Lukijoilta

Kellokorttijärjestelmä päivähoitomaksuihin

Helsingissä suunnitellaan siirtymistä päivähoitomaksuissa todelliseen toteutumaan (Helsingin Sanomat 20.2.). Vanhemmat leimaavat kellokortin tuodessaan lapset hoitoon ja hakiessa. Tällöin sähköinen järjestelmä kirjaa todelliset toteutuneet tunnit ja lasku päivähoidosta niiden perusteella. Kyseinen tapa on käytössä jo Jyväskylässä, Oulussa ja Liperissä.

Pääosin palaute on ollut hyvää. Lasten hoitopäivät lyhenevät ja perheet säästävät muutamia kymppejä. Myös päiväkodin henkilökunta on ollut tyytyväinen kokeiluun, kun aiempien 2,5 tunnin läsnäolokirjausten sijaan voi keskittyä lasten hoitoon. ”Mieluummin keskityn pedagogiikkaan kuin A-nelosiin”, Säynätsalon päiväkodinjohtaja Taru Lahtinen sanoo Helsingin Sanomien haastattelussa.

Taloustilanne on valmiiksi vaikea suuressa osaa perheitä. Kun päivähoidosta maksettaisiin vain toteutunut hoito, saattaisivat perheet saada muutaman kympin ekstraa kotioloihinsa kuukausittain. Ei sillä kuuhun mennä, mutta sillä saa jo aika monta purkkia perushyödykkeitä, kuten maitoa. Kahden lapsen isänä kerron omasta perheestäni.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Joulukuussa 2012 lapseni olivat kunnallisessa päivähoidossa kahdeksan vuorokautta. Helmikuussa päiviä tulee maksimissaan 12. Opettajan työt helpottavat esimerkiksi hiihto- ja joululomalla huomattavasti kunnallista verkkoa. Tämän lisäksi perheessämme harvoin on tilanne, jolloin lapset tarvitsevat hoitoa klo 7–17: itse asiassa ei vielä kertaakaan päivähoitohistoriamme aikana. Kuitenkin jokaisena kuukautena maksamme 502 euroa ilman mitään huojennuksia.

Pieni laskelma. Joulukuussa lastemme noin 60 hoitotuntia olivat yhtä arvokkaita mitä jonkun toisen 144 (laskettu päivittäisen 8,5 tunnin mukaan). Helmikuussa sama suhde on 96/170. Meille tulee tuntihinta aika paljon korkeammaksi ja tiedän, etten ole ainoana tässä tilanteessa.

Lähipiiriimme kuuluu yhden palkansaajan perhe, joka pääsee välillä aikaisemmin töistä ja hakee lapsensa aiemmin hoidosta. Vaikkei heidän taloudellista tilanteensa minulle edes kuulu, uskon tuon mahdollisen säästön tuovan aika paljon mielihyvää. Eihän meistä kukaan maksa vähittäiskaupallekaan 10 litrasta maitoa viikoittain, jos kulutus on 6–10 litraa. Me maksamme toteutumasta.

Kaarinan maine lapsiystävällisenä kaupunkina on nyt jo suuri. Kaarina-lisä oli syy minun muuttooni takaisin kotikulmille. En ole yksin päätökseni kanssa. Päivähoitomaksujen muuttaminen toteutuneihin tunteihin nähden olisi askel vankistamaan Kaarinan asemaa lapsiperheiden kotina.