käytöstä tulee välttää. Aikuisten lämpöä, läsnäoloa ja välittämistä tulisi lisätä.

Kansainvälisyyshölmöilyn sijaan voitaisiin toteuttaa aitoa kansainvälisyyttä, jonka pohjana voi aina olla vain terve omanarvontunto. Kysykäämme myös pitkään muualla asuneilta suomalaisilta, miltä asiat todella näyttävät, ja otetaan ulkomaalaisten vinkit totta kai käyttöön.