Lukijalta: Apua, lapseni istuu W-asennossa!
Fysioterapeutti Reetta Tuomisto kertoo kirjoituksessa "W-tyyli voi olla vahingoksi" (TS 12.2.) W-asennosta ja sen mahdollisista haitoista. W-asennossa istuja hakee asennolleen tukea keskivartalon lihaksien aktivoinnin sijaan laajasta tukipinnasta, lattiasta.
W-asennossa istuminen ei itsessään aiheuta kenellekään huonoa tasapainoa tai heikennä motoriikan kehitystä, päinvastoin heikko motoriikan kehitys ja huono tasapaino aiheuttavat W-asennon suosimisen.
Tuomisto on havainnut työssään, että kun W-asentoon puututaan, lapsi oppii myös ketterämmäksi kiipeilijäksi ja vakaammaksi juoksijaksi.
Tämä on totta, sillä huono tasapaino tai heikko motoriikka vaikuttavat useisiin jokapäiväisiin toimiin. Samalla sivulla fysioterapeutti Maarit Valkeejärvi kertookin, että heikko motoriikan hallinta saattaa näkyä jopa oppitunnilla keskittymisvaikeuksina. Lapsen on aika vaikeaa keskittyä matematiikan opetukseen, jos pelkästään tuolilla pysyminen tuottaa haasteita.
Kirjoituksessa esitetään kysymys, voiko yksi istuma-asento vaikuttaa tosiaan näin paljon. Yksi istuma-asento ei aiheuta tasapaino-ongelmia tai heikkoa motoriikan kehitystä. W-asennossa istuminen ei ole huolestuttavaa, jos lapsen motorinen kehitys ja tasapainoa vaativien tehtävien hallinta on muutoin normaalikehityksen mukaista.
Kömpelö liikkuminen ja vaikeudet useammissa motoriikkaa tai tasapainoa vaativissa tehtävissä antavat aiheen huoleen. Motorisen kehityksen viiveen toteaminen vaatii lääkärin ja esimerkiksi kehitysneuvolan moniammatillisen työryhmän laajemmat tutkimukset. Toimintaterapiassa voidaan harjoittaa lapsen motoriikkaa hänelle sopivalla haastetasolla.
Tuomisto antaa kirjoituksessa hyviä vinkkejä siihen, kuinka ihan jokaista lasta voi rohkaista ja auttaa kokeilemaan muitakin istuma-asentoja. Erilaisia istuma-asentoja käyttämällä motoriikka kehittyy kokonaisvaltaisemmin terveelläkin lapsella. W-asento on yksi asento muiden joukossa.
Maria Mäkinen
toimintaterapeuttiopiskelija, Turun ammattikorkeakoulu