Lukijalta: Pitäisikö olla huolissaan?
Mielestäni pitää olla. Avi on joutunut kahdesti kahden vuoden sisällä puuttumaan Paimion Esperin hoivakodin hoitajavajeeseen. Lisäksi Paimion Esperistä on tehty kanteluja ja yhteydenottoja Aviin, Valviralle sekä sosiaali- ja terveyslautakunnalle.
Paikallislehden 31.1. kirjoituksesta voi saada sellaisen kuvan, että epäkohtia on ilmennyt vasta hiljattain. Ongelmat alkoivat kuitenkin heti Esperin tultua toimijaksi, mutta niihin ei ole puututtu viimeisen kahden vuoden aikana kertaakaan.
Ilman riittäviä resursseja ei voida tarjota laadukasta hoitoa. Resurssit tarkoittavat rahaa ja riittävää hoitajamitoitusta.
Suomen osuus sote-sektorista on OECD:n valtioihin verrattuna vähäinen. Käytämme vanhuspalveluihin rahaa muihin Pohjoismaihin nähden vähintään miljardi euroa vähemmän.
Pohjoismainen mitoitus on 0,8, joten omamme 0,5 on selvästi sen alle – eikä sitäkään ole noudatettu. Mukana on hoitoon kuulumattomia toimia, mikä on väärin.
Tein vajaa vuosi sitten valtuustoaloitteen luottamushenkilöiden oikeuksista ja vastuusta koskien kaupungin ulkoistamia hoivapalveluita. Luottamushenkilö toimii virkavastuulla, ja siihen liittyy myös moraalinen ja eettinen vastuu. Kuka vastaa, jos jotain vakavaa tapahtuu? Toistaiseksi aloitetta ei ole käsitelty.
Valvontaa tulisi lisätä, mutta miten? Omavalvonta ei toimi, se on selvää. Tarvitsemme riittävästi resursseja ja ammattilaisia valvontaa suorittamaan.
Laissa todetaan, että valvonta kuuluu sosiaali- ja terveyspalveluista vastaavalle toimielimelle tai sen nimeämälle taholle. Paimion sote-lautakunta päätti siirtää lisää muun muassa valvontaan liittyviä tehtäviä viranhaltijalle, vaikka molemmat voisivat yhdessä toimia valvovina tahoina.
Ehdotankin, että seuranta- ja valvontatehtävään nimetään aivan ulkopuolinen, alan koulutuksen saanut henkilö.
On alettu pitää hyväksyttävänä ansaintalogiikkaa sitä, että hoiva-alan yritys saa maksimoida oman voittonsa laadunkin kustannuksella.
”Laadulla ei ole alarajaa, eikä hinnalla ole ylärajaa”, totesi professori Vaarala, kun häntä haastateltiin hoivapalveluista.
Ministeri Saarikko sopi hoivayritysten kanssa ainoastaan, että he jatkossa noudattavat lakia! Attendon toimitusjohtaja Karjalainen totesi kevyesti, että ”rikkaruohot on kitkettävä” jne. Sarasvuo onkin kiteyttänyt: ”Suomi on moraalisessa konkurssissa”.
Suomen terveydenhuoltomenot ovat 20 miljardia vuodessa, ja viimeisten 15 vuoden aikana menot ovat kasvaneet seitsemällä miljardilla. Koko läntisen Euroopan tavoin Suomi vanhenee kovaa vauhtia.
Ne kunnat, jotka näkevät kehityksen ja kykenevät näkemään tässä mahdollisuuden, tulevat menestymään, eivätkä pelkästään taloudellisessa vaan myös inhimillisemmässä mielessä.
Visioni onkin: päättämällä sijoittaa lisäeuroja vanhustenhuoltoon Paimio profiloituu vanhustenhoidon edelläkävijäkaupungiksi! Tai voisimme yksinkertaisesti poistaa vuosittaiset 350 miljoonan euron tarpeettomat tuulivoimatuet riittävän hoitajamäärän saavuttamiseksi.
Sari Murto
(sd)