Lukijoilta

Teva-koulutus vähenee
myös Varsinais-Suomessa

Turun Sanomissa oli 16.2. kirjoitus tekstiilialan koulutuksen katoamisesta Suomessa. Huoli asiasta on todellinen myös Varsinais-Suomessa tekstiili- ja vaatetussuunnittelun kohdalla.

Vuosi sitten Turun ammattikorkeakoulun muotoilun opetus oli opetusministerin lakkautuslistalla monen muun muotoilualan koulutuksen kanssa valtakunnallisesti. Suomenkielinen muotoilun koulutus saatiin Turussa kuitenkin säilymään, mutta suuntautumisista luovuttiin. Tämä tarkoittaa sitä, että entisten tekstiili-, vaatetus-, tuote- ja teollisen muotoilun sijaan opetusta annetaan yleisesti muotoiluun liittyen. Nähtäväksi jää, kuinka tämä palvelee eri muotoilun aloja. Ilman tekstiili- ja vaatetusalan opiskelijoita ei voi tehdä myöskään alan projekteja tai hankkeita työelämään.

Puhtaasti tekstiilialan korkeakoulutasoista opetusta on enää vain yhdessä AMK:ssa pääkaupunkiseudulla ja kahdessa yliopistossa, Helsingissä ja Rovaniemellä. Muutama vuosi sitten teva-alan koulutusta annettiin vielä kymmenessä AMK:ssa. Yritykset ovat alkaneet kouluttamaan itse työntekijöitään teva-alalle ja suunnittelukoulutusta tarjotaan myös yksityisesti.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Toisella asteella ammattiopistoissa koulutuskenttä muuttuu parhaillaan. Teva-alan toisen asteen koulutusta annetaan useassa oppilaitoksessa Varsinais-Suomessa. Tärkeää koulutuskokonaisuuden kannalta kuitenkin on, että opiskelija voi jatkaa alalla myös korkeakoulutasolla.

Ammattikorkeakoulun yhtenä tehtävänä on ollut taata alueellinen työ- ja liike-elämän kehittyminen. Tämä onkin näkynyt positiivisesti Turun kaupunkikuvassa vireänä muotoilualan yritysten toimintana, joiden yhteistyöstä esimerkkeinä mainittakoon Turku Design Now, Turku Design Festival ja Dressing Mimia.

Vaikka tekstiili- ja vaateteollisuus on siirtynyt halvemman tuotannon maihin, se ei tarkoita sitä, ettei teva-alaa tarvittaisi. Tehtaiden sijaan tekstiilien tuottajien roolissa ovat eri keskusliikkeet, joilla on omia mallistoja. Vastavoimana halpatuotannolle nousee myös eettinen lähituotanto. Kestävistä ja eettisistä tuotteista ollaan valmiita myös maksamaan.

Naapurissamme Ruotsissa tekstiili- ja vaatetusala on tunnustettu maan johtavaksi liike-elämän alaksi. Kaikki me tunnemme H&M:n, Hemtexin, Lindexin ja KappAhlin. Vuotuisilla Heimtextil-messuilla Frankfurtissa pelkästään sisustustekstiileihin (mukaan lukien tapetit) keskittyneillä messuilla käydään kauppaa globaalisti yli kymmenen Helsingin messukeskuksen kokoisilla halleilla. Kun koulutusta vähennetään, tulisi muistaa, että tekstiiliteollisuus on maailman neljänneksi suurin kaupan ala