Lukijalta: Mitä Tampere edellä, sitä Turku perässä?
Miten kohotetaan huonon maineen saaneen asuinalueen elinvoimaa ja asukkaiden hyvinvointia?
Tampereen Tesoman kaupunginosassa on ratkaisu löytynyt monialaisesta yhteistyöstä. Kaupunginosaan on rakennettu hyvinvointikeskus, jossa saman katon alla ovat kaupungin kirjasto- ja nuorisopalvelut sekä yksityiset terveyspalvelut ja kauppa.
Hyvinvointikeskuksen lähelle rakennettiin myös moderni noin 900 oppilaan koulutalo. Lähietäisyydellä on lisäksi monipuolisesti liikuntamahdollisuuksia.
Turun vanhusneuvosto sai tutustua Tesoman hyvinvointikeskukseen ja kouluun helmikuun alkupuolella opintomatkalla. Näimme, että hyvinvointikeskuksessa on toimintaa kaikenikäisille.
Vilkkaan kahvilan pyörittämisestä vastaa Setlementti Tampere, joka toimii myös yhteisökoordinaattorina. Vapaaehtoisia verkostossa on runsaasti, noin 50 henkilöä.
Koko asuinalue näytti saaneen kaupungin, yritysten ja yhdistysten sekä asukkaiden yhteistoiminnan tuloksena eloisan keskustan.
Kuulimme myös toisen asuinalueen, Hervannan, kehittämisestä. Hervantaa on uudistettu kolmen vuoden hankkeessa keskittymällä rakennettuun ympäristöön, esteettömiin asiointireitteihin ja asuntojen esteettömyyteen.
Hyvinvointipalveluja on kehitetty tuomalla kolmas sektori eli järjestöt julkisen rinnalle. Myös täällä palveluja ja harrastusmahdollisuuksia tarjoaa monipuolinen hyvinvointikeskus.
Hyvinvointikeskusten lisäksi Tampereella on asuinalueilla neuvontaa tarjoavia lähitoreja. Kaikkiaan neuvontapisteitä on kaupungissa kymmenkunta, mikä on reilusti enemmän kuin Turussa.
Lisäksi kaupungissa on kaksi vanhusasiamiestä, jotka saavat yhteydenottoja palveluista, kotihoidosta ja omaisilta. Vanhusasiamiehet myös auttavat asukkaita kantelujen tekemisessä.
Tampereen matka oli antoisa ja sinne pitää mennä uudestaan viimeistään vuonna 2021, sillä silloin on valmistunut Käräjätörmän monisukupolvinen yhteisökylä.
Yhteisöllistä asumista tulee olemaan tarjolla kaikenikäisille. Erityistä on se, että myös muistisairaiden on ajateltu asuvan yhteisökylässä elämänsä loppuun saakka.
Esteettömillä kulkureiteillä, matalan kynnyksen neuvonnalla ja monipuolisilla harrastusmahdollisuuksilla on ikääntyneille erityinen merkitys, sillä ne auttavat säilyttämään arkisen elinpiirin laajana ja fyysisen aktiivisuuden säännöllisenä.
Tampere on jo varsin pitkällä siinä miten asunto, asuinympäristö ja palvelut sovitetaan yhteen kaikenikäisten tarpeista lähtien.
Kotikaupungissamme rakennetaan paljon, ja siksi nyt on kaikki mahdollisuudet rakentaa ikäystävällinen Turku.
Eini Pihlajamäki
vanhusneuvoston varajäsen