Lukijoilta

Isä Quijoten suurin murhe

Isä Quijoten mukaan kolminaisuus on niin kuin tuo viini, kaikki samaa hyvää ainetta, vaikkakin kolmessa eri pullossa, kirjoittaja sanoo.
Isä Quijoten mukaan kolminaisuus on niin kuin tuo viini, kaikki samaa hyvää ainetta, vaikkakin kolmessa eri pullossa, kirjoittaja sanoo.

Ari Niemen mainio kolumni hevoshuijauksista ja Graham Greenen hienosta romaanista (TS 21.2.) herätti minutkin muistelemaan jo vuosia sitten lukemaani kirjaa.

Kirjassa kerrotulla matkalla katolinen pappi, Isä Quijote, opettaa metsässä vietetyllä aterialla kommunistitoverilleen kirkon kolminaisuusoppia. Sitä hänen matkakumppaninsa ei koskaan tullut käsittämään. Opetuksessa pappi käyttää apunaan La Manchan erinomaista punaviiniä, jota matkalaisilla juuri siinä tilanteessa on edessään kolme pulloa. Isä Quijoten mukaan kolminaisuus on niin kuin tuo viini: kaikki samaa hyvää ainetta, vaikkakin kolmessa eri pullossa.

Kun kumppanukset ovat sitten ajaneet auton romuksi ja isä Quijote aavistaa kuoleman lähenevän, hänen kaikkein suurin hätänsä on, että hän on kumppanilleen antanut opetuksellaan kolminaisuudesta väärän käsityksen. Noista kolmesta pullosta yksi oli hiukan vajaa.

Romuksi menevät aikanaan hevoset, peltilehmät ja ihmisetkin. Hevosenlihahuijaus on pieni ja aika harmiton muistutus ihmisen raadollisuudesta. Jos järjestelmä luo edes pienen mahdollisuuden huijaukseen, sitä kyllä käytetään. Viranomaisten vastaus on kontrollin ja valvonnan lisääminen. Me muut uskomme, että niin pitääkin toimia.

Kun luottamus menee, tilalle tarjotaan aina kontrollia. Näinköhän meistä tulee parempia ihmisiä? Isä Quijote uskoi toisin.